HERNE/NINOVE – Eindejaarstochten van de Marktrotters deze keer vanuit Outer

C21

HERNE/NINOVE – Eindejaarstochten van de Marktrotters deze keer vanuit Outer

Eindejaarstochten_2017
HERNE/NINOVE – Eindejaarstochten van de Marktrotters deze keer vanuit Outer - © Deschuyffeleer
 

Al ettelijke jaren staat de wandelclub De Marktrotters bij het brede wandelpubliek bekend voor de schitterende parcours van haar drie grote jaarlijkse organisaties - de Kriek & Mattentochten, de Urbanustochten en de Eindejaarstochten. Genieten van talrijke glooiende veldwegen in ongerept natuurschoon en van de heerlijke landschappen in een uitermate rustgevend en schilderachtig decor is bij iedere organisatie dan ook het leidmotief. Zo is dit nu ook weer het geval op zondag 17 december bij de organisatie van de 21ste editie van de Eindejaarstochten die deze keer verrassend genoeg op stapel worden gezet vanuit de Ninoofse deelgemeente Outer.

“De Marktrotters, die overigens dit jaar hun 35ste levensjaar zijn ingegaan, bieden ook deze keer de wandelaars de keuze uit parcours van 4-6-10-15 of 22 km. Als organisatorisch knooppunt kozen wij dit keer voor het buurthuis De Pallieter in de Smid Lambrechstraat in Outer. Er kan gestart worden tussen 8 en 15u. De aankomsten dan weer worden afgesloten om17u. De keuze van telkenmale een andere start- en aankomstlocatie, soms zoals nu zelfs buiten Herne, is stilaan een vast gegeven worden bij het opzetten van onze Eindejaarstochten, die gemiddeld toch wel telkens om en bij de 1500 dappere wandelaars aantrekken”, luidt het bij woordvoerder Jean-Marie Paduart.
Rust en Natuur
De Eindejaarstochten laten de deelnemers dit jaar via rustige paden en wegen het schilderachtig landschap van de Ninoofse kleine landbouwdorpjes Outer, Eichem, Nederhasselt en Aspelare ontdekken waar de rust en de natuur nog de bovenhand halen.
De startplaats is gelegen in de dorpskern van Outer, in de Smid Lambrechtstraat. Deze “koude smid” was een belangrijk figuur in de toenmalige Daensistische beweging. Zijn gedenksteen duikt op in de schaduw van de 15de eeuwse Sint-Amanduskerk. 
Eichem dan weer zou zoveel betekenen als ‘woonplaats bij de eik’ en verwijst naar de eikbomen die vroeger in de streek massaal voorkwamen. Het gehucht werd reeds in de 15de eeuw toegevoegd aan Appelterre. Het Sint-Martinuskerkje is overigens gans ingebouwd in de bebouwing van Eichem maar diende enkele jaren terug evenwel om veiligheidsredenen gesloten te worden.
Net als in Outer staat ook in Nederhasselt een kerk toegewijd aan Sint-Amandus. Die dateert uit de 12de eeuw. In de schaduw van de kerk baant de Molenbeek zich een weg naar Ninove om aldaar dan uit te monden in de Dender. 
De rustpost bevindt zich in Aspelare. Die heeft haar naam te danken aan de ‘esp’. Die boom voelt zich bijzonder goed thuis in een moerassig gebied. En ook hier is een Sint-Amanduskerk uit de 15de eeuw terug te vinden.
Cesar-bier trofee
De Eindejaarstochten, gewoontegetrouw ieder jaar de laatste organisatie van De Marktrotters, is tevens de afsluiter van de jaarlijkse Cesar-bier trofee. Die komt onder de vorm van een grote fles Cesar-bier toe aan de wandelaars die deelgenomen hebben aan de drie grote organisaties van de club. Kinderen tot 12 jaar, liefst onder begeleiding, mogen gratis deelnemen. Het inschrijfgeld bedraagt 1,50€. Leden van de wandelfederaties krijgen 0,40€ korting.
Meer info op www.marktrotters.be en via etienne.hemerijckx1@telenet.be (0473/69.72.17).
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 nov 2017
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief