HERNE – Gedichtendag viert eerste decennium met minister Sven Gatz

HERNE – Gedichtendag viert eerste decennium met minister Sven Gatz

1_gedichtendag_2018__224_
HERNE – Gedichtendag viert eerste decennium met minister Sven Gatz - © Deschuyffeleer
 
Collage_jeugd
HERNE – Gedichtendag viert eerste decennium met minister Sven Gatz- Deelname 'Jeugd' - © Deschuyffeleer
 
Collage_volwassenen
HERNE – Gedichtendag viert eerste decennium met minister Sven Gatz - Deelname 'Volwassenen' - © Deschuyffeleer
 
Gedichtendag_2018__17_
HERNE – Gedichtendag viert eerste decennium met minister Sven Gatz - ’t Jeugdmuziek onder de leiding van dirigent Wouter van Isterdael - © Deschuyffeleer
 
Gedichtendag_2018__25a_
’t Jeugdmuziek onder de leiding van dirigent Wouter van Isterdael - Hernse afdeling van de Academie voor Muziek, Woord en Dans - © Deschuyffeleer
 
Gedichtendag_2018__170_
Schepen Marie-Louise Devriese - © Deschuyffeleer
 
Gedichtendag_2018__179_
Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel - © Deschuyffeleer
 
Gedichtendag_2018__197_
HERNE – Gedichtendag viert eerste decennium met minister Sven Gatz - © Deschuyffeleer
 
Gedichtendag_2018__308_
Minister Sven Gatz, burgemeester Kris Poelaert en Maurits Van Liedekerke - © Deschuyffeleer
 
Gedichtendag_2018__656_
HERNE – Gedichtendag viert eerste decennium met minister Sven Gatz - © Deschuyffeleer
 
Gedichtendag_2018__672_
HERNE – Gedichtendag viert eerste decennium Tinneke Moonens en schepen Marie-Louise Devriese - © Deschuyffeleer
 
Gedichtendag_2018__672a_
HERNE – Gedichtendag viert eerste decennium met minister Sven Gatz - © Deschuyffeleer
 
Gedichtendag_2018__692_
HERNE – Gedichtendag viert eerste decennium met minister Sven Gatz - Bibliothecaris Nelly Wyns en haar team © Deschuyffeleer
 

Ook in Herne was Gedichtendag, het poëziefeest van Vlaanderen en van Nederland, opnieuw de opener van de Poëzieweek. In samenwerking met de bibliotheek pakte de cultuurraad met voorzitter Wim Suys dan ook eens te meer uit met een sfeervolle gedichtenavond waarop vrijwilligers ook deze keer gedichten konden komen voordragen. Omdat de Hernse Gedichtendag dit jaar aan zijn tiende editie toe was maten de organisatoren het gebeuren een feestelijk kleedje aan met als bijzondere gast niemand minder dan Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel.

Markante poëtische figuren
Burgemeester Kris Poelaert riep in zijn toespraak enkele redenen op om de aanwezigheid van enkele markante poëtische figuren zoals Ben Cami, Luc Suys, Edith Claus(†) en uiteraard ook Maurits van Liedekerke op Hernse bodem trachten te verklaren: “Zijn het de rust en de harmonie die het Pajottenland uitstraalt die de basis vormen voor bezinning, meer openheid naar de natuur en de mens toe?  Of is het een feit dat er hier in het zuiden, ver onder Brussel, minder stress aanwezig is en de mens er de kans krijgt om te mijmeren, te peinzen of zich één te voelen met de wereld om zich heen?  Wie zal het zeggen?”
“Dit evenement brengt nu sinds al die jaren een groeiend aantal inwoners bij elkaar en vervult daarbij naast het educatieve ook een eminente sociale rol die eigen is en tevens de kracht van onze kleine gemeenschap. Het brengt evenzeer rust bij, zin voor schoonheid en zin voor cultuur”, luidde het nog.
Omdat ten tijden van het toekennen van de gemeentelijke cultuurprijs aan initiatiefnemer Maurits van Liedekerke er nog geen symboliek en trots bestond om die verdienste te veruitwendigen en voor zijn niet aflatende inspanningen, onder meer via het opzetten van Gedichtendag, om de waarde van de Nederlandse taal te bewaken en te valoriseren kreeg hij nu op aangeven van de burgemeester alsnog ook het inmiddels fel gegeerde Kartuizersbeeld uit de handen van minister Sven Gatz en schepen van Cultuur Marie-Louise Devriese overhandigd. Het is dat beeld dat de laureaten van de cultuurprijs thans mogen in ontvangst nemen.
Poëzie van eigen pen – 10 jaar Gedichtendag in Herne    
Haast 50 deelnemers, waaronder een ruim aantal kinderen van de bassischool De Bloesem en van de Hernse afdeling van de Academie voor Muziek, Woord en Dans, lieten zich ook nu weer van hun beste poëzie- en acteerzijde horen en zien. Tussendoor stond ’t Jeugdmuziek onder de leiding van dirigent Wouter van Isterdael in voor de fel gesmaakte muzikale omlijsting.
Het was ere-burger Maurits Van Liedekerke die tien  jaar terug, samen met enkele vrienden, op de proppen kwam met de idee om ook in Herne deel te nemen aan Gedichtendag. De organisatie mag zich inmiddels jaar na jaar verheugen over een alsmaar stijgende belangstelling. Met de bijzonder fraai ogende bibliotheek beschikt de organisatie trouwens over een aansprekende locatie voor het opzetten van de lokale editie van Gedichtendag.
Het was dan ook minister Sven Gatz die met veel bravoure de gelegenheidspublicatie ‘Poëzie van eigen pen – 10 jaar gedichtendag in Herne’, een 86-pagina-tellend naslagwerk met onder meer de  gedichten die zowel jongeren als volwassenen speciaal voor de 10 Gedichtendagen zelf geschreven hebben, aan het publiek mocht voorstellen. De publicatie kwam tot stand door toedoen van een werkgroep vanuit onder meer de cultuurraad en onder de kundige leiding van initiatiefnemer Maurits van Liedekerke. De kindergedichten zijn van de hand van laatstejaars leerlingen uit de plaatselijke basisscholen en van het vader/zoon-duo Johan en Jurian Vonckers. Voor de volwassenengedichten zorgden onder meer Joke Eeckhout, Monique Geeroms, Viviane Grisez, Elisabeth Hanssens, Mathias Leyssens, Nathalie Menschaert, Frank Nevens, Eddy Peremans, Reni Thienpondt (vorig jaar overleden), Guillaume Van den Bogaert, Lieven Vandenneucker en Christiane Vanhove. Daarnaast is er ook werk opgenomen van dichters die wat met Herne te maken hebben zoals Ben Cami, Edith Claus, Guido Fredrix, Henri Janssen, Luc Suys, Alex Tresignie en Maurits van Liedekerke zelf.
De poëziebundel is vanaf nu te koop aan de balie van het gemeentebestuur en van de bibliotheek. Het kost 12 euro.

Deelnemers Gedichtendag 2018 Jeugd

Giel Carlier, Pieter Francois, Zoë Vanderrusten, Elisa Wellens, Clara Van Laethem, Josse Vander Eeckt, Guilia Menschaert, Merel Schoonjans, Siebren De Mets, Nicola Guillaume, Ludovic Chaidron, Jens Rosier, Xanthia Morales Mateo, Simen Leirens, Merel Raes, Namah Goessens, Laïs Chevalier, Hannah Vande Velde, Bas Vermaelen, Nicolas Desnouck, Elyssa Hannecart en Jurian en Florian Vonckers.
Deelnemers Gedichtendag 2018 ‘Volwassenen’
Johan Vonckers, Chris Meersman, Jan De Leeuw, Liesbeth Vandormael, Veerle Van der Steen, Jean-Marie Viaene, Eddy Vierendeels, Luc Marcelis, Brent Roobaert, Sonja Van Den Bossche, Luc Van Liedekerke, Emile Ringoot, Maurits Van Liedekerke, Guillaume Van den Bogaert, Frank Nevens, Chris Vanhove, Kris Coppens, Vivianne Grisez, Jan Heyvaert en Lieven Snoeks
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jan 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 03 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 01 okt 2020

archief