HERNE – Erfgoeddepot opent zijn deuren in het Dominicanessenklooster

C21

HERNE – Erfgoeddepot opent zijn deuren in het Dominicanessenklooster

Erfgoeddepot_inhuldiging_1
HERNE – Erfgoeddepot opent zijn deuren in het Dominicanessenklooster - © Deschuyffeleer
 

Op zaterdag 30 september opent het erfgoeddepot zijn deuren in het Dominicanessenklooster. Dat depot kwam tot stand door de vrijwilligers van de vzw HERinNEring onder de leiding van Frank Nevens. Het is trouwens die vzw die ook de werking in handen heeft.

Er komen vaste openingsdagen
 
Twee jaar na de eerste besprekingen en na vele uren werk door vrijwilligershanden en door medewerkers van de gemeente is het gemeentelijk erfgoeddepot een feit. “In het depot zullen oude objecten, foto’s, documenten en nog andere zaken die iets met Herne te maken hebben niet alleen zorgvuldig bewaard worden maar ook toegankelijk gemaakt worden voor wie er interesse in heeft”, opent Frank Nevens figuurlijk een voordeur van het centrum. “In de toekomst willen wij alleszins ook vaste openingsdagen organiseren tijdens dewelke inwoners en andere belangstellenden dan kunnen langskomen voor een bezoek of om zelf een eigen erfgoedstuk aan te bieden. Wie thuis nog iets heeft liggen dat verband heeft met de rijke geschiedenis van onze gemeente, kan dit via een officiële schenkingsovereenkomst schenken aan het depot of het enkel tijdelijk uitlenen via een bruikleenovereenkomst. Foto’s die je liever zelf bewaart, mogen ook meegebracht worden om in te scannen. En wie zelf graag bezig is met erfgoed, is zeker ook welkom als vrijwilliger bij onze vzw, bijvoorbeeld om de stukken te inventariseren”. Meer informatie via erfgoed@herne.be.  
 
“Het erfgoeddepot is gelegen op de eerste verdieping van het Dominicanessenklooster in voormalige slaapkamers van de zusters. Zes slaapkamers werden omgebouwd tot drie lokalen: een archief, een werkruimte en een ontvangstruimte. De werken werden nagenoeg voor 50% gefinancierd via een subsidie van de provincie Vlaams-Brabant (12.500€) en voor 50% door de gemeente Herne (12.000€).  De gemeente Herne voorziet alvast ook al zeker tot in 2019 een werkingssubsidie van 2.000€ per jaar”, voegt Frank Nevens er aan toe.
 
Iedereen welkom op de opening
 
Op zaterdag 30 september om 16u is iedereen alvast welkom om het erfgoeddepot te komen bekijken en mee het glas te heffen. Die dag worden ook al een aantal objecten en documenten tentoongesteld worden die mensen aan het depot schonken. De eerste archieven die in het depot een plaats zullen krijgen zijn dat van de gewezen heemkring van Sint-Pieters-Kapelle en dat van Holveo (Het Oude Land van Edingen en Omliggende).  
 
Meer info via erfgoed@herne.be .
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 sep 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief