HERNE – Kunstveiling Rol-Mopsen levert voorlopig 5.000 € op voor het goede doel

C21

HERNE – Kunstveiling Rol-Mopsen levert voorlopig 5.000 € op voor het goede doel

1
HERNE – Kunstveiling Rol-Mopsen levert voorlopig 5.000 € op voor het goede doel - DAV Fotografie - Oude Stationsstraat, 9 - 1540 Herne
 
2
HERNE – Kunstveiling Rol-Mopsen levert voorlopig 5.000 € op voor het goede doel - Luc De Smet - DAV Fotografie - Oude Stationsstraat, 9 - 1540 Herne
 
3
HERNE – Kunstveiling Rol-Mopsen levert voorlopig 5.000 € op voor het goede doel - Maurits Van Liedekerke - DAV Fotografie - Oude Stationsstraat, 9 - 1540 Herne
 
4
HERNE – Kunstveiling Rol-Mopsen levert voorlopig 5.000 € op voor het goede doel - Burgemeester Kris Poelaert - DAV Fotografie - Oude Stationsstraat, 9 - 1540 Herne
 
5
HERNE – Kunstveiling Rol-Mopsen levert voorlopig 5.000 € op voor het goede doel - DAV Fotografie - Oude Stationsstraat, 9 - 1540 Herne
 
6
HERNE – Kunstveiling Rol-Mopsen levert voorlopig 5.000 € op voor het goede doel - DAV Fotografie - Oude Stationsstraat, 9 - 1540 Herne
 
Img_4500
HERNE – Kunstveiling Rol-Mopsen levert voorlopig 5.000 € op voor het goede doel - Après-veiling - © Deschuyffeleer
 

Met een voorlopige opbrengst van nagenoeg 5.000 € werd de veiling ‘Kunst contra Kanker’ van de Rol-Mopsen een groot succes. Niet minder dan 45 kunstwerken kregen immers een nieuwe eigenaar. Een resultaat waarin Reni Thienpondt, Martine Fernande, Veerle Van der Steen en Bertje Stoffels, de vier dames die thans de Rol-Mopsen uitmaken, zich uiteraard best konden vinden.

Een aanstekelijk enthousiasme
Ook VRT-journalist Luc Desmet, buurman van Reni en de veilingmeester van dienst, was na afloop een tevreden man. “Een veiling leiden behoort nu niet meteen tot mijn dagelijkse bezigheden. De talrijke opkomst, de aangename sfeer, het heel gediversifieerd aanbod, het aanstekelijke enthousiasme en de perfecte technische ondersteuning vanwege de organisatoren maakten dat de verkoop heel goed vlotte. Ik voel er mij alleszins goed bij en zó te horen is dat ook geldig voor de Rol-Mopsen”.
Ook burgemeester Kris Poelaert was één en al lof over het initiatief: “Het is fantastisch dat niet minder van 60 kunstenaars bereid gevonden werden één of meerdere van hun werken zomaar gratis ter beschikking te stellen voor het goede doel”. Veel minder aangenaam was de boodschap die hij overbracht over de gezondheidstoestand van stichtend lid Reni. Die staat immers aan de vooravond van een nieuwe kankerbehandeling waardoor de dit jaar geplande tocht naar Jeruzalem jammer genoeg opnieuw dient uitgesteld te worden. Hij gaf aan hierbij haar moed en haar gedrevenheid te bewonderen om telkens en opnieuw met volle overgave de strijd tegen kanker aan te gaan.  
Ook ereburger Maurits van Liedekerke voorzag de twee kankerpatiënten Reni en Martine van een hoopvolle boodschap met zijn ‘Ribbedebie’, een gedicht dat hij een paar maanden geleden speciaal voor hen neerschreef met als aangrijpend citaat “Voor wie als de Rol-Mopsen het Beloofde Land wil zien, is geen berg te hoog, geen zee te wild, geen dal te diep…..”.
Een uitdagend verhaal
De uitdagende story van Reni (Thienpondt) en Martine (Ferdinand) begon in augustus 2011. Toen ondernamen beide dames een fietstocht vanuit het Groene Kwadrant dwars door Frankrijk naar het Spaans bedevaartsoord Santiago de Compostella, een trip van nagenoeg 2.210 km verdeeld over 35 dagen. Hierbij namen zij zich voor om met hun trekfietsen en een aanhangwagentje dagelijks zo’n 70 km af te leggen. Gezien zij opteerden voor een low budget-trip was het er hen om te doen te slapen in hun tentjes en zelf hun eetpotje te koken met plaatselijke producten.
Al tijdens die eerste onderneming namen beide dames zich voor dat Compostella beslist nog navolging zou krijgen. En zo werden ook in 2012 hun stalen ros terug ingespannen, ditmaal voor een trip met eindbestemming Foix in de Franse Pyreneeën, goed voor 1.800 km. Ook nu kon het thuisfront de avontuurlijke tocht volgen via hun blogspot.
Jeruzalem
In hun elan naar nog meer fietsavontuur borrelde stilaan ook de idee op een tocht naar de Klaagmuur in Jeruzalem te ondernemen en zich daarbij te laten sponsoren voor het goede doel. En dat werd ‘Kom op tegen Kanker’. Niet zomaar een lukrake keuze gezien beide dames mettertijd zelf een gevecht met kanker hadden moeten aangaan. Jeruzalem diende wel al eens uitgesteld maar werd nooit helemaal opgegeven. Door de moeilijke momenten heen werd overigens al flink wat voorbereidend werk verricht. En daar zijn de Rol-Mopsen, zoals Martine en Reni als koosnaam zich graag laten noemen, stilaan kampioenen in. “Rol verwijst naar rollen en fietsen”, zegt gewezen schooldirectrice Reni, en “Mops staat voor mop of grap waarbij twee vijftigers een mega-uitdaging aangaan” vult gewezen verpleegster Martine graag aan.
Noch voor Reni, noch voor Martine was opgeven en zich gewonnen geven ooit aan de orde. Na een moeilijke herstelperiode groeide begin 2016 terug de idee om opnieuw, ditmaal als voorgerecht voor Jeruzalem, een fietstocht te ondernemen. Zo werd deze keer de Franse stad Cognac de uiteindelijke bestemming. Dagelijks legden zij hierbij volgens de omstandigheden een tocht af van om en bij de 75 km.
Acties zijn haast niet meer te tellen
Intussen kreeg het duo versterking bij de organisatie van al hun evenementen die zij voor ogen hadden om enerzijds de kas van ‘Kom op tegen Kanker’ te spijzen en anderzijds hun tocht naar Jeruzalem leven in te blazen. Naast Reni en Martine mogen zo ook Veerle (Van der Steen) en Bertje (Stoffels) zich voortaan heuse Rol-Mopsen noemen.
De voorbije maanden werden noch inzet, noch moeite uit de weg gegaan om het Groene Kwadrant in de ban te houden van ‘Kom op tegen Kanker’ en wekelijks staat er wel wat nieuw te beleven. Zo werd het Dominicanessenklooster de draaischijf van ‘Lifeboks, boksen voor het leven’, een praat- en contactgroep voor allen die als patiënt of als verwante te maken krijgen met kanker. Ook hun talrijke wandel- en fietstochten en de occasionele verkoop van gadgets legden de Rolmopsen inmiddels geen windeieren voor het goede doel.
Voor wie niet op de veiling kon aanwezig zijn en toch ook nog zijn of haar steentje wil bijdragen hebben de Rol-Mopsen toch ook nu weer nog één en ander verrassing in petto. Zo zijn de nog niet verkochte kunstwerken inmiddels te koop gesteld via hun website en de blog ‘De Rol-Mopsen’ en wordt de komende weken ook nog een kunstwerk van de Beverse kunstenaar Thierry Van Vreckem het voorwerp van een tombola voor het goede doel. Deze onderwerpen maken deel uit van een publicatie nu donderdag op deze site.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mrt 2017
Godelieve Deschuyffeleer
David Poket
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief