HERNE - Cultuurdienst en HERinNEring gaan op Erfgoeddag voor reminiscentie

C21

HERNE - Cultuurdienst en HERinNEring gaan op Erfgoeddag voor reminiscentie

Img_3696
HERNE - Cultuurdienst en HERinNEring gaan op Erfgoeddag voor reminiscentie - © Deschuyffeleer
 
Img_36951
HERNE - Cultuurdienst en HERinNEring gaan op Erfgoeddag voor reminiscentie - © Deschuyffeleer
 
Img_3693
HERNE - Cultuurdienst en HERinNEring gaan op Erfgoeddag voor reminiscentie - © Deschuyffeleer
 
Sint_felix_1
HERNE - Cultuurdienst en HERinNEring gaan op Erfgoeddag voor reminiscentie - © Deschuyffeleer
 

Op de jaarlijkse Erfgoeddag, dit jaar op zondag 23 april, voorzien de cultuurraad en de vzw HERinNEring in samenwerking met de Erfgoedcel Pajottenland een organisatie waarbij de bewoners van het zorgcentrum Sint-Felix centraal staan. De gangmakers van het project zijn vooral Frank Nevens en Tineke Moonens.

Zorg
Erfgoeddag staat dit jaar het teken van het thema 'Zorg'. Met dit thema wordt logischerwijze toenadering gezocht  tot de zorgsector. Op lokaal vlak kunnen erfgoedinstellingen heel wat betekenen voor de reminiscentiewerking. Reminiscentie is het doelbewust oproepen van herinneringen waarbij het accent ligt op het in herinnering brengen van positieve ervaringen. Erfgoeddag 2017 wordt zo hét uitgelezen moment om de bruggen tussen de erfgoed- en de zorgsector te versterken of, waar nodig, de funderingen voor deze samenwerkingen te leggen.
Een koffer vol….
In Herne wordt alleszins gezorgd voor een mooi evenement met een blijvend karakter. Voor de bewoners van het rusthuis Sint-Felix werd immers een ‘Herinnerkoffer’ samengesteld met een resem gangbare en minder gangbare voorwerpen van jaren terug. Op Erfgoeddag worden deze schatten van op zolder dan her en der op de St-Felixsite uitgestald en worden zowel de bewoners van het rusthuis als hun familie en vrienden en sympathisanten uitgenodigd om ze samen te ontdekken. Wie dan ook nog op het deelnemersformulier het juiste antwoord weet neer te pennen op vragen als ‘hoe noemt men dit voorwerp’ en ‘waarvoor werd het gebruikt’, maakt kans om een prestigerijke prijs binnen te halen. Tussen 14 en 16u30 wordt het alvast een namiddag waarbij de jongere generaties in de leer gaan bij de oudere. De organisatoren zijn van er van overtuigd dat het voor iedereen een win-win operatie wordt waarbij er wordt ontdekt en vertelt.
Levenswandel   
In dezelfde context en om het geheel nog wat meer pit te geven krijgen de bewoners van het zorgcentrum ook nog twee bordspellen ‘Levenswandeling’ cadeau. Het bord is opgevat als een eenvoudig parcours van vakjes, volgens het principe van het ganzenbord. Bij iedere vraag of iedere opdracht staat ook hier het ophalen van herinneringen centraal. De bordspellen werden reeds overhandigd en konden zodoende reeds uitgetest worden. De geheimzinnige inhoud van de koffer daarentegen wordt pas onthuld op Erfgoeddag.
Kathleen Matthijs van de animatiedienst van St-Felix is alvast opgetogen: “Zowel het bordspel als de herinnerkoffer zal ons toelaten op een plezierige en ontspannende manier het geheugen te stimuleren en de identiteit en zelfvertrouwen van onze residenten te ondersteunen”.
Vrijwilligers die op Erfgoeddag een bewoner willen op sleeptouw nemen zijn van harte welkom. Die dag is ook het cafétaria vrij toegankelijk.
De activiteit is gratis en  inschrijven is niet nodig.
Meer info via erfgoed@herne.be.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 apr 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 04 mei 2024

archief