HERNE – Sociale woonwijk in Frans Minnaertstraat officieel opengesteld

C21

HERNE – Sociale woonwijk in Frans Minnaertstraat officieel opengesteld

Minnaertstraat_dec_2014__13_
HERNE – Sociale woonwijk in Frans Minnaertstraat officieel opengesteld - © Deschuyffeleer
 
Minnaertstraat_dec_2014__12_
HERNE – Sociale woonwijk in Frans Minnaertstraat officieel opengesteld - © Deschuyffeleer
 
Minnaertstraat_dec_2014__1_
HERNE – Sociale woonwijk in Frans Minnaertstraat officieel opengesteld - © Deschuyffeleer
 
Minnaertstraat_
HERNE – Sociale woonwijk in Frans Minnaertstraat officieel opengesteld - © Deschuyffeleer
 
Minnaertstraat_dec_2014__2_
HERNE – Sociale woonwijk in Frans Minnaertstraat officieel opengesteld - OCMW-voorzitter Carina Ricour © Deschuyffeleer
 
Minnaertstraat_dec_2014__6_
HERNE – Sociale woonwijk in Frans Minnaertstraat officieel opengesteld - Directeur van Providentia Leen Deraedt © Deschuyffeleer
 
Minnaertstraat_dec_2014__10_
HERNE – Sociale woonwijk in Frans Minnaertstraat officieel opengesteld - Burgemeester Kris Poelaert © Deschuyffeleer
 
Minnaertstraat_dec_2014__9_
HERNE – Sociale woonwijk in Frans Minnaertstraat officieel opengesteld - © Deschuyffeleer
 
Minnaertstraat_dec_2014__11_
HERNE – Sociale woonwijk in Frans Minnaertstraat officieel opengesteld - © Deschuyffeleer
 
Minnaertstraat_dec_2014__15_
HERNE – Sociale woonwijk in Frans Minnaertstraat officieel opengesteld - Architect Morris Pierreux van Pajo-Plan (Pepingen) © Deschuyffeleer
 
Minnaertstraat_dec_2014__14_
HERNE – Sociale woonwijk in Frans Minnaertstraat officieel opengesteld - Amber en Dina © Deschuyffeleer
 

De sociale woonwijk in de Frans Minnaertstraat tussen het station en de sporthal De Hernekouter is nu ook officieel opengesteld. Het gaat om een project met 22 huurwoongelegenheden en 15 koopwoningen. Alle woongelegenheden zijn inmiddels toegewezen. De laatste koopakten worden nog de eerstkomende dagen verleden. Het project past in het raamkader van het Dwingend Sociaal Objectief dat Herne vanuit de Vlaamse overheid kreeg opgelegd. De idee van het inplanten van de sociale woonwijk in de Hernekouter broedde reeds in de gedachten van het OCMW vanaf midden de 90-er jaren maar kon pas nu zijn beslag krijgen.

37 nieuwe sociale woongelegenheden
De nieuwe sociale woongelegenheden in de Frans Minnaertstraat zijn de eerste woningen die de sociale huisvestingsmaatschappij in Herne realiseert. Directeur Leen Deraedt van Providentia: “Het gaat om 16 huurappartementen voor 4 personen met 2 slaapkamers en 6 huurwoningen voor 5 personen met 3 slaapkamers. De 15 koopwoningen dan weer beschikken eveneens over 3 slaapkamers en zijn bestemd voor 4 personen”.
“De toewijzing van de huurwoongelegenheden is gebeurd conform het kaderbesluit Sociale Huur en het lokaal toewijzingsreglement”, verduidelijkt Leen Deraedt nog. “Eerst werd gekeken naar de passende bezetting, daarna naar een aantal absolute voorrangregels en tenslotte naar de criteria vastgelegd in het lokaal toewijzingsreglement zoals prioriteit voor de personen die in Herne geboren zijn, vervolgens voor de personen die 10 jaar in Herne wonen of gewoond hebben en dan nog voor de personen die er in de laatste 6 jaar 3 jaar inwoner zijn of geweest zijn en tenslotte ook nog enige prioriteit voor de personen die wonen in één van de 6 gemeenten van het intergemeentelijk samenwerkingsverband in het Pajottenland”.
“De toewijzing van de koopwoningen dan weer gebeurde op basis van het Overdrachtenbesluit. Zij met een binding met de gemeente hadden voorrang en vervolgens speelde ook de chronologie van inschrijving een belangrijke rol”, aldus nog de directeur.
Een lange weg
Providentia startte in 2005 met de verwerving van de gronden van Haviland, die eerder daartoe een aantal onteigeningen had dienen te verrichten, maar geraakte pas in 2011 volledig eigenaar van de gronden. De bouwvergunning werd verkregen in 2010. De werken werden aangevangen na het bouwverlof in 2012 en namen nagenoeg 2 jaar in beslag. De kostprijs voor de bouw van de huurwoongelegenheden bedroeg 2.361.721 euro met inbegrip van de BTW. Wel werd hiervoor een tegemoetkoming ten belope van 300.000 euro van de provincie ontvangen in het kader van een beleidsconforme aangroei van sociale huurwoningen. De bouw van de koopwoningen kostte 1.946.294 euro zonder inbreng van BTW.
“De sociale koopwoningen zijn alle 15 even groot”, weet Leen Deraedt nog. “Alleen de percelen verschillen enigszins van grootte wat zich dan ook vertaalt in verschillende aankoopprijzen. De verkoopprijzen gaan dan ook van 167.397 euro tot 202.904 euro waarbij de grond werd verkocht aan 70% van de marktwaarde. De private markthuurprijs van de sociale huurwoongelegenheden zou normaal liggen tussen 700 en 865 euro. De sociale huurprijs die onze huurders echter betalen bedraagt minimaal 228 euro. De sociale huurprijs wordt immers berekend op basis van het inkomen van de huurders verminderd met een eventuele gezinskorting”.
Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoongelegenheid mochten de alleenstaande kandidaat-huurders in het referentiejaar niet beschikken over een inkomen hoger dan 23.269 euro. Een gezin dan weer mocht niet beschikken over een inkomen hoger dan 34.902 euro verhoogd met 1.951 euro per persoon ten laste voor anderen.
De bouwheer voor het project was de sociale huisvestingsmaatschappij Providentia. Het ontwerp lag in de handen van architect Morris Pierreux van Pajo-Plan (Pepingen). De werken werden uitgevoerd door de firma Damman (Deerlijk). De bouwheer voor de infrastructuur, de wegenis en de omgevingsaanleg was VMSW en dit in een ontwerp van D+A Consult (Halle).De firma Pevenage & zonen (Zottegem) stond in voor het uitvoeren van de werken.
Het was OCMW-voorzitter Carina Ricour die namens het gemeentebestuur de nieuwe inwoners in de sociale woonwijk mocht verwelkomen en de instellingen en besturen die aan het project hun medewerking hebben verleend bedanken. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 dec 2014
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief