HERNE – Er breken bijzonder drukke dagen aan voor het Vilthuis

C21

HERNE – Er breken bijzonder drukke dagen aan voor het Vilthuis

Vilthuis_jan_2016
HERNE – Er breken bijzonder drukke dagen aan voor het Vilthuis - © Deschuyffeleer
 

Het Vilthuis van Nele D’herde aan het rondpunt op de Assesteenweg in Kokejane stelt de eerstkomende weken opnieuw zijn deuren open voor een reeks workshops en crea-avonturen en dit zowel voor kinderen als voor volwassenen. Tijdig inschrijven is wel de boodschap om reden het aantal beschikbare plaatsen telkenmale beperkt is. Het Vilthuis organiseert overigens ook originele verjaardagsfeestjes en leuke bijeenkomsten en dit zowel voor groot als klein.

“Vilten is één van de oudste technieken om een stof te maken uit wol. De wolvezels worden naast en over elkaar gelegd en bewerkt met water en zeep. Door wrijven, drukken, rollen en knijpen met de handen ontstaat zo een lap stof, vilt”, zegt Nele D’herde. “Vilt rafelt niet, is sterk en stevig, zacht en warm. Vroeger werden vooral gebruiksvoorwerpen in vilt gemaakt zoals pantoffels, herdersjassen en vloerkleden. Tegenwoordig is vilten evenwel een kunstvorm geworden met eindeloze toepassingen zoals sieraden, kleding, sjaals, wandtapijten, hoeden, tassen, sierobjecten, verlichting en kunstobjecten. Je kan er al je creativiteit in kwijt. Het speciale aan vilt is dat je steeds een uniek stuk in handen hebt, het is volledig handwerk”.
Workshops
“Tijdens de workshops leren de deelnemers hoe je met vilt de prachtigste creaties kan maken”, vervolgt Nele D’herde. “Hoewel het maken van vilt een eeuwenoude techniek is, heeft het de laatste jaren een enorme revival doorgemaakt. Terwijl vroeger het gebruiksaspect zeer belangrijk was, wordt er nu veel meer aandacht besteed aan de artistieke mogelijkheden van vilttechnieken”.
Een eerste workshop is voorzien op donderdag 28 januari voor volwassenen en draagt ‘verlichting’ als thema. Hierbij wordt de aandacht vooral toegespitst op verlichtingsmaterialen, theelichtjes, keien en wandtapijten. De drie uren durende sessie start om 19u30. Deelnemen kost 25€. Voor de materialen dient tussen de 10 en de 25€ bijbetaald.
Een tweede workshop is bestemd voor kinderen vanaf de derde kleuterklas, neemt drie uren in beslag en gaat door op zaterdag 30 januari. Een eerste sessie loopt van 9u30 tot 12u30, een tweede van 13u30 tot 16u30. Hier is Valentijn het thema. “Het is hierbij vooral de bedoeling de kinderen leren creatief om te gaan met wol”, geeft Nele nog aan. Voor deelname dient 15€ betaald. Daarin zijn ook het materiaal, een drankje en een versnapering begrepen.
Crea-avontuur  
Tijdens het driedaags crea-avontuur van dinsdag 29 tot en met donderdag 31 maart voor kinderen vanaf het derde kleuterklasje trekt Nele met hen op ontdekkingstocht doorheen het creatieve. “Het plezier tijdens de reis evenals het ontdekken van een nieuwe wereld en nieuwe materialen is daarbij belangrijker dan de bestemming”, verduidelijkt zij nog graag. “Die kampen zijn overigens meer dan alleen maar wat knutselen. Het is een mix van knutselen en kunsteducatie. De kinderen doen zo veel mogelijk zelfstandig, hebben plezier in creativiteit en leren ook samen te werken. De kunstwerken en ervaringen zijn voor de kinderen en door de kinderen gemaakt!”
Per kind wordt een bijdrage van 75€ gevraagd. Vanaf een tweede kind valt die bijdrage terug op 70€. De sessies gaan door van 9 tot 16u. Opvang is mogelijk vanaf 8 tot 17u.
Meer info via www.hetvilthuis.be of 0486/42.67.80.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jan 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief