HERNE – Schade door blikseminslag geen niemandalletje

C21

HERNE – Schade door blikseminslag geen niemandalletje

Brand_woning_a
HERNE – Schade door blikseminslag geen niemendalletje - Foto ingezonden
 
Brand_anja_mertens_herfelingen
HERNE – Schade door blikseminslag geen niemendalletje - Foto's ingezonden
 

Enkele dagen na de blikseminslag in hun woning in de Tweekapellenstraat in Herfelingen krijgen de bewoners een duidelijk beeld van de schade. Wat aanvankelijk werd afgedaan als een schouwbrand, blijkt nu een ware ravage te hebben aangericht in de woning. De bewoners hebben dan ook enkele maanden voor de boeg om hun woning terug volledig in orde te kunnen brengen. Wel zijn ze bijzonder erkentelijk voor de tussenkomst van de hulpdiensten, de bijstand door de verzekering en door de in het bouwverlof aangezochte firma’s en de spontane hulp en bijstand van familie, vrienden en buren.

Blussen
Tijdens het bijzonder fel onweer van zaterdagmorgen sloeg de bliksem in op de schouw van de woning van Anja Mertens en haar gezin. Om een uitslaande brand te voorkomen diende de brandweer van Lennik met behulp van de pompwagen van de voorpost in Tollembeek met brandslangen de woning te betreden om zo de brandhaard aan de bron met water te kunnen bestrijden.
Op het ogenblik van de blikseminslag was Anja Mertens op weg naar haar werk als milieu- en noodplanambtenaar op het gemeentehuis. Even tevoren had zij trouwens al een sms-berichtje ontvangen met de waarschuwing dat er zwaar onweer op komst was. Net aangekomen werd zij dan van thuis uit verwittigd van de blikseminslag.
“Bij mijn aankomst lagen de bakstenen van de schouw op het terras. De arduinen afdeksteen bleek ook in twee gespleten. En onder de dakpannen steeg grijs-zwarte rook op. Wij verwittigden onmiddellijk de hulpdiensten”, start de bewoonster haar verhaal. “De brandweer van Lennik was zeer snel ter plaatse en is onmiddellijk met zuurstofmaskers de toestand gaan inschatten op de zolder. Al snel bleek dat het houtwerk van het dak aan het smeulen was. Met een warmtecamera hebben zij in eerste instantie de warmtebronnen opgespoord. Op die plaatsen hebben zij de isolatie verwijderd en de dakpannen weggenomen. Deze dakpannen waren wel al gloeiend heet”.
Zware schade  
“Alhoewel de brandweer zeer voorzichtig te werk ging veroorzaakte het blussen flink wat schade op de zolder en de plafonds van de eerste verdieping”, zegt een nog altijd duidelijk aangeslagen Anja Mertens. “En in overleg met de expert van de brandverzekering  diende ook de dakisolatie, die een groot gedeelte van het bluswater had opgeslorpt, zo snel mogelijk verwijderd te worden om zo extra waterschade te vermijden”.
Met de hulp van familie werd dan alle aangetaste isolatie verwijderd. Deze klus en de eerste opkuiswerken waren geklaard bij het invallen van de nacht. Inmiddels was de Civiele Bescherming van Liedekerke ook al het dak komen afsluiten met een zeilplastiek.
“Omstreeks 22u30 brak evenwel opnieuw een hevig onweer los boven Herfelingen. De zeilplastiek op het dak heeft evenwel de hevige wind en regen niet kunnen verhinderen om nog meer schade aan te richten. Zo begaf het plafond het op de nachthal. Het regende gewoon binnen. Met hulp van buren en metserskuipen hebben we nog getracht zoveel mogelijk water op te vangen om alsnog meer schade in de slaapkamers te voorkomen. En nog dezelfde nacht kon reeds door de bemiddeling van een buur een bouwdroger geplaatst worden in de slaapkamers”, vervolgt het slachtoffer haar verhaal.
Nog dezelfde nacht plaatste de brandweer van Lennik een nieuw zeilplastiek over het dak. En in samenspraak met de verzekering mocht gezien de voorspelde onstabiele weersomstandigheden voor de komende dagen op maandag door een dakwerker al een voorlopige dakbedekking aangebracht worden om verdere schade tegen te gaan.
“Maar daarmee is de schadekous nog niet af”, weet Anja. “Voorlopig mogen wij nog geen elektriciteit gebruiken op de bovenverdieping. De bekabeling heeft zowel geleden onder de brand als onder de waterschade. En ook op de benedenverdieping is er schade. Zo gaat de verlichting niet overal aan en vertonen zekeringen nog een verlies. Verder hebben ook nog de CV-installatie, twee TV’s, een computer, een x-box en een Telenet-modem het laten afweten. De komende dagen moeten trouwens nog uitwijzen of er nog extra-schade is. Inmiddels hebben wij wel al terug warm water en ook het herstel van de CV-installatie is een kwestie van nog enkele dagen geduld”.
Kamperen
Het getroffen gezin blijft wel niet bij de pakken zitten. “Het wordt nu een tijdje kamperen in onze woning. Na het herstellen van de schouw en de dakwerken kunnen we met de binnenwerken starten. De plafonds van de slaapkamers, de nachthal en misschien ook wel de badkamer moeten vernieuwd worden. We hopen tegen het eind van het jaar alle schade te hebben kunnen herstellen”, blikt een niet-aflatende Anja vastberaden in de toekomst.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 aug 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief