HERNE - Nieuw rijbewijs in bankkaartvorm

C21

HERNE - Nieuw rijbewijs in bankkaartvorm

Nieuw_rijbewijs_2013
HERNE - Nieuw rijbewijs in bankkaartvorm - © Deschuyffeleer
 

Ook de gemeente Herne is gestart met de uitreiking van de nieuwe rijbewijzen in bankkaartmodel. De invoering van het nieuwe rijbewijs is het gevolg van een verplichting die Europa aan zijn lidstaten oplegt. Vanaf nu zal er bij iedere nieuwe aanvraag voor een rijbewijs na een geslaagd examen, bij een verlies of een diefstal of bij een vrijwillige omwisseling  een rijbewijs in bankkaartmodel worden afgeleverd. Zo zullen alle houders van een rijbewijs stelselmatig een nieuw nationaal rijbewijs ontvangen, naar Europees model. De omwisseling van het papieren rijbewijs naar een rijbewijs in bankkaartmodel is wel nog niet verplicht.

Het nieuwe rijbewijs is tien jaar geldig en kost 25 euro. Het heeft de vorm van een bankkaart maar bevat geen chip. De nieuwe rijbewijzen worden niet meer door de gemeentelijke administratie aangemaakt, maar worden geproduceerd door een externe firma. Hierdoor is een onmiddellijke aflevering aan het loket onmogelijk. De aanmaaktijd neemt een week in beslag.
Op de voorkant staan onder meer de vermeldingen ‘rijbewijs’ en ‘België’ in de drie landstalen, de identiteitsgegevens en de foto.
Op de achterzijde staan de categorie(ën) van de voertuigen die mogen bestuurd worden, de datum van eerste afgifte voor elke categorie, de datum waarop de geldigheidsduur afloopt per categorie en eventuele aanvullende of beperkende gegevens.
Het rijbewijs is gekoppeld aan een Europese databank waar nationale autoriteiten gegevens kunnen uitwisselen.  Het nieuwe rijbewijs zal de controles binnen de EU-landen dan ook aanzienlijk vergemakkelijken. Doordat er meer zekerheid bestaat dat er slechts één rijbewijs per persoon wordt afgeleverd, is de kans op vervalsing ook veel kleiner.
Als de pasfoto die gebruikt werd voor de aanmaak van de huidige identiteitskaart nog geschikt is, dient geen nieuwe pasfoto te worden voorzien voor de aanmaak van het nieuwe rijbewijs.
Voor de voorlopige en internationale rijbewijzen verandert er alsnog niets. De papieren versie blijft nog even behouden en zal waarschijnlijk pas later ook een bankkaartmodel worden.
Voor meer inlichtingen kunt u tijdens de kantooruren op het gemeentehuis terecht bij CarineVande Velde 02/397.11.69 of carine.vandevelde@herne.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 sep 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief