HERNE – Carrièreprijs cultuur voor een immer gedreven Lucien Pletinckx

C21

HERNE – Carrièreprijs cultuur voor een immer gedreven Lucien Pletinckx

Cultuur_1_david_poket
HERNE – Carrièreprijs cultuur voor een immer gedreven Lucien Pletinckx - Groepsfoto © David Poket (www.DAV-fotografie.be)
 
Cultuur_2
HERNE – Carrièreprijs cultuur voor een immer gedreven Lucien Pletinckx - Voorzitter cultuurraad Wim Suys, burgemeester Kris Poelaert en ereburger en dichter Maurits van Liedekerke - © Deschuyffeleer
 
Cultuur_3
Luc Roobaert winnaar van de fotowedstrijd voor de cover van het gemeentelijk informatieblad - © Deschuyffeleer
 
Cultuur_4
Directeur Sarah Copriau mocht zo voor Muziek Kristina Arnahoutova, Lucia Borghys, Ester Vandendaele en Lindert Vangheluwe inleiden. Voor Woord was dat Kaisa Vannimmen en voor Dans opnieuw Kristina Arnahoutova, Nikita Real en Amber Wambacq - © Deschuyffeleer
 
Cultuur_5
De solidariteitsprijs werd door Herne Solidair toegekend zowel aan de bloedgevers van Herfelingen-Heikruis als aan die van Herne - © Deschuyffeleer
 
Cultuur_6
Voor het behalen van ‘Uitmuntendheid’ op het jongste provinciaal toneeltornooi met het stuk ‘De Palma’ werd ook Amateur Toneel Kokejane beloond met een bijzondere vermelding - © Deschuyffeleer
 
Cultuur_7
HERNE – Carrièreprijs cultuur voor een immer gedreven Lucien Pletinckx - © Deschuyffeleer
 
Cultuur_8
HERNE – Carrièreprijs cultuur voor een immer gedreven Lucien Pletinckx - © Deschuyffeleer
 
Cultuurprijzen_2016__67_
Het gebeuren werd omkaderd en afgesloten met een optreden van KOKhER, de muziekformatie van eigen bodem met voortrekker Eddy Peremans als gitarist, zanger-arrangeur en tekstschrijver, Lieven Vandenneucker met zang en cajon, Rudi Deslachmulder op bugel en Geert Vanhassel op bastuba - © Deschuyffeleer
 
Cultuurprijzen_2016__32_
 
Cultuurprijzen_2016__81_
© Deschuyffeleer
 

De cultuuradviesraad en Herne solidair reikten in de polyvalente gemeentelijke feestzaal in Sint-Pieters-Kapelle respectievelijk de carrièreprijs cultuur en de solidariteitsprijs voor het afgelopen jaar uit. Ook werd de winnaar bekendgemaakt van de fotowedstrijd voor de cover van het gemeentelijk informatieblad. Daarnaast werden ook nog de aankomende afgestudeerde talenten van de plaatselijke afdeling van de academie Muziek, Woord en Dans met een bijzondere attentie bedacht evenals de toneelvereniging Amateur Toneel Kokejane voor het behalen van de graad van uitmuntendheid op het jongste provinciaal toneeltornooi. Gelet op de vele activiteiten die de cultuuradviesraad ieder jaar opzet suggereerde voorzitter Wim Suys het gemeentebestuur het opzetten van een cultuurzaal te willen overwegen.

Carrièreprijs cultuur
Op voordracht van de koninklijke schuttersgilde Onze Lieve Vrouwe en van de Chiro werd Lucien Pletinckx bedacht met de carrièreprijs voor cultuur. Namens beide verenigingen lichtte Michaël Schoukens een tipje van de sluier om die voordracht te motiveren: “Lucien is echt een crème van een gast. Hij is zeer sociaal ingesteld en respectvol, draagt verantwoordelijkheid hoog in het vaandel, manifesteert zich steevast als een vaderlijke figuur en is daarbij ook nog steeds bijzonder goedlachs. Hij is tevens bijzonder goed geïntegreerd in het socio-culturele leven in de gemeente”.
De laureaat is nog steeds hoofdman van de koninklijke schuttersgilde Onze Lieve Vrouwe. “In onze gilde komt hij steevast op voor het aanhoudend waken over de tradities en de waarden. Hij is lid sinds 1964, schoot zich 7 keer koning en in 1969 zelfs tot opperkoning van Brabant. Samen met Antoine  Van Laethem was hij de drijvende kracht achter het inplanten van de kapwip op de terreinen van de Parochiale Werken”, voegt Michaël ‘Apollo’ Schoukens er bijzonder erkentelijk aan toe. “En die terreinen zijn inmiddels ook zijn tweede thuis geworden. Lucien toont zich ook nog altijd een gedreven supporter van de jeugd. Zo waakt hij met argusogen over het materiaal van de Chiro. Bovendien is Lucien destijds ook nog voorzitter geweest van de bloedgevers van Herfelingen-Heikruis. Tevens was hij ook geruime tijd politiek actief en werd hij hiervoor twee jaar terug nog gehuldigd als ere-gemeenteraadslid”.
Met een brede lach, bescheiden en minzaam zoals steeds nam Lucien in alle eenvoud zijn prijs in ontvangst. Tegenover presentator Geert Vanhassel verklapte hij wel het geheim van zijn gedrevenheid: “Ik heb mij steeds voor ogen gehouden dat ik handen heb gekregen om er mee te werken en dat ik mijn talenten best ten voordele van iedereen kon verzilveren”.
Solidariteitsprijs
De solidariteitsprijs werd door Herne Solidair toegekend zowel aan de bloedgevers van Herfelingen-Heikruis als aan die van Herne. Het waren respectievelijk Irène Van Reepinghen  en Felix Mot die de prijs voor hun vereniging in ontvangst mochten nemen. De bloedgevers van Herfelingen-Heikruis zagen het levenslicht precies 40 jaar geleden terwijl de donoren van Herne al actief zijn sinds 1958. Beiden maakten van de gelegenheid gebruik om een warme oproep naar de jeugd toe te doen om zich eveneens als bloedgevers aan te melden. Voorzitter Viviane Grisez, de voorzitter van Herne Solidair, gaf aan dat een regionaal samenwerkingsverband rond ontwikkelingshulp eerstdaags een gratis ‘Fair Trade’-kookboek verspreidt met naast tal van gerechten ook getuigenissen van levenservaringen van mensen uit de ontwikkelingslanden.  
Fotowedstrijd
De cultuurraad bij monde van voorzitter Wim Suys maakte ook de winnaar bekend van de jaarlijkse fotowedstrijd voor de voorpagina van het gemeentelijk informatieblad. Die prijs viel Luc Roobaert te beurt met zijn landschapsfoto van een ondergaande zon in Herne in het prachtige Pajottenland. De andere genomineerden waren David Poket met de weerspiegeling van de kerk in het water bij een overstroming, Lutgard Derijcke met het prachtig groen landschapskader in de gemeente en Marc Hinterdael met de achtergebleven akkers na de rooiperiode.
Jong talent
Ook de pas afgestudeerden aan de afdeling Herne van de Academie Muziek, Woord en Dans van Gooik werden als jong talent met een bijzondere attentie bedacht voor hun jarenlange inzet en geestdrift. Directeur Sarah Copriau mocht zo voor Muziek Kristina Arnahoutova, Lucia Borghys, Ester Vandendaele en Lindert Vangheluwe inleiden. Voor Woord was dat Kaisa Vannimmen en voor Dans opnieuw Kristina Arnahoutova, Nikita Real en Amber Wambacq. Overigens heeft de Academie de wind in de zeilen. Zo telt zij momenteel in totaal een 700-tal leerlingen waarvan om en bij de 300 in Herne.
Amateur Toneel Kokejane
Voor het behalen van ‘Uitmuntendheid’ op het jongste provinciaal toneeltornooi met het stuk ‘De Palma’ werd ook Amateur Toneel Kokejane beloond met een bijzondere vermelding. Het was dan ook schepen van cultuur Marie-Louise Devriese die voorzitter Gerda Godart met een bijzondere attentie bedacht. ATK dankt zijn ‘Uitmuntendheid’ volgens de provinciale jury vooral en onder meer aan ‘de grote overgave waarmee de groep aan de productie heeft gewerkt, het aanwezige talent en de groep getalenteerde technici’.
Edith Claus
De recent overleden poëte Edith Claus kreeg een postuum en diepzinnig eerbetoon voor haar “poëtische bijdrage aan de Hernse gemeenschap”. Het was ereburger en dichter Maurits van Liedekerke die de hulde uitsprak en de aanwezigen uitnodigde ter harer gedachtenis een warm applaus uit te brengen als blijk van waardevolle erkentelijkheid.
KOKhER
Het gebeuren werd omkaderd en afgesloten met een optreden van KOKhER, de muziekformatie van eigen bodem met voortrekker Eddy Peremans als gitarist, zanger-arrangeur en tekstschrijver, Lieven Vandenneucker met zang en cajon, Rudi Deslachmulder op bugel en Geert Vanhassel op bastuba. Voor de ‘Geert’ waren het meteen twee vliegen in één klap daar hij ook nog zorgde voor een keurige presentatie. Het was KOKhER zelf dat al in 2011 de carrièreprijs cultuur kreeg toegewezen. Voor de kleinkunstgroep was het overigens het enige optreden dit jaar. Haar leden kenden zichzelf immers een welverdiend sabbatjaar toe.  
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 sep 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 27 jan 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 25 jan 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief