HERNE – Parochies nemen deel aan Hanswijkcavalcade

C21

HERNE – Parochies nemen deel aan Hanswijkcavalcade

2013-08-25_mechelen_sonny059
HERNE – Parochies nemen deel aan Hanswijkcavalcade - Foto © Kris Meskens
 

Een groep parochianen van Herfelingen, Kokejane en Herne neemt dezer dagen deel aan de vermaarde Hanswijkcavalcade in Mechelen. De Cavalcade is uitzonderlijk omdat zij slechts om de 25 jaar doorgaat. De groep vertolkt het bijbelse gebeuren van de terdoodveroordeling van Christus. Nu zondag om 15u trekt de Cavalcade voor de tweede opeenvolgende zondag opnieuw door de straten van de stad van de Maneblussers. En ook voor deze optocht meldt de groep bijzonder enthousiaste parochianen paraat.

Dit jaar is het precies 25 jaar geleden dat de vorige Hanswijkcavalcade nog door de straten van Mechelen schreed. Deze historisch-religieuze stoet, met aansluitend de Mechelse Ommegang, kan je slechts enkele keren in je leven meemaken. De processiereuzen van de Ommegang zijn overigens opgenomen in de representatieve lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid van UNESCO.
 
De dag van de Cavalcade is de oude Mechelse binnenstad dan ook het tafereel voor een uniek en kleurrijk spektakel waarin honderden vrijwilligers in authentieke kostuums en tientallen paarden historische en religieuze taferelen uitbeelden.
 
De Hanswijkcavalcade vormt alleszins het hoogtepunt van de Hanswijkjubelfeesten, die een heel jaar in beslag nemen van oktober 2012 tot oktober 2013. Het volledige programma is trouwens terug te vinden op www.hanswijkjubelfeesten.be.
 
De tweede optocht van de Cavalcade dit jaar nu zondag wordt bijgewoond door koning Filip en koningin Mathilde, vice-premier Didier Reynders, aartsbisschop Joseph Léonard en kardinaal Danneels.
 
De Cavalcade is niet te verwarren met de Hanswijkprocessie, een andere stoet die nu al meer dan 700 jaar, ieder voorjaar in mei opnieuw, door de straten van Mechelen trekt. Daarmee is het waarschijnlijk de oudste processie van ons land. Hanswijk is een oude wijk in Mechelen, waar sinds mensenheugenis Maria wordt vereerd. Ook de mooie en imposante Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek is hier overigens gelegen.

Voor wie vanuit het Pajottenland nog op zoek is naar een uitje nu zondag is de Mechelse Cavalcade alvast een aanrader en voor de groep parochianen uit Herne alleszins een opsteker

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 aug 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief