HERNE – Oorlogsmonumenten gerestaureerd

HERNE – Oorlogsmonumenten gerestaureerd

Restauratie_2017
HERNE – Oorlogsmonumenten gerestaureerd - Foto's ingezonden
 

Het gemeentebestuur heeft de oorlogsmonumenten aan het kruispunt Patriot, de kerk van Herfelingen en de kerk van Sint-Pieters-Kapelle laten restaureren. Voor het bekostigen van de werken kon gerekend worden op een subsidie vanuit het provinciebestuur. De restauratie kadert in de komende herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog, in 2018 precies 100 jaar geleden.

Vooraf werd een beroep gedaan op de diensten van Monumentenwacht Vlaams-Brabant om de precaire toestand van de drie monumenten in te schatten. Hierbij bleek vooral het monument in Sint-Pieters-Kapelle door sterke barsten en stabiliteitsproblemen in een zeer slechte toestand te verkeren. 
Het gemeentebestuur gunde de opdracht aan kunstatelier Gerard Thienpont, uit Nazareth. Het was dan ook Mario Thienpont die de monumenten met de grootste nauwkeurigheid restaureerde. Zo werden bij de drie monumenten alle voegen nagekeken en werd ook de steen gereinigd. Door de restauratie zijn alle letters en cijfers weer duidelijk leesbaar geworden. Het monument op de begraafplaats van Sint-Pieters-Kapelle vergde het meeste werk.
De totaalkost van de werken bedroeg uiteindelijk 9.044€. Aangezien de drie monumenten evenwel als waardevol te boek staan bij de bevoegde provinciale diensten, kwamen de werken in aanmerking voor een subsidie. Er werd vanuit de provincie dan ook een subsidie van 2.241€ toegekend als tegemoetkoming in de instandhoudingswerken omdat de werken immers ook werden aanbevolen in de inspectieverslagen van Monumentenwacht Vlaams-Brabant. De werken begonnen begin juli en eindigden half augustus.
De restauratie kost derhalve aan de gemeente 6.803€
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 aug 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020

archief