HERFELINGEN – Chemisch incident bij zuivelfabriek Olympia

HERFELINGEN – Chemisch incident bij zuivelfabriek Olympia

1_olympia_20_nov_2017__7_
HERFELINGEN – Chemisch incident bij zuivelfabriek Olympia - © Deschuyffeleer
 
Olympia_20_nov_2017__3_
HERFELINGEN – Chemisch incident bij zuivelfabriek Olympia - © Deschuyffeleer
 
Olympia_20_nov_2017__8_
HERFELINGEN – Chemisch incident bij zuivelfabriek Olympia - © Deschuyffeleer
 

Deze middag werden de hulpdiensten opgeroepen voor een incident bij de zuivelfabriek Olympia aan de Assesteenweg in Herfelingen. Bij het lossen werden twee chemische producten accidenteel gemengd. Het gaat enerzijds om een zuur en anderzijds een base hetgeen een chemische reactie teweegbracht. Beide zijn giftige stoffen.

Niettegenstaande het matig risico voor de omgeving werden na het vaststellen van de verkeerde handeling alle veiligheidsmaatregelen meteen geactiveerd. Zo waren politie en brandweer vrij vlug ter plaatse. De brandweer riep ook de assistentie in van de operationele commandopost (CP-OPS)  die vanuit een mobiele container de bevelstructuur op het terrein overnam. Ook burgemeester Kris Poelaert was aanwezig. In die operationele commandopost werden de activiteiten van de verschillende hulpdiensten dan op het terrein verder gecoördineerd.
Zo werd beslist dat de inhoud van het betrokken opslagvat onder de begeleiding van de brandweer zou worden overgepompt in een daartoe opgevorderde tankwagen van het chemisch reinigingsbedrijf Romarco om dan verder veilig te kunnen worden geëvacueerd.  Dit zal evenwel pas morgen gebeuren.
Gezien het risico immers volledig blijkt ingedijkt kiest de brandweer er voor de producten pas over te laten pompen wanneer de chemische reactie volledig achter de rug is. Op die manier kan ook het transport in de meest veilige omstandigheden gebeuren. Gedurende de avond en de komende nacht zullen nog geregeld preventieve metingen gebeuren.
Tijdens het ganse gebeuren was en is er geen gevaar noch voor de werknemers noch voor de omwonenden. Ook het doorgaand verkeer ondervindt geen hinder.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 nov 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020

archief