HERNE klaar voor de ontvangst van koning winter

C21

HERNE klaar voor de ontvangst van koning winter

Strooizout_2016-2017
HERNE klaar voor de ontvangst van koning winter - © Deschuyffeleer
 

Met koning winter voor de deur zijn zowel het gemeentebestuur als de gemeentelijke technische dienst bijzonder op hun hoede. Schepen Lieven Vandenneucker en diensthoofd Damien Allert zijn dan ook alvast op alles voorbereid.

Gemeentewegen
Met mogelijk winterweer op komst volgen beiden de weerberichten zowel overdag als ’s nachts op de voet. Mogelijke sneeuw en ijsvorming maken dat ook de mensen van de technische dienst, die instaan voor het strooien van de gemeentewegen, zich voortdurend bijzonder waakzaam dienen op te stellen en zich beschikbaar dienen te houden. De gewestwegen dan weer vallen evenwel onder de zorgen van de aannemers aangesteld door het provinciaal agentschap Wegen en Verkeer.
Schepen Lieven Vandenneucker: “Afhankelijk van de weersomstandigheden gebruiken wij tussen de 6 à 9 ton zout per strooibeurt. Onze gemeente is zeer landelijk en bijzonder uitgestrekt. Telkenmale moeten wij dan ook 125 km gemeentewegen bedienen. Dit gebeurt met twee of drie tractoren die elk voorzien is van een strooibak met een inhoud van om en bij de 1000 kg”.
Ook sneeuwruimen
In de loods aan de Kapellestraat is inmiddels een buffer opgeslagen van zo’n 25 à 30 ton. Deze hoeveelheid is voldoende om minstens drie dagen extreem winterweer te overbruggen en wordt op kritieke momenten constant aangevuld via leveringen van telkens 26 ton. Preventief of bij lokale ijs- of rijmplekken worden de verbindingswegen die leiden van en naar de vier centra, de dorpskernen en de gekende knelpunten zoals en onder meer de Barakkenberg/Ekkelenberg, de Gainestraat en de Brikstraat aan gedaan. Bij algemene gladheid of al dan niet hevige sneeuwval worden de 3 tractoren ingezet en kan een beroep worden gedaan op loonwerkers voor het ruimen van de sneeuw. Zo kan de gemeente Herne de hulp inroepen van de loonbedrijven Danau, Vanderroost en Dekens en ook Groenvoorziening Waeyembergh.
 “Strooien op ondergesneeuwde wegen of voor de doortocht van een felle sneeuwzone heeft niet veel zin”, weet Lieven Vandenneucker. “En voor een goede werking van het zout bij sneeuw is er alleszins ook wat verkeer nodig om zo het zout de kans te geven de sneeuw afdoend te neutraliseren”.
Samenaankoop
Net als 23 andere Vlaamse-Brabantse gemeenten schreef ook Herne in voor de samenaankoop van strooizout via Haviland, een dienst die nu al sinds 2014 lokale besturen vele euro’s laat besparen. Zo biedt leverancier Esco een prijs aan waarbij ook Herne een gemiddelde korting realiseert van 10 procent ten opzichte van de vorige winterprijzen.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 dec 2016
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021

archief