HERNE – Germain Derijcke legt ook nu weer het kindeke Jezus in de kribbe

C21

HERNE – Germain Derijcke legt ook nu weer het kindeke Jezus in de kribbe

Kerststal_25_jaar
HERNE – Germain Derijcke legt ook nu weer het kindeke Jezus in de kribbe - © Deschuyffeleer
 
Img_9156
HERNE – Germain Derijcke legt ook nu weer het kindeke Jezus in de kribbe - Foto ingezonden
 
Dsc07875
HERNE – Germain Derijcke legt ook nu weer het kindeke Jezus in de kribbe - Foto ingezonden
 

Ook tijdens deze Kerstnacht in de buurt van middernacht legt Germain Derijcke in het bijzijn van vrienden en kennissen het kindeke Jezus piëteitsvol in de kribbe in de grote sfeervolle Kerststal op het dorpsplein in Herne-centrum. Daarmee houdt hij nu een inmiddels reeds 25-jarige traditie in stand. Aan de wordingsgeschiedenis ervan is wel een gans verhaal verbonden.

“Tijdens een verplichte vergadering van de schuttersgilde in oktober 1989 tekende ik het ontwerp van de huidige stal en de omheining op een papieren tafelkleed. Tegenover mij zat de toenmalige schepen Frans De Slachmuylder. Wij hadden het toen allebei gemunt op het armtierig stalletje dat elk jaar op de trappen van het gemeentehuis werd neergezet”, start Germain Derijcke het relaas.
“In Brussel waar ze denken dat de melk uit de supermarkt komt staat elk jaar een Kempische stal met levende dieren en hier in Herne waar dieren in overvloed leven moeten wij het doen met een pietluttig stalleke op de trappen van het gemeentehuis”, was het doorslaggevend argument voor de schepen om met de afgescheurde tekening naar het schepencollege te trekken. “Na het opmaken van een kostenraming volgde algauw vanuit het gemeentebestuur het fiat”, herinnert Germain zich nog.
“Met planken van de zagerij De Weerdt uit Pepingen bouwde gepensioneerd onderwijzer Marcel Deblander samen met enkele werkmannen van de gemeente aan de hand van het ontwerp de stal op”, gaat het verhaal verder. “Waar nu de Post zijn parking heeft achter het monument werd de stal in verschillende panelen in elkaar getimmerd en aangepast aan de helling van het dorpsplein.  De stal is overigens met het open gedeelte naar het oosten gericht om de dieren te beschutten tegen regen en hevige wind. De stal werd om praktische redenen opgedeeld in 5 boxen: die voor de os, die voor de ezel, die voor de schapen en de kippen, de voorraadplaats en de kribbe”.
“Niettegenstaande de grote veestapel in de gemeente werd het verkrijgen van een os toch nog een moeilijke opgave. De aangesproken boeren stonden weigerachtig”, geeft Germain aan. “Met Frans trok ik dan naar Brigitte Reygaerts-Agneessens voor een ezel. Deze dame was onmiddellijk akkoord en bijzonder enthousiast. Ook vandaag nog bevolken haar ezels trouwens mee de kerststal. De os en de schapen dan weer werden en worden door vrienden graag afgestaan voor de Kerstperiode tot Driekoningen”.
“De beelden werden gemaakt op passpoppen. Zo is het kindje Jezus de toenmalige speelpop van de kinderen van Théodorus Vos en Lucie van Raalte en trotseert zij nu al 25 jaar weer, wind en kou”, luidt het ook nog. “Vandalen durven wel eens amok maken maar mijn grote vrees bestaat er nog altijd in dat er vuur ontstaat door een weggeknipte sigaret of door een zatte roes van een of andere plezante. Daarom staat de stal nu hoger op het plein en is er zo een betere sociale controle”.
Toch is alles niet steeds geweest zoals het oorspronkelijk was en nu gelukkig opnieuw is. “In de beginjaren speelden wij jaarlijks op het centrum een Kerstspel rond en met de stal. Vuurkorven brachten wat warmte voor de toeschouwers. Tot deken Boone het welletjes vond en ons aanmaande voortaan in de kerk te spelen als woorddienst van de middernachtmis. Later werd dit afgevoerd onder de noemer dat een dergelijk circus niet meer hoefde”, weet Germain nog te vertellen. “Maar met de huidige pastoor Meskens kon dit de jongste jaren gelukkig opnieuw ter gelegenheid van de viering van 800 jaar Herne en de afsluiter van het Damiaanjaar”.
Ook houdt het gezelschap rond Germain Derijcke er aan het gemeentebestuur te danken voor jaarlijkse steun.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 dec 2014
Godrelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 17 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief