HERNE laat uitbaters Horeca en detailhandel testen op het naleven van de alcoholwetgeving

C21

HERNE laat uitbaters Horeca en detailhandel testen op het naleven van de alcoholwetgeving

Preventie_drugs_en_alcohol
HERNE laat uitbaters Horeca en detailhandel testen op het naleven van de alcoholwetgeving - © Deschuyffeleer
 

Met de steun van de intergemeentelijke preventiedienst Drugs, Alcohol en Tabak binnen de politiezone Pajottenland stapt Herne als enige gemeente binnen die zone mee in het project van de ‘Lokale Monitor Horeca en Detailhandel’ van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD). Hierbij worden de plaatselijke uitbaters zowel van horeca-zaken als van detailhandel getest op het verkopen van alcohol aan minderjarigen. Uit het onderzoek moet dan weer blijken of naar die twee sectoren toe meer sensibilisering om de wetgeving na te leven wel nodig is.

Bij het overigens vrij beperkt aantal uitbaters van horeca-zaken en detailhandel in de gemeente was het wel even opkijken bij het aankondigen van de actie. Bij ontstentenis van middelbare scholen en echte jeugdcafé’s komt de actie bij de meesten over als een ver-van-mijn-bed show. Niet dat zij het niet eens zijn met de wetgeving maar de wijze van benadering door het project komt ietwat aanstellerig over. Temeer daar de echte problemen zich eerder blijken te situeren in de grotere centra en de typische uitgangsbuurten. En specifiek op het platteland zijn het dan weer de fuiven en de jeugdcentra die met de vinger gewezen worden, alhoewel hier alleszins al meer de nadruk wordt gelegd op preventie. Toch zijn het precies die locaties waar de wetgeving gemakkelijk kan omzeild worden door doorgeefbestellingen waarbij jongeren die wel aan de leeftijdsvereisten voldoen bestellingen doorgeven aan jongeren die nog niet de wettelijk vereiste leeftijd bereikt hebben.
Concreet zullen nu in het kader van de actie in Herne de eerstkomende maanden jongeren onder de 16 jaar alcoholhoudende dranken trachten te bekomen bij de uitbaters van de horeca-zaken en van detailhandelszaken. En steeds in dezelfde gedachtegang zullen ook jongeren onder de 18 jaar dan weer pogen in het bezit te komen van sterke alcoholhoudende dranken. De resultaten van de actie worden mettertijd meegedeeld aan het gemeentebestuur die dan, indien nodig, geschikte acties kan ondernemen.
Momenteel telt Herne nog slechts een tiental café’s waarvan enkele dan nog maar zeer sporadisch geopend zijn. In Sint-Pieters-Kapelle is dat café Sint-Pietershof en in Herfelingen zijn dat In de Zoete Inval en Het Terlindenhof. Herne dan weer herbergt met The Moonlight, de Katholieke Kring, ’t Schoentje, Bij Latjes, The Maxx, d’Erfzonde en De Welvaart wel nog zeven café’s.         
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 feb 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 27 jan 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 25 jan 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief