HERNE – Jean-Pierre De Cuyper kampioen koejonnen in De Zoete Inval

C21

HERNE – Jean-Pierre De Cuyper kampioen koejonnen in De Zoete Inval

1_koejonnen_herfelingen_2018__7_
HERNE – Jean-Pierre De Cuyper kampioen koejonnen in De Zoete Inval - © Deschuyffeleer
 
Koejonnen_herfelingen_2018__1_
HERNE – Jean-Pierre De Cuyper kampioen koejonnen in De Zoete Inval - © Deschuyffeleer
 
Koejonnen_herfelingen_2018__2_
HERNE – Jean-Pierre De Cuyper kampioen koejonnen in De Zoete Inval - © Deschuyffeleer
 
Koejonnen_herfelingen_2018__3_
HERNE – Jean-Pierre De Cuyper kampioen koejonnen in De Zoete Inval - © Deschuyffeleer
 
Koejonnen_herfelingen_2018__5_
HERNE – Jean-Pierre De Cuyper kampioen koejonnen in De Zoete Inval - Winnaar Jean-Pierre De Cuyper met Jyrki, Patrick's administratieve assistente © Deschuyffeleer
 
Koejonnen_herfelingen_2018__8_
HERNE – Jean-Pierre De Cuyper kampioen koejonnen in De Zoete Inval - Marleen De Vleminck, Jean-Pierre De Cuyper en Etienne Paridaens © Deschuyffeleer
 

Dit winterseizoen was het Jean-Pierre De Cuyper uit Lot die zich wist te kronen tot kampioen in het kaarttornooi koejonnen in café De Zoete Inval aan de kerk in Herfelingen. Voor de fervente kaartspeler is dit meteen zijn eerste kampioentitel in Herfelingen. Jean-Pierre is gekend als een goede en regelmatige speler. Hij haalde het met 274 punten vrij nipt van zijn naaste concurrent Herman Van Diest, die 272 punten wist bij elkaar te vergaren. Etienne Paridaens (Heikruis) dan weer legde met 267 punten vrij onverwacht beslag op de derde plaats. De eerste dame in de rangschikking is Marleen De Vleminck. Zij sprokkelde 253 punten en wist met deze score haar vader en leermeester Marcel ver vooraf te gaan.

Met zijn typische Vlaamse benamingen als harten, koeken, klaveren en schuppen is koejonnen samen met manillen, bergen en wiezen één van de populairste kaartspellen in de regio. “Het kampioenschap wordt gespreid over 10 speelavonden. Om een volwaardige plaats in het klassement te veroveren dienen de spelers wel aan minstens 7 speelavonden deel te nemen. Voor de eindrangschikking worden evenwel enkel de 5 beste resultaten in aanmerking genomen. Met 35 inschrijvingen, waaronder 9 dames en 29 geklasseerden ben ik overigens best tevreden”, zegt caféuitbater en organisator Patrick De Vos.
Iedere speelavond worden de speeltafels samengesteld bij loting. Onderling worden dan drie ‘bomen’ van 10 lijnen gespeeld. Bij verlies voor de partij die ‘speelt’ worden die bomen dan verlengd met een supplementaire lijn, ook wel een ‘koei’ genoemd. Via een puntensysteem kan een speler zo per avond maximaal zo’n dikke 60 punten verdienen. Geld valt er evenwel niet mee te winnen. De verliezers zijn er wel aan voor een rondje.
Deelnemen aan de kaartavonden kost de speler telkens 4€. Deze bijdrage vervat ook een drankbonnetje. Met het saldo bekostigt de organisator iedere week een fles wijn voor de tafelwinnaar terwijl de  primus van de avond telkens een fles Cognac staat te wachten. Op het einde van de speelseizoen is er ook een prijzentafel waar iedere gerangschikte zich naar rangorde mag uit bedienen.
Het kampioenschap geniet bij de kaarters een uitstekende reputatie, niet alleen bij de mensen uit het dorp zelf maar ook bij heel wat kaarters uit de omliggende gemeenten en de Zennevallei. Zo is De Zoete Inval in het speelseizoen 10 weken lang om de 14 dagen de plaats van afspraak voor kaarters uit Groot-Herne, Pepingen, Halle, Linkebeek, Gooik, Sint-Pieters-Leeuw, Lennik, Dilbeek, Beersel en Edingen.
Het kaartseizoen 2018-2019 gaat van start op vrijdag 5 oktober. Meer info op 0473/518691.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 feb 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief