HERNE – Stoet voor de viering ‘150 jaar Meunier’ gaat helaas niet door

C21

HERNE – Stoet voor de viering ‘150 jaar Meunier’ gaat helaas niet door

Aankondiging_viering_150_jaar_cm_1
HERNE – Stoet voor de viering ‘150 jaar Meunier’ gaat helaas niet door - © Deschuyffeleer
 

In tegenstelling tot eerdere berichten wordt de viering ‘150 jaar Constantin Meunier’ in deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle aan de vooravond van Pasen niet ingezet met een stoet die iedere statie van de kruisweg zou uitbeelden. Onvoorzienbare omstandigheden noopten de organisatoren tot die jammerlijke beslissing. De viering wordt nu beperkt tot de paaswake en een academische zitting tijdens dewelke ereschepen Urbain Deblander zijn boek ‘Constantin Meunier, zijn leefwereld, zijn werk, zijn kruisweg’ zal voorstellen.

Op zaterdag 31 maart (19u30) wil het gemeentebestuur ‘De Kruisweg’ van kunstschilder Constantin Meunier in de schijnwerpers zetten naar aanleiding van de 150-jarige aanwezigheid ervan in de kerk van Sint-Pieters-Kapelle. Herne is bijzonder trots dat dit uitzonderlijk kunstwerk al die tijd al het schip van de Sint-Pieterskerk heeft kunnen sieren en wil dat dan ook met de nodige luister vieren. Iedereen is welkom om het uitzonderlijk gebeuren mee te beleven.
Dat kunstschilder Constantin Meunier indertijd de opdracht kreeg toegewezen een kruisweg voor de kerk van Sint-Pieters-Kapelle te schilderen heeft hij vooral te danken aan zijn uitdrukkingskracht in zijn werken en aan zijn talent. Al in zijn tijd werd Meunier als schilder en beeldhouwer alom geroemd en hij kon zonder moeite vergeleken worden met grootheden als de Franse beeldhouwer Rodin en Vincent Van Gogh. Dat een kleine parochie als Sint-Pieters-Kapelle 150 jaar terug een kunstschat van dit niveau als eigendom kon verwerven mag beslist als een klein wonder bestempeld worden.
Door de wijziging in het programma start de feestviering nu in de kerk om 19u30 met de paaswake die wordt opgeluisterd door het koor Legato. Vervolgens vindt omstreeks 20u30 de academische zitting plaats. Het is tijdens die zitting dat dan ook het boek ‘Constantin Meunier, zijn leefwereld, zijn werk, zijn kruisweg’ van de hand van ereschepen Urbain Deblander wordt voorgesteld.
De feestviering wordt afgesloten met een receptie in de nabijgelegen gemeentelijke polyvalente feestzaal.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 mrt 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief