HERNE – De lente van 2011 was nog droger dan de voorbije

HERNE – De lente van 2011 was nog droger dan de voorbije

Luc_poelaert
HERNE – De lente van 2011 was nog droger dan de voorbije - Luc Poelaert - © Deschuyffeleer
 
Gem_neerslag_jaren_lente
HERNE – De lente van 2011 was nog droger dan de voorbije - Luc Poelaert
 
Gem_neerslag_winter-lente
HERNE – De lente van 2011 was nog droger dan de voorbije - Luc Poelaert
 

Nu toch al meer dan 10 jaar geleden gaf Luc Poelaert gehoor aan een oproep van weerman Frank De Boosere. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) was immers op zoek naar KMI-waarnemers. Na een grondige screening van zowel de persoon als de locatie mocht Luc als vrijwilliger van start gaan en werd hij aangesteld tot vrijwillige waarnemer.

Iedere dag rond 8 u ’s ochtends noteert Luc een resem aan gegevens in een logboek die dan ook prompt naar het KMI worden doorgestuurd. Zo meet hij de neerslag, de oorsprong van de neerslagen, de minimum temperatuur, de temperatuur om 8 u, de minimum temperatuur aan de grond, de zichtbaarheid, de toestand van het gras en het weertype.
Het weer in Herne
De huidige uitzonderlijk droge periode die onze streken nu doormaken is al enkele weken het meest aan bod komende gespreksonderwerp bij de mensen en bij de land- en tuinbouwers in het bijzonder. Zeker nu ook veel regenwaterputten en grondwaterputten uitgedroogd blijken te zijn, er meer en meer ook sprake is van het beperken van het gebruik van leidingwater en er de komende dagen, althans volgens de huidige weersvoorspellingen, ook nog steeds geen sprake is van neerslag is het wel eens nuttig om te zien en te weten hoe de neerslaggegevens er specifiek voor Herne uitzien.
Mede dankzij zijn dagelijks monnikenwerk wist de - voor onze streek - KMI-erkende weerwaarnemer uit de Pausleenstraat alles fijn op een rijtje te zetten. En daar komen toch enkele verrassende resultaten uit tevoorschijn.
“Gezien de aanhoudende droogte heb ik enkele grafieken gemaakt door de jaren heen”, geeft Luc aan. “De eerste is een grafiek van de gezamenlijke neerslag van de winter en de lente. Hieruit blijkt dat de voorbije periode wel degelijk de droogste periode is sinds jaren. In een tweede grafiek heb ik mij dan beperkt tot alleen de neerslag van de lente. Wat hierbij opvalt is dat de lente van 2011 nog droger was dan de meest recente”.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jun 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 21 mei 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 17 mei 2018
Marc Colpaert | 13 mei 2018

archief