Geen topjaar voor de HERNSE Bloedgevers

C21

Geen topjaar voor de HERNSE Bloedgevers

Viering_bloedgevers_herne_2016__5_
Geen topjaar voor de HERNSE Bloedgevers - © Deschuyffeleer
 
Viering_bloedgevers_herne_2016__1_
De vriendenkring der Vrijwillige Bloedgevers van het Rode Kruis, afdeling Herne, huldigde zijn verdienstelijke donoren - Etienne Van Schandevijl © Deschuyffeleer
 
Viering_bloedgevers_herne_2016__2_
De vriendenkring der Vrijwillige Bloedgevers van het Rode Kruis, afdeling Herne, huldigde zijn verdienstelijke donoren - 101-jarige Georges Snel - © Deschuyffeleer
 
Viering_bloedgevers_herne_2016__3_
De vriendenkring der Vrijwillige Bloedgevers van het Rode Kruis, afdeling Herne, huldigde zijn verdienstelijke donoren - © Deschuyffeleer
 
Viering_bloedgevers_herne_2016__4_
De vriendenkring der Vrijwillige Bloedgevers van het Rode Kruis, afdeling Herne, huldigde zijn verdienstelijke donoren - © Deschuyffeleer
 
Viering_bloedgevers_herne_2016__6_
De vriendenkring der Vrijwillige Bloedgevers van het Rode Kruis, afdeling Herne, huldigde zijn verdienstelijke donoren - Winnaar van de gratis tombola Francine Denis (Edingsesteenweg) - © Deschuyffeleer
 

De vriendenkring der Vrijwillige Bloedgevers van het Rode Kruis, afdeling Herne, huldigde zijn verdienstelijke donoren tijdens het jaarlijks gezellig samenzijn in restaurant-feestzaal De Egelantier.

De vriendenkring zag het daglicht in 1958, het jaar waarin de 13-jarige Hernenaar Jean-Pierre Deglas betrokken was bij een dodelijk ongeval. Dit gaf toen aanleiding tot de oprichting van de Bond der Vrijwillige Bloedgevers van het Rode Kruis, afdeling Herne met Jozef Reygaerts als voorzitter.
Namens het bestuur was het secretaris Etienne Van Schandevijl die de aanwezigen cijfermateriaal over het voorbije jaar voorlegde. In zijn toelichting was de woordvoerder én ontgoocheld én lovend.
Ontgoocheld omdat de afdeling op gebied van aantal bloedgiften gedurende het voorbije jaar een dieptepunt dient te incasseren. Waar vorig jaar nog een toename viel te noteren moet de vereniging dit jaar een genoegen nemen met een min 87 donaties en meteen ook het slechtste resultaat van de laatste 10 jaar. Met een enigszins berispende vinger wees de secretaris onder meer naar de nieuwe richtlijnen vanuit het Rode Kruis die donoren die niet voldoen aan de nieuwe vereisten qua lengte en gewicht gewoon bedanken voor bewezen diensten. Samen met de bestuurscel wordt dan ook met veel inzet gewerkt aan oplossingen die het tij kunnen doen keren.
Aan de positieve kant van de balans staat dan evenwel dat de vereniging vorig jaar 15 nieuwe leden mocht registreren en dat zij samen met de zustervereniging van Herfelingen-Heikruis bedacht werden met de jaarlijkse gemeentelijke solidariteitsprijs, een prijs dat het bestuur wil delen met alle donoren die hun bloed gratis en voor niets hebben afgestaan en hierbij dan ook ten dienste stonden van mensen in nood.
In aanwezigheid van erevoorzitter Romain Praet en afvaardigingen van de zusterverenigingen uit Galmaarden werden 10 bloedgevers gehuldigd voor 10, 25, 75, 100, 150 en 175 bloedgiften. Dit zijn Marleen Michiels, Sofie Debelder, Jan Decoster en Geertje Buckinx (10 bloedgiften), Peter Pirard en Michaël Maesfranckx (25 bloedgiften), Martine Timmermans (75 bloedgiften), Stefan Van Riet (100 bloedgiften), Marcella Stroobant (150 bloedgiften) en Roger Stoobant (175 bloedgiften).
Etienne Van Schandevijl wil overigens maar al te graag nieuwe donoren aantrekken: “Iedere gezonde persoon tussen 18 en 66 jaar kan en mag bloeddonor worden. Wie vóór zijn 66ste een eerste keer doneert, kan dit blijven doen tot op zijn 71ste verjaardag. Bloed mag maximum vier keer per jaar geven worden met een tussentijd van minstens twee maanden”.
Het afdelingsbestuur is samengesteld uit secretaris Etienne Van Schandevijl, Luc Coppens, Roger Stroobant, Coleta Geerts, Annie Devroede, Patricia Mattheus, Felix Mot, Michel Martens en Marguerite Brancart.
De eerstkomende bloedafname in de afdeling Herne is voorzien op donderdag 12 januari 2017 in de refter van het Gemeenschapsonderwijs aan de Grotestraat.
Meer info over de afdeling en over het bloedgeven bij onder meer secretaris Etienne Van Schandevijl (054/30.03.23) en bestuurslid Coleta Geerts (0495/86.83.94).  
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 nov 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief