HERNE – Herman Vandormael laureaat van de carrièreprijs

C21

HERNE – Herman Vandormael laureaat van de carrièreprijs

Herne_pakt_uit_2015__9_
HERNE – Herman Vandormael laureaat van de carrièreprijs - © Deschuyffeleer
 
Herne_pakt_uit_2015__1_
Herne Pakt Uit 2015 - © Deschuyffeleer
 
Herne_pakt_uit_2015__2_
Herne Pakt Uit 2015 - © Deschuyffeleer
 
Herne_pakt_uit_2015__3_
Herne Pakt Uit 2015 - © Deschuyffeleer
 
Herne_pakt_uit_2015__4_
Herne Pakt Uit met Back 2 Three - © Deschuyffeleer
 
Herne_pakt_uit_2015__5_
Herne Pakt Uit 2015 - © Deschuyffeleer
 
Herne_pakt_uit_2015__6_
Herne Pakt Uit met The Last Post en Michaël Janquart van de fanfare Sint-Pieters-Herleving- © Deschuyffeleer
 
Herne_pakt_uit_2015__7_
Herne Pakt Uit 2015 - © Deschuyffeleer
 
Herne_pakt_uit_2015__8_
Herne Pakt Uit - Johan Vonckers - © Deschuyffeleer
 
Herne_pakt_uit_2015__10_
Herne Pakt Uit - Herman Vandormael - © Deschuyffeleer
 
Herne_pakt_uit_2015__11_
Herne Pakt Uit - Laureaten fotowedstrijd - © Deschuyffeleer
 
Herne_pakt_uit_2015__12_
Herne Pakt Uit - Lode Van Holder - © Deschuyffeleer
 
Herne_pakt_uit_2015__13_
Herne Pakt Uit 2015 - © Deschuyffeleer
 

Samen met de gemeentelijke adviesraden zetten de gemeentelijke diensten een nieuwe, zij het deze keer een ietwat druilerige en mistige editie van ‘Herne pakt uit!’ op de agenda. De resem activiteiten ademde dan ook nu in een gezamenlijke organisatie één en al jeugd, cultuur, solidariteit, senioren, sport en gezelligheid uit. Hier en daar viel er doorheen de activiteiten ook een vleugje herinnering aan de Eerste Wereldoorlog, het thema van deze editie, op te snuiven. ‘Herne pakt uit!’ is voor het gemeentebestuur overigens ook telkens opnieuw een gelegenheid om de inwoners dichter bij elkaar te brengen.

Naast fiets- en wandeltochten kregen de bezoekers vooral in de namiddag de gelegenheid nog tal van activiteiten bij te wonen. Rond de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog konden kinderen de welbekende poppies of klaprozen uit Flanders Fields aanmaken. Het blazen van The Last Post door trompetvirtuoos Michaël Janquart van de fanfare Sint-Pieters-Herleving als eerbetoon aan de slachtoffers was alleszins een beklijvende act die de aanwezigen aanzette toch even tot bezinning te komen. En kinderen konden zich aan de grimestand allerlei oorlogsverwondingen laten aanbrengen.
Prijzen 
Tijdens ‘Herne pakt uit!’ worden nu ook de jaarlijkse prijzen die de gemeente uitschrijft aan de laureaten overhandigd. Zo werd Coleta Geerts met haar foto die de Mark in beeld bracht op de cover van het oktobernummer van het gemeentelijke informatieblad uitgeroepen tot winnaar van de fotowedstrijd. De solidariteitsprijs dan weer was weggelegd voor het Support Ghana-project van Luc Somers. De laureaat die pas deze week na een maandenlang verblijf in Ghana naar Herne terugkeert, werd geëerd door het vertonen van een filmpje over zijn project in Ghana. Het was Lode Van Holder, één van zijn trouwe medewerkers, die in zijn plaats de prijs mocht in ontvangst nemen.
Zowel Herman Vandormael als de verhinderde Mark Danneels, werden uitgeroepen tot laureaten van de carrièreprijs. Die prijs werd in het leven geroepen om inwoners met een rijk gevulde carrière en met een daadwerkelijke impact in het domein van de cultuur in de bloemetjes te zetten. Als gewezen conservator van het kasteel van Gaasbeek organiseerde Herman Vandormael er een waaier aan culturele activiteiten gaande van concerten over wetenschappelijke en kunsttentoonstellingen tot openluchttheater toe. Bovendien is hij de auteur van enkele op historische fundamenten gebaseerde prachtboeken zoals ‘Verborgen oorlogsjaren – Ondergedoken Joodse kinderen getuigen’ en ‘Kinderen van Theresienstadt’ waaruit duidelijk zijn maatschappelijke betrokkenheid blijkt. Ook voor Herne kroop hij in zijn pen wat in 2011 resulteerde in de fel gewaardeerde ‘Kroniek van het Groene Kwadrant’. De laureaat kreeg overigens ook al in 2008 de cultuurprijs toegewezen. Mark Danneels dan weer zal bij een volgende gelegenheid worden gehuldigd.
In het zog van de carrièreprijs werden met Lynn Alaerts, Dante Delanote, Margo Douliez, Lente Lanneer, Dries Meerts, Emma Pype, Arno Stalpaert , Marie Vanbiervliet en Helena Vandermaesen ook nog de afgestudeerden aan de Hernse afdeling van de Gooikse academie van ‘Woord, Dans en Muziek’ als jong aankomend cultureel talent een riem onder het hart gestoken.
Omtrent de cultuurprijs heerste wel enige verwarring. Was hij al dan niet toegekend of wilde de laureaat al dan niet de prijs in ontvangst nemen? Feit is wel dat deze prijs deze keer niet werd uitgereikt.
Het gebeuren werd afgesloten met een optreden van Back 2 Three. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 sep 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 27 jan 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 25 jan 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief