HERNE – GO-basisschool de Markvallei stapt zachtjes het nieuwe schooljaar in

C21

HERNE – GO-basisschool de Markvallei stapt zachtjes het nieuwe schooljaar in

1_september_2016__go_centrum_en_kokejane___22_
Juf Leen en directrice Annelies Van Holder in 'het eiland', de containerklas ontworpen naar de normen van het M-decreet voor kinderen met een motorische beperking - © Deschuyffeleer
 
1_september_2016__go_centrum_en_kokejane___17_
Het 2de leerjaar met nieuwkomer juf Elke en de zorgcoördinator juf Nele - © Deschuyffeleer
 
1_september_2016__go_centrum_en_kokejane___24_
Leute en plezier in de pueterklas van juf Anja - Speeltoestel bekostigd met de opbrengsten van de festiviteiten 2015 - © Deschuyffeleer
 
1_september_2016__go_centrum_en_kokejane___30_
Juf Kim en de kinderen van de eerste kleuterklas. Zij oefenen de Bumpa-stop-dans - © Deschuyffeleer
 

Geen uitbundig en bijzonder opgezet onthaal voor de kinderen van de GO-basisschool De Markvallei in haar vestigingen in Kokejane en in het centrum bij de start van het nieuwe schooljaar. De eerste schooldag werd er deze keer in alle rust voorbehouden voor het met elkaar kennismaken, voor het regelen van allerlei praktische zaken en voor het voorbereiden van de workshops nu vrijdag in het kader van het jaarthema’s in beide vestigingen. Voor Kokejane is dit ‘een beestige school’ en voor Herne-centrum ‘vroeger en nu’.

Voor gewezen juf Annelies Van Holder verloopt de opening van het nieuwe schooljaar wel enigszins verschillend in vergelijking met vorig jaar. Toen werd zij bij de start van de ene op de andere dag plots aangesteld als waarnemende directrice in opvolging van Christel Van Acker die andere schooloorden opzocht. Inmiddels werd Annelies van Holder met Nieuwjaar benoemd als nieuwe directrice en kan zij zich dan ook full-time op haar nieuwe functie toeleggen. Naast een secretariaat wordt zij daarin ook bijgestaan door de vestigingsverantwoordelijken Ann Bruyneel voor Kokejane en Nele Lauwaert voor Herne-centrum.
Constant leerlingenaantal
“Onze school mag zich blijven verheugen in een constant blijvend leerlingenaantal”, zegt Annelies Van Holder. “Bij de start nu ontvangen wij 272 kinderen maar dit aantal zal in de loop van het schooljaar nog oplopen tot om en bij de 280. Wel is het zo dat Kokejane het meest aantal leerlingen blijft noteren allicht door de nabijheid van het Bois de Strihoux en de nabijheid van de Assesteenweg. In Herne-centrum is de school minder zichtbaar en dat verklaart naar alle waarschijnlijkheid het verschil in aantal leerlingen tussen beide vestigingen”.
“Elke vestiging behoudt in grote lijnen wel zijn eigen identiteit. Vandoor dan ook de twee verschillende jaarthema’s. Wel zijn de leerprogramma’s hetzelfde en gebeuren allerlei activiteiten zoals de sportdagen en het bezoek aan de plaatselijke muziek- en kunstschool ook op dezelfde dag”, weet de directrice nog. “Vroeger gebeurden alle schoolfestiviteiten ook gezamenlijk voornamelijk in Herne-centrum omdat daar ruimte genoeg was. Maar op vraag van de ouders in Kokejane die hun kinderen ook wel eens in hun eigen school aan het werk willen zien worden die nu doorgaans afzonderlijk opgezet, ieder in zijn eigen vestiging. Wel is het zo dat wij ook maar één oudercomité of schoolraad hebben”.
Voor de begeleiding van de kinderen kan de directrice rekenen op een team van 22 leerkrachten. Daar waar in Kokejane het lerarenkorps nagenoeg ongewijzigd blijft gaan in Herne-centrum een vijftal nieuwe leerkrachten aan de slag. In Herne-centrum zitten alle kleuters overigens in éénzelfde klas. “De meeste ouders beschouwen dat overigens niet als een nadeel omdat de kleintjes zo vrij vlug van elkaar al leren”, geeft de directrice nog aan.
Door haar ligging dicht bij de taalgrens vangt de school ook flink wat Franstalige kinderen op. “Daartegenover is onze houding steevast dat in de klas enkel en uitsluitend Nederlands wordt gesproken. Op de speelplaats wordt wel enig begrip betoond naar de allerkleinsten en de nieuwkomers toe. Daar is de regel dat wij die kinderen er attent op maken Nederlands te spreken en wij hen daarbij ook wel een helpende taalhand toesteken”, aldus nog de directrice.
Workshops en spelletjes
Nu vrijdag staan er overigens al in het kader van de jaarthema’s een aantal workshops en spelletjes op het programma voor het aankweken van een groepsspirit. Rond het thema ‘een beestige school’ wil de vestiging in Kokejane mettertijd een aantal dieren houden op de school. Herne-centrum dan weer reist op 23 september naar Bokrijk om ook daar een stukje sfeer van zijn thema ‘vroeger en nu’ op te snuiven.          
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 sep 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief