HERNE – Deelnemers aan zwerfvuilactie ontvangen door het gemeentebestuur

HERNE – Deelnemers aan zwerfvuilactie ontvangen door het gemeentebestuur

Img_5294
HERNE – Deelnemers aan zwerfvuilactie ontvangen door het gemeentebestuur - © Deschuyffeleer
 
Img_5291
HERNE – Deelnemers aan zwerfvuilactie ontvangen door het gemeentebestuur - © Deschuyffeleer
 
Img_5298
HERNE – Deelnemers aan zwerfvuilactie ontvangen door het gemeentebestuur - © Deschuyffeleer
 
Img_5290
HERNE – Deelnemers aan zwerfvuilactie ontvangen door het gemeentebestuur - © Deschuyffeleer
 

Uit erkentelijkheid voor hun burgerzin, hun inzet en hun daadkracht werden de vrijwilligers die in het voorjaar intekenden voor deelname aan de grote zwerfvuilactie ‘Wie heeft dit weggegooid!?' in de gemeente evenals de meters en de peters die mee waken over de goede staat van de buurt-, voet- en trage wegen op het gemeentehuis ontvangen. Naast een welgemeend dankwoord werden zij door burgemeester Kris Poelaert en schepen van Leefmilieu Lieven Vandenneucker ook bedacht met een gelegenheidsgeschenk.

Wij zijn fier op jullie en jullie zijn fier op onze gemeente
Aan de grote zwerfvuilactie in de gemeente namen zo’n 600 ruimers deel waaronder een 300-tal schoolkinderen. Met hun allen werd zo’n 80% van het gemeentelijk wegennet onder handen genomen. Naast een schare individuelen droegen ook delegaties van vele verenigingen en zelfs van het gemeentepersoneel hun steentje bij tot het welslagen van de actie. Zij stelden dan ook alles in het werk om met de attributen die hen werden aangereikt door het gemeentebestuur het overgrote gedeelte van straten, pleinen, voetwegen en paden afvalvrij te maken. Met de insteek “Wij zijn fier op jullie en jullie zijn fier op onze gemeente” wisten zowel de burgemeester als de eerste schepen hun dankbetuiging kracht bij te zetten.
Cameratoezicht op gevoelige plaatsen
Met een jaarlijkse lichte daling van het opgehaald volume gaat het in Herne dan wel langzaam maar zeker de goede richting uit. Uit verschillende bronnen werd ook vernomen dat nog steeds niet kan uitgemaakt worden of zwerfvuil nu afkomstig is van occasionele passanten of van de lokale bevolking. Wel wordt vastgesteld dat sommige plaatsen meer gegeerd zijn voor het achterlaten van vuil. In die zin ziet het gemeentebestuur brood in de aanschaf van camera-apparatuur die op die plaatsen de pakkans aanzienlijk kan vergroten. Wie dan gespot wordt draait op voor de kosten van het verwijderen van het vuil en krijgt er bovenop nog een GAS-boete van 250 euro bij.
Een positieve noot in het verhaal is wel dat in vergelijking met pakweg vijf jaar geleden de afvalberg aanzienlijk geslonken is. Iedereen is het er ook over eens dat de jeugd in het algemeen veel meer gedisciplineerd is dan ouderen. Deze trend is heel zeker en vooral te danken aan de inzet van de leerkrachten die via lessenpakketten rond het voorkomen, het sorteren en het recycleren van afval jonge kinderen al vroeg milieubewust maken.
Graag nog meer meters en peters
Tijdens de ontvangst werden ook de 16 meters en de peters van buurt-, voet- en trage wegen die zich het hele jaar door inzetten om mee te waken over de goede staat en de gebruiksvriendelijkheid van haast 20 km van die typische landelijke Hernse paadjes en voetwegen bedacht met een geschenkje en een aankoopbon van 25 euro. In die zin doen de gemeentelijke diensten een beroep op nog meer vrijwilligers. De taak van die meters en de peters bestaat er in toezicht te houden op en het verhelpen van kleine anomalieën. Verder engageren zij zich structurele problemen te melden aan de dienst grondgebiedzaken. 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mei 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 03 okt 2020

archief