HERNE – Internationaal kaatstreffen in Kokejane

C21

HERNE – Internationaal kaatstreffen in Kokejane

Khk_ontvangen_frieslandse_kaatsers___1_
HERNE – Internationaal kaatstreffen in Kokejane - © Deschuyffeleer
 
Khk_ontvangen_frieslandse_kaatsers___2_
KHK - nieuwkomers voor volgend seizoen Guillaume Dehandschutter en Stéphane Thelis - © Deschuyffeleer
 
Khk_ontvangen_frieslandse_kaatsers___3_
HERNE – Internationaal kaatstreffen in Kokejane - © Deschuyffeleer
 
Khk_ontvangen_frieslandse_kaatsers___4_
HERNE – Internationaal kaatstreffen in Kokejane - © Deschuyffeleer
 
Khk_ontvangen_frieslandse_kaatsers___5_
HERNE – Internationaal kaatstreffen in Kokejane - © Deschuyffeleer
 

Dat Kokejane de kaatssport koestert staat buiten kijf. Het dynamisch bestuur laat onder de impuls van technisch raadgever/trainer/coach Geert Vandervelden niets aan het toeval over om de kaatssport aanhoudend te promoten. Die attitude staat wel in schril contrast met de inertie van de leiding van de Belgische Kaatssport. Deze keer pakte Kokejane bij het seizoensslot uit met een internationaal kaatstreffen dat open stond zowel voor heren- als voor damesploegen. Gasten waren kaatsteams uit Friesland waarmee Kokejane door toedoen van Geert Vandervelden al jarenlang de beste verstandhouding onderhoudt.

“Het internationaal treffen onder tornooivorm stelt de kaatsers in de mogelijkheid ook de kaatscultuur van boven of onder de Moerdijk op te snuiven”, slaat Geert Vandervelden de bal op. “Dit brengt de spelers alleszins flink wat ervaring bij ondanks het verschil in spelen”.
 
In België wordt kaatsen gespeeld tussen ploegen van vijf spelers. In Nederland dan weer wordt er gekaatst tussen ploegen van drie spelers en dan nog wel op gras. Ook de spelregels en de uitrusting zijn anders. Zo wordt er gekaatst met andere handschoenen en mag de bal niet overgeslagen worden. Omkeren is wel toegelaten. De luttes verlopen er ook anders. Zo wordt haast steevast in tornooivorm gekaatst zodat de teams op éénzelfde dag wel 5 à 10 wedstrijden dienen af te haspelen.
 
De Kokejaanse ballodroom kreeg dan ook voor het tornooitreffen flink wat talent over de vloer. Bij de Heren diende het Kokejane Team met onder meer de nieuwkomers voor volgend seizoen Guillaume Dehandschutter en Stéphane Thelis het op te nemen tegen twee Friese ploegen. Eén van hen was Kaatsfan dat onderdak verschaft aan de drie beste Friese kaatsjongeren tussen 14 en 16 jaar. Niet voor niets waren zij het die mochten triomferen in ‘De Freule’, het meest prestigieuze kaatstornooi voor jongeren in Nederland. En het semi-professionele Fries team Puur Passie, dat de beste drie kaatsers van Nederland herbergt, vaardigde deze keer zijn dames af naar Kokejane. Dit damesteam was dan weer eerder dit seizoen goed voor de overwinning in de PC Dames, het belangrijkste damestornooi in Nederland.
 
“Op het gebied van aanpassen leent het Belgisch kaatsen zich beslist beter voor de kaatsers uit Friesland dan dat het Fries kaatsen toegankelijk is voor onze spelers”, geeft Geert Vandervelden nog graag mee. “De Nederlanders trainen veel meer dan onze spelers en hebben dan ook een betere techniek”.       
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 sep 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief