HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert

HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert

1
HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert - © Deschuyffeleer
 
22331099_766410386895091_1163031963_n
HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert - © David Poket
 
Img_0332
HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert - © Deschuyffeleer
 
Img_3688
HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert - Wim Suys © Deschuyffeleer
 
Img_3692
HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert - Marie-Louise Devriese - © Deschuyffeleer
 
Img_3709
HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert - Viviane Grisez - © Deschuyffeleer
 
Img_3716
HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert - Veerle Van der Steen - © Deschuyffeleer
 
Img_3722
HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert - pastoor Kris Meskens - © Deschuyffeleer
 
Img_3726a
HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert - David Poket - © Deschuyffeleer
 
Img_3738
HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert - Academie Muziek, Woord en Dans - © Deschuyffeleer
 
Img_3738a
HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert - Fanfare Sint-Pieters-Herleving uit Sint-Pieters-Kapelle - © Deschuyffeleer
 
Img_3748
HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert - Marie-Cecile Janquart - © Deschuyffeleer
 
Img_3765
HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert - Luc Condijdts - © Deschuyffeleer
 
Img_3777
HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert - Aimé Derijcke en Hilda Van Hassel - © Deschuyffeleer
 
Img_3778
HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert - © Deschuyffeleer
 
Img_3789__1216_x_912_
HERNE – Gemeentelijke cultuurprijs toegekend aan Ghislain Alaert - © Deschuyffeleer
 

In het verlengde van de Lifestylebeurs reikten het gemeentebestuur, de cultuurraad en Herne Solidair in sporthal De Hernekouter onder ruime belangstelling respectievelijk de solidariteit-, de carrière- en de cultuurprijs voor het afgelopen jaar uit. Daarnaast werd ook de winnaar bekendgemaakt van de fotowedstrijd op de cover van het gemeentelijk informatieblad. De bijeenkomst was tevens de gelegenheid om ook de afgestudeerde talenten van de plaatselijke afdeling van de academie Muziek, Woord en Dans met een bijzondere attentie te bedenken. Een postuum eerbetoon dan weer was er voor Reni Thienpondt en Jozef Vastesaeger. Het geheel werd opgeluisterd door een ruime delegatie van de Verenigde Accordeonisten van Halle. Het welkom kwam toe aan Marie-Louise Devriese als schepen voor Cultuur, Ontwikkelingssamenwerking en Senioren. Wim Suys, de voorzitter van de cultuurraad, praatte alles netjes aan elkaar.

Aan de prijsuitreiking ging een terugblik op het voorbije cultuurjaar vooraf. In een beeldreportage legde de cultuurbeleidscoördinator Tineke Moonens het accent op de Gedichtendag die volgend jaar  overigens al aan zijn 10de editie toe is, de schatting van grote en kleine kunstwerken, de Erfgoeddag, de garageverkoop, de opening van het erfgoeddepot en de voordrachten van onder meer professor Leopold Verstraelen en auteur Bart Moeyaert.
Reni Thienpondt en Jozef Vastesaeger
In een bijdrage van Viviane Grisez, de voorzitter van Herne Solidair, en van pastoor Kris Meskens waren het Reni Thienpondt en Jozef Vastesaeger, beiden vrij recent overleden, die als verdienstelijke Hernenaren postuum werden herdacht. Reni staat in het collectief geheugen gegrift als de bezielster van de Rol-Mopsen die met hun ontelbare acties kanker uit de taboesfeer wensen te halen. Tot aan haar overlijden zette zij zich voluit in om zoveel als mogelijk mensen aan te sporen zich in te zetten voor Kom op tegen Kanker. Fietstrips, benefietavonden, babbelboxen, spinningmarathons, …. niets was haar te veel om de strijd tegen de ziekte waar ze uiteindelijk zelf aan bezweek in het daglicht te zetten. Het was collega-Rol-Mops Veerle Van der Steen die het ingetogen gedicht ‘Alleen’ van de hand van Reni zelf bracht.
Ook Jozef Vastesaeger, beter gekend als ‘Jefke Horlogeken’ overleed eerder dit jaar. Hij werd nagenoeg 95 jaar en was daarmee de oudste inwoner van Herfelingen. Pastoor Kris Meskens beschreef hem als een man met een buitengewoon technisch inzicht: “Hij bezat de kunde om wat dood was weer levend te maken". Zo kregen honderden uurwerken en horloges en ook het oud kerkorgel in de St-Niklaaskerk door hem een tweede leven. Bovendien was ‘Horlogeken’ een fervent accordeonspeler”. De aanwezigheid van de Verenigde Halse Accordeonisten was dan ook een blijk van eerbetoon aan zijn adres.
Fotowedstrijd
De cultuurraad maakte ook de winnaar bekend van de jaarlijkse fotowedstrijd voor de voorpagina van het gemeentelijk informatieblad. Die prijs viel David Poket te beurt met ‘zwart-wit’ op de voorpagina van het blad van januari. Het is een beeld geschoten op 3 januari  tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in openlucht op het dorpsplein in Herne.
Jong talent
Ook de pas afgestudeerden aan de afdeling Herne van de Academie Muziek, Woord en Dans van Gooik werden als jong talent met een bijzondere attentie bedacht voor hun jarenlange inzet en geestdrift. Directeur Sarah Copriau mocht zo voor Muziek Pieter-Jan Hermans inleiden. Voor Woord waren dat Marie Claes en Remke Van Cauwelaert. Ook de afdeling Dans, met Anaïs Deherder, Clara Matthijs en Lisa Van den Abbeele genoot van een ruim applaus. Op het podium kregen deze jongedames het gezelschap van hun dansjuffen Geertrui Feytens en Barbara Vanden Herrewegen.
Solidariteitsprijs
De solidariteitsprijs werd door Herne Solidair toegekend zowel aan de volledige bezetting van de fanfare Sint-Pieters-Herleving uit Sint-Pieters-Kapelle als aan haar jongerenafdeling Crescendo. De centrale figuur hierbij is Marie-Cécile Janquart. Marie-Cécile is beslist de meest ‘buitengewone’ actieve muzikant met een beperking van uren in het rond. Nu toch al meerdere jaren is het Marie-Cecile die, niet alleen als mascotte,  aan de bakermat staat van het initiatief om muziek te maken samen met mensen met een beperking.  Ook is zij er volop de draaischijf van.  ‘Muziek Anders’ houdt voor Sint-Pieters-Herleving alleszins nog een pluim meer op de hoed in. De alerte ingesteldheid van Marie-Cécile bewijst daarenboven ten volle dat ‘Muziek-Anders’ weliswaar anders is maar daarom zeker niet minderwaardig of kwalitatief ondergeschikt.
Carrièreprijs
Op aangeven van Frank Nevens en Jacques Borgenon waren het Luc Condijts en het echtpaar Aimé Derijcke en Hilda Van Hassel die samen de carrièreprijs mochten in ontvangst nemen. Luc is al jaren als trompettist een monument bij zowel de harmonie ’t Muziek als bij de Onze Lieve Vrouwe-schuttersgilde van Herne. “Trompettist Luc Condijts schoot zich vorig jaar niet alleen koning bij de Onze Lieve Vrouwe-schuttersgilde van Herne maar nadien ook nog eens tot koning van Vlaams-Brabant. Dit bracht met zich mee dat de gildefeesten dan ook in Herne dienden te worden georganiseerd”, lichtte Frank Nevens toe.
Over de laureaten Aimé Derijcke en Hilda Van Hassel had Jacques Borgenon het uitvoerig: “Hilda en Aimé zijn al zo’n 30 jaar het toonbeeld van de ideale vrijwilligers die zich uit eigen initiatief zinvol inzetten voor vele Hernenaren. Zo heeft Aimé zijn sporen al ruimschots verdiend bij Okra en staat Hilda nog wekelijks in voor het welzijn van het ‘Pajottenboeketje’, een dansgroep voor mensen met een jaartje meer”.
Cultuurprijs
De cultuurprijs was weggelegd voor Ghislain Alaert. Voorzitter Wim Suys: “Vanaf zijn 10de levensjaar al maakt de thans 75-jarige Ghislain Alaert deel uit van de Koninklijke Fanfare De Ware Broeders Herfelingen. Vanaf 1970 begon er met onder meer Ghislain een totale nieuwe wind binnen de Ware Broeders te waaien. Een nieuw, jong en dynamisch kernbestuur met Ghislain als voorzitter trad aan. Zo wisten De Ware Broeders zich meteen wonderwel aan te passen aan de nieuwe trend waarbij de opleiding van jonge kandidaat-muzikanten hoog in het vaandel werd gedragen. ‘Geloven en investeren in jeugd is investeren in toekomst’ was geen dode letter meer en legde de muziekmaatschappij dan ook mettertijd geen windeieren. Dat moet het verjongd bestuur dan ook voor ogen hebben gestaan toen het in 1985 met de jeugdwerking van de fanfare startte. Door die stappen zagen de Jonge Ware Broeders hun aantal muzikanten jaar na jaar aandikken”.
Burgemeester Kris Poelaert vulde aan: “Naast een onvoorwaardelijke verbondenheid met de Koninklijke Fanfare De Ware Broeders  is er voor Ghislain ook nog de Seniorenraad, de petanqueclub en eigenlijk alles wat met het gemeenschapsleven in onze gemeente te maken heeft. We hebben het geluk vele onvermoeibare, vriendelijke, mooie, sympathieke, verantwoordelijke, vrijwillige en warme mensen in onze rangen te hebben. Ghislain is daarbij evenwel één van die mensen die onze gemeente onweerlegbaar ook nog eens figuurlijk verrijkt”.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 okt 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 03 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 01 okt 2020

archief