Luc Somers pendelt jaarlijks tussen HERNE en Ghana

C21

Luc Somers pendelt jaarlijks tussen HERNE en Ghana

Ghanacaf___2013__8_
Support Ghana is in Herne een heus begrip met een duidelijke link naar Luc Somers en met in zijn kielzog Lode Vanholder en Emmelie Eylenbosch - © Deschuyffeleer
 
Ghanacaf___2013__4_
Kpondo, één van de 25 districten van de Voltaregio in het Afrikaanse Ghana - © Deschuyffeleer
 
Ghanacaf___2013__2_
Luc Somers pendelt jaarlijks tussen HERNE en Ghana - © Deschuyffeleer
 
Ghanacaf___2013__3_
Luc Somers pendelt jaarlijks tussen HERNE en Ghana - © Deschuyffeleer
 

Support Ghana is in Herne een heus begrip met een duidelijke link naar Luc Somers en met in zijn kielzog Lode Vanholder en Emmelie Eylenbosch. Voor hen staat Support voor steun, hulp, bijstand, bescherming, aanmoediging, bevordering, hulpverlening, medewerking en toevlucht. Dit en nog veel meer heeft Luc Somers samen met een twintigtal vrienden dan ook veil voor de bewoners van Kpando, één van de 25 districten van de Voltaregio in het Afrikaanse Ghana, in vogelvlucht een goede 5000 km hier vandaan.

Al voor de zesde keer mocht Luc Somers zijn talrijke Ghana-vrienden en sympathisanten dan ook ontvangen en verwelkomen in het Ghanacafé in het Rondvierkant. Het Ghanacafé is eigenlijk een trefplaats waar de medewerkers en hun achterban samen kunnen komen en er zowel weetjes als groot en klein nieuws kunnen uitwisselen. Ook laat het café toe feedback te geven aan de vele sponsors en weldoeners. Ook zij komen overigens maar al te graag te weten hoe de toestand ginds evolueert en in welke mate hun bijdrage reeds heeft geholpen en dagdagelijks nog helpt er het leven voor groot en klein beter te maken. “Wat vijf jaar geleden heel kleinschalig begon groeit thans jaar na jaar uit tot een vast waarde”, steekt een bijzonder gedreven Luc Somers van wal.

Ieder jaar voorziet Luc Somers overigens een verblijf van een drietal maanden in Ghana. “Om den brode ben ik hier in Brussel tewerkgesteld bij het ministerie van Landbouw”, vertelt Luc door. “Eigenlijk heb ik geluk dat de overheid telkens en opnieuw mij loopbaanonderbreking blijft toestaan zodat ik ieder jaar toch een paar maanden kan verblijven in Ghana”.
En Luc Somers vervolgt: “In nu toch al vijf jaar is er in Kpando en in de omliggende dorpen dankzij Support Ghana al heel wat veranderd. Wat in 2008 begon met een investering in sportinfrastructuur en sportinitiatie is intussen uitgegroeid tot een heus ontwikkelingsproject van lange adem. Zo hebben wij op ons activa al het oprichten van vier schoolgebouwen in evenveel dorpen net zoals de begeleiding en de financiële steun aan 12 jongeren die stuk voor stuk het beste van zichzelf geven om hun studie tot een goed einde te brengen. Zo zullen zijzelf op termijn ook hun kennis ter beschikking kunnen stellen van de lokale bevolking zodat niet alleen zij maar ook gans de dorpsgemeenschap er beter van worden. En dankzij de verpleegkundigen Brigitte Van Hulle uit de gemeente en Greet Mertens uit Merchtem die vorig jaar ook enige tijd in Ghana verbleven wordt er nu ook gewerkt aan de gezondheidszorg. Tot in afgelegen dorpsgemeenschappen gaven zij medische voorlichting met het accent op wondverzorging”.
Jaarlijks spenderen Luc Somers en zijn kompanen een budget van goed 15.000 euro niet alleen voor het onderhoud van eerdere realisaties maar ook voor steeds nieuwe en goed overwogen kleinschalige projecten. “Zo kunnen we jaar na jaar daadwerkelijk vooruitgang boeken in zowel de sportbeoefening als het onderwijs en de gezondheidszorg. Ook hebben wij oog voor het behoud van de bestaande culturele eigenheid. Het is dan ook niet de bedoeling Ghana om te toveren naar Belgisch model”, geeft idealist Luc tot slot nog graag mee.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 okt 2013
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 22 sep 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 20 sep 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 14 sep 2023
Godelieve Deschuyffeleer | 13 sep 2023

archief