HERNE- Resoluut naar een energiezuinige gemeentelijke raadzaal

HERNE- Resoluut naar een energiezuinige gemeentelijke raadzaal

Raadzaal_werken_2018__5_
HERNE- Resoluut naar een energiezuinige gemeentelijke raadzaal - © Deschuyffeleer
 
Raadzaal_werken_2018__1_
HERNE- Resoluut naar een energiezuinige gemeentelijke raadzaal - © Deschuyffeleer
 
Raadzaal_werken_2018__2_
HERNE- Resoluut naar een energiezuinige gemeentelijke raadzaal - © Deschuyffeleer
 
Raadzaal_werken_2018__6_
HERNE- Resoluut naar een energiezuinige gemeentelijke raadzaal - © Deschuyffeleer
 
Raadzaal_werken_2018__3_
Dorpskern Herne: een blik in het verleden - © Deschuyffeleer
 
Raadzaal_werken_2018__4_
Dorpskern Herne: een blik in het verleden - © Deschuyffeleer
 
Raadzaal_werken_2018__7_
Dorpskern Herne: een blik in het verleden - © Deschuyffeleer
 

Nog slechts zeven werkdagen hebben de werkmannen van de technische dienst om de raadzaal in het gemeentehuis de voorgehouden metamorfose te laten ondergaan. De werken passen in de actie voor het nemen van energiebesparende maatregelen in de gebouwen van het gemeentelijk patrimonium zoals gepland in het lopend meerjarenplan. De werken worden uitgevoerd in eigen beheer en dat levert voor de gemeentekas ook nog eens een serieuze minkost op. De coördinator van de technische dienst Damien Allert staat samen met het afdelingshoofd Grondgebiedzaken Eveline Dedoncker borg voor de goede uitkomst.

De reeks werkzaamheden die stuk voor stuk van het gemeentehuis een energiearm en veilig gebouw moeten maken namen hun aanloop reeds vorig jaar. Toen werden onder meer de collegevergaderzaal en de beveiliging op gebied van brand en inbraak onder handen genomen. Ook werd toen al het dak van het gebouw aan de straatkant voorzien van de nodige isolatie.
Ook een nieuwe look
In een tweede fase is thans de raadzaal aan de beurt. Zo zijn Patrick, Gert, Jürgen, Henk en Thomas van de  technische dienst al een paar weken aan de slag met het vervangen van de verouderde dakramen, met het isoleren van het dakvlak en met het aanbrengen van nieuwe spaanderplaten. Ook wordt de ruimte voorzien van nieuwe led-lichtpunten, een lik verf en nieuwe overgordijnen. De nieuwe look van de raadzaal annex trouwzaal  werd toevertrouwd aan Eveline: “Na toch wel een aanzienlijk aantal jaren bleek het nodig om ook de verfkleur en de bijhorende accessoires te voorzien van een eigentijds tintje. Mijn vrouwelijke collega’s en ikzelf hebben er alvast een goed oog in”.
In een derde en laatste fase, te verwachten in het najaar, dienen dan nog zowel de raadzaal als de voorgevel te worden voorzien van nieuwe raamprofielen met aangepast glas. Ook de balkondeur ondergaat dan een remake. In die zin is een offertedossier in de maak.
De eersten die van de nieuwe raad- en trouwzaal zullen kunnen genieten zijn alvast Andy en Evelyne. Zij trouwen er voor de wet op zaterdag 7 april.
Een blik in het verleden
Het gebouw dat thans dienst doet als gemeentehuis was oorspronkelijk een boerderij. Een uitvergroot dorpszicht uit een fotoboek van mevrouw Everaet-Van Cauwenberghe uit 1910, dat thans de collegezaal siert,  getuigt hiervan. Ook het paard en de kar van de plaatselijke lijkbezorger werden er toen gestald. Oorspronkelijk was er geen doorgang naar achter.
In hetzelfde fotoboek is ook een zicht te vinden van het gebouw uit 1970. Zo is geweten dat in die periode het gebouw nog was opgesplitst in én een privé-gedeelte én een administratief gedeelte. Het privé-gedeelte was de woonst van de toenmalige veldwachter Gustave Cornet. Na zijn pensionering werden dan ook zijn privévertrekken als bureelruimte in gebruik genomen.
Het is pas in 1977 dat het gebouw in zijn totaliteit gemeentehuis werd en mettertijd door een aantal ingrijpende verbouwingen zijn huidige vorm kreeg.
In oktober 2012 werd dan het gerenoveerd middenstuk officieel in gebruik genomen. Die herinrichting moest indertijd leiden tot een grotere toegankelijkheid voor en een nog betere dienstverlening aan de bevolking. Ook kon het personeel zo aan de slag in een aangename werkomgeving. Door één grote ruimte te creëren kwam er ook een betere plaatsbenuttiging en zodoende ook een betekenisvolle energiebesparing. Zo werden daarvoor het dak geïsoleerd, de ramen voorzien van dubbele isolerende beglazing, zonnewering aangebracht en vloerverwarming geïnstalleerd.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 mrt 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020

archief