HERNE – Autocross weekt negatieve reacties los

C21

HERNE – Autocross weekt negatieve reacties los

Negatieve_reacties_autocross
HERNE – Autocross weekt negatieve reacties los - © Deschuyffeleer
 

De jaarlijkse autocross in de Lookaitse in Sint-Pieters-Kapelle tijdens het voorbije weekend werd wegens de aanhoudende en storende lawaaihinder door de buurtbewoners opnieuw weinig gesmaakt. Sommigen gewagen zelfs van “een schande voor het Groene Kwadrant”. Schepen van Leefmilieu Lieven Vandenneucker wil de zaak naar de toekomst toe alvast te berde brengen in de milieuadviesraad.

Eén keer per jaar is de afgelegen Lookaitse het decor van een tweedaagse autocross. Dit gaat gepaard met flink wat lawaaihinder voor de buurtbewoners. En ook ruim in de omgeving is die dagen aanhoudend motorengegrom te horen. In ruil voor het laten doorgaan van de cross op zijn landerijen blijkt de betrokken landbouwer alvast een fikse stuiver te mogen opstrijken.
Vorig jaar nog vatte tijdens de cross een deelnemende wagen vuur en diende de brandweer in allerijl ter plaatse geroepen om het vuur te blussen. Als bij wonder bleef de bestuurder toen ongedeerd. Dit keer hadden de organisatoren vooraf weinig of geen reclame gemaakt aan de invalswegen van de gemeente. De buurtbewoners waren nu dan ook bijzonder verrast door het lawaaierig spektakel. Vanuit het gemeentebestuur was er blijkbaar wel toelating verleend.
Een schande voor het Groene Kwadrant
Buurtbewoner Herman Vandormael: “Vooral zondagnamiddag werden wij gestoord door zwaar gebrom in de buurt. Het bleek afkomstig te zijn van een autocross in de Lookaitse met alle mogelijke negatieve gevolgen voor het milieu zoals aanhoudende hinderlijke lawaaihinder en maximum uitstoot van kankerverwekkende gassen. Ik vraag mij af of wij wel een schepen van milieu hebben en wie dat heeft toegestaan. Het was alleszins een schande voor het Groene Kwadrant zoals onze gemeente gepromoot wordt”.
Inmiddels ontving de reagerende buurtbewoner al flink wat steunbetuigingen uit verschillende hoeken. “In een groene gemeente kan er geen plaats zijn voor mechanische sporten en zeker niet op zondag. Als Groen Kwadrant zou Herne daarin moeten consequent zijn met het maken van een radicale keuze om zo meteen ook een voorbeeld te zijn voor alle landelijke gemeenten“ luidt het uit de ene hoek.
Anderen dan weer vragen zich af “wat de toegevoegde waarde is voor Herne en zijn inwoners. Betalen de organisatoren een belasting die in overeenstemming is met de overlast? Zijn de organisatoren en de bezoekers inwoners van Herne? Heeft ons gemeentebestuur daar wel een zicht op?”
Overleg
Schepen van Leefmilieu Lieven Vandenneucker relativeert de hele heisa. “Vanuit het bestuur huldigen wij de regel dat er slechts één keer per jaar een autocross mag plaatshebben. Dat is nu al enkele jaren het geval. De Vlaamse overheid neigt overigens te gaan naar vaste locaties voor dergelijke organisaties. Wij zijn wel bereid de discussie te openen in de betrokken adviesraad. Meer, nu Herne ook het Burgemeestersconvenant heeft ondertekend kan in het kader van de reductie van de CO2-uitstoot, kan het debat ook in deze raad geopend worden om dergelijke organisaties in de toekomst ook in Herne al dan niet een halt toe te roepen”, verduidelijkt hij zijn standpunt. “Maar zoals gezegd, wij zijn steeds bereid tot overleg, sereen en met respect voor eenieders mening!”
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 sep 2015
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 29 dec 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 28 dec 2021

archief