HERNE – Vredegerecht Lennik bedient op termijn ook gemeenten van Zuid-West Pajottenland

HERNE – Vredegerecht Lennik bedient op termijn ook gemeenten van Zuid-West Pajottenland

Vredegerechtsgebouw_verdwijnt
HERNE – Vredegerecht Lennik bedient op termijn ook gemeenten van Zuid-West Pajottenland - © Deschuyffeleer
 

In het kader van de derde fase van de hervorming van de vredegerechten van minister van Justitie Koen Geens sluit nu binnen afzienbare tijd, zoals overigens algemeen verwacht, ook de zetel van het vroegere dubbelkanton Sint-Pieters-Leeuw zijn deuren. Eerder had die in de eerste fase al officieel de zetel van Herne opgeslorpt. De derde fase gaat nu over de hertekening van de kantons op basis van een betere geografische verdeling en van een betere verdeling van de werklast. Het heeft zo er alle schijn van kans toe dat Bever en Herne, net zoals Galmaarden en Gooik, in de toekomst onder de bevoegdheid van het vredegerecht van Lennik zullen komen te vallen. Voor Pepingen dan weer zou dat eerder Halle dan Lennik worden. Daardoor zou wel een unieke kans gemist worden om alle gemeenten van de politiezone Pajottenland in éénzelfde gerechtelijk kanton onder te brengen.

In de eerste fase van de hervormingsplannen van minister Koen Geens werd de zetel van het vredegerecht in Herne eind 2015 reeds ingekanteld in de zetel in de Leeuwse deelgemeente Ruisbroek. Door huisvestingsperikelen daar diende na enige maanden evenwel het gebouw van de vroegere zetel in Herne toch weer noodgedwongen in gebruik genomen te worden in afwachting van het oplossen van die perikelen en van de verdere uitvoering van het stappenplan. Ook het principe van de zittingen ‘sous l’arbre’ waarbij het vredegerecht zittingen houdt buiten zijn eigenlijke zetel werd toen door toedoen van burgemeester Kris Poelaert voor Herne verworven op basis van de moeilijke en tijdrovende bereikbaarheid van de enig weerhouden zetel van het vredegerecht in Ruisbroek .
Een concrete timing van de sluitingen en van de herschikkingen wordt nu zo snel als mogelijk opgemaakt. In de eerste en deze derde fase samen gaat het om het afstoten van in totaal 60 gebouwen. Met de hervormingen wil de minister in de schoot van justitie enerzijds een betere inzet van middelen en personeel en anderzijds besparingen op het vlak van huurgelden, onderhoud en facturen van nutsaansluitingen bewerkstelligen.
‘Sous l’arbre’
Op de plaatsen waar gebouwen zullen sluiten blijft alsnog de mogelijkheid bestaan om zittingen ‘sousl’arbre’ te houden, bijvoorbeeld in gebouwen van de gemeente. In voorkomend geval zal worden onderhandeld met de gemeente of één van hun gebouwen gebruikt kan worden voor periodieke zittingen.
Of dit nu ook nog voor Herne het geval zal zijn blijft weliswaar af te wachten. Volgens burgemeester Kris Poelaert blijft Herne alleszins gaan voor het behoud van de periodieke zittingen ‘sous l’arbre’ in zijn gemeente. In de nieuwe optiek zouden die dan doorgaan in de lokalen van het OCMW en niet langer in het gebouw dat nu nog door het vredegerecht wordt betrokken. Eens dat gebouw dan vrij zou er vanuit de gemeente een andere bestemming worden voor gezocht.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 mrt 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 03 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 01 okt 2020

archief