HERNE – Rabarber terug in ere herstellen

C21

HERNE – Rabarber terug in ere herstellen

1_herne_rabarber_t___4_
HERNE – Rabarber terug in ere herstellen - © Deschuyffeleer
 
2_herne_rabarber_t___7_
HERNE – Rabarber terug in ere herstellen - © Deschuyffeleer
 
Herne_rabarber_t___6_
HERNE – Rabarber terug in ere herstellen - © Deschuyffeleer
 
Herne_rabarber_t___12_
HERNE – Rabarber terug in ere herstellen - © Deschuyffeleer
 
Herne_rabarber_t___14_
HERNE – Rabarber terug in ere herstellen - © Deschuyffeleer
 

Vier ingrediënten blijken nodig om met een heus project rond rabarber te kunnen uitpakken: een geschikte locatie, een paar enthousiaste projectleiders, een gepast item en een eerbaar voornemen. Daadwerkelijk is die gepaste locatie het Dominicanessenklooster geworden, zijn de enthousiaste projectleiders Brent Roobaert, Kurt Marcelis en Veerle Van der Steen, is rabarber daarbij de rode draad en is geld inzamelen om nieuwe streekproducten te creëren en te promoten en goede doelen te steunen dan weer het eerbaar voornemen.

Zeker in het Pajottenland is rabarber geen onbekende. In vele tuinen is deze plant met zijn grote groene bladeren en lange rode of groene stengels nog terug te vinden. Ten onrechte wordt rabarber evenwel vaak gerekend tot de fruitsoorten. Dat valt te verklaren omdat rabarber vooral wordt gebruikt voor confituur,  gebak en desserts. Alleen de stengels van de rabarber zijn ten gepaste tijde eetbaar. Zij hebben een unieke zure en pikante smaak, waardoor de ene er juist voor te vinden is en de andere er dan weer de neus voor optrekt.
 
Herne Rabarber’t
 
Via hun pas opgerichte vzw Herne Rabarber’t nemen de initiatiefnemers zich nu alleszins voor deze enigszins toch in de vergeethoek geraakte groente terug in het centrum van de belangstelling te plaatsen. De vzw wordt in eerste instantie geruggensteund door de Landelijke Gilde, de KVLV, de vzw de Mark en Velt. Voorts wordt ook een beroep gedaan op burgers, handelaars, verenigingen en scholen om samen rond rabarber evenementen op te zetten en ideeën uit te werken die zo het gamma streekproducten kunnen ten goede komen.
 
De aftrap van het project werd gegeven door in het Dominicanessenklooster de eerste negen rabarberstokken aan te planten. Verder zijn de initiatiefnemers nog op zoek naar enerzijds Hernenaren die eveneens een stek rabarber in hun tuin willen een kans geven en anderzijds naar sympathisanten die een gedeelte van hun rabarberplant willen delen. Tenslotte willen zij ook nog de lokale handelaars warm maken om mee te werken aan het project door elk naar zijn specialiteit toe ook oog te hebben voor rabarber.
 
Nieuwe producten
 
Zo is thans al geweten dat Kurt Marcelis, de brouwer van onder meer Crystalstick, een nieuw bier op basis van rabarber gaat lanceren en dat ook een rabarberlikeur heel binnenkort gecommercialiseerd gaat worden. Ook beenhouwer Jos Derijcke, Tartino (Kristel Vanderoost), Our Little Farm (Nathalie La Greca) en de Pletterick (Bioboer Bert Neuckermans) worden alvast partners in het project.
 
Veerle Van der Steen: “De opbrengst van het project Herne Rabarber’t gaat naar goede doelen en naar natuurprojecten. Omdat ‘voor wat hoort wat’ ook voor ons geen dode letter is zullen alle  deelnemers bij gelegenheid bedankt worden met een pakketje en/of uitgenodigd worden op één van onze evenementen”.
 
Op zondag 3 december is Herne Rabarber’t alvast aanwezig op de beurs van de Naaimiekes in het Bavocentrum in Herfelingen en op 17 december op de Kerstbeurs in De Kring in Herne.
Nadere informatie bij Kurt Marcelis (Brouwer Crystalstick bier), Brent Roobaert (Voorzitter Landelijke Gilde Herne) en Veerle Van der Steen (Rol-Mopsen) of via http://hernerabarbert.be of Facebook  Herne Rabarber’t  .
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 nov 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief