HERNE – Dankviering 60 jaar priesterwijding Godfried Danneels in basiliek Koekelberg

HERNE – Dankviering 60 jaar priesterwijding Godfried Danneels in basiliek Koekelberg

Danneels0001
HERNE – Dankviering 60 jaar priesterwijding Godfried Danneels in basiliek Koekelberg - © Deschuyffeleer
 
Img_2614
HERNE – Dankviering 60 jaar priesterwijding Godfried Danneels in basiliek Koekelberg - Foto ingezonden
 

De Heilig Hartbasiliek van Koekelberg stond donderdag in het teken van de dankviering voor de 60ste verjaardag van de priesterwijding van kardinaal Godfried Danneels. Met een link naar Herne waren het E.H. pastoor Kris Meskens en Mgr. Herman Cosijns, secretaris-generaal van de Bisschoppenconferentie, die op de uitnodiging voor het bijwonen van de drietalige viering zijn ingegaan.

In zijn homilie richtte de huidige aartsbisschop en kardinaal Jozef De Kesel zich alvast ook tot zijn voorganger: “We zijn hier om God dank te zeggen voor die 60 jaar. Het is hier niet de plaats om alles op te noemen wat er in die vele jaren gebeurd is en wat u voor ons, voor de Kerk en voor ons land gedaan en betekend hebt. Het evangelie van Gods barmhartigheid en van zijn menselijkheid is altijd de leidraad geweest in uw vele persoonlijk contacten met zoveel mensen en in uw pastoraal beleid. Door uw woord, met zoveel innige bezieling gesproken en geschreven, hebt u ons altijd naar de bron geleid”.

Hoogtepunten in het 60-jaar priester zijn
Godfried Danneels werd op 4 juni 1933, als oudste telg in een gezin met zes kinderen, geboren in het West-Vlaamse Kanegem. Na zijn middelbare studies aan het diocesaan Sint-Jozefscollege in Tielt ging hij naar het seminarie Leo XIII in Leuven, waar hij zijn hogere studies in filosofie aan de Katholieke Universiteit Leuven te Leuven (1951-1954) vervolgde. Daarna studeerde hij theologie aan de Gregoriaanse Universiteit in Rome tot 1960.
Danneels werd op 17 augustus 1957, precies 60 jaar geleden, door bisschop Emiel-Jozef De Smedt in zijn geboortedorp tot priester gewijd.
Op 4 november 1977 werd hij door paus Paulus VI benoemd tot bisschop van het bisdom Antwerpen, in opvolging van monseigneur Jules Victor Daem en op 18 december van datzelfde jaar werd hij door kardinaal Suenens tot bisschop gewijd.
Op 4 januari 1980 werd Danneels metropoliet van de Belgische kerkprovincie, aartsbisschop van het aartsbisdom Mechelen-Brussel en voorzitter van de Belgische Bisschoppenconferentie. En sedert 15 september 1980 was hij achtereenvolgens ook nog vicaris van de Belgische strijdkrachten en vanaf 1987 militair ordinarius van het legerbisdom. Krachtens zijn functie was hij ook grootkanselier van de Katholieke Universiteit Leuven en de Université Catholique de Louvain en zat hij in beide instellingen de Inrichtende Macht voor.
Tijdens het consistorie van 2 februari 1983 maakte paus Johannes Paulus II hem kardinaal-priester. Als kardinaal wordt hij op internationaal vlak het kerkelijk gezicht van de Belgische kerkprovincie. Zo vertegenwoordigt hij de Belgische bisschoppen op de meeste synodes die vanaf 1980 gehouden werden. In april 2005 overlijdt paus Johannes Paulus II. Danneels' naam wordt dan zelfs genoemd als mogelijke opvolger van de overleden paus maar zelf hield hij de boot af.
Op 4 juni 2008 vierde de kardinaal zijn 75e verjaardag. Bij die gelegenheid bood hij, zoals het kerkelijke wetboek dat voorschrijft, aan paus Benedictus XVI zijn ontslag aan als aartsbisschop van Mechelen-Brussel. In 2010 werd hij opgevolgd door aartsbisschop André-Mutien Léonard.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 aug 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 19 jun 2018
Godelieve Deschuyffeleer | 18 jun 2018
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 13 jun 2018
Godelieve Deschuyffeleer | 13 jun 2018
Godelieve Deschuyffeleer | 12 jun 2018

archief