Herfelingen - 26ste Grote Prijs WC De Smurfen - Voorlaatste premie voor Sébastien Van Poppel - © Deschuyffeleer

Herfelingen - 26ste Grote Prijs WC De Smurfen - 1 Matthisse Grootaert, 2 Milan Gosseye en 3 Liam Slock - © Deschuyffeleer

Koers_smurfen__14-04__18_
Herfelingen - 26ste Grote Prijs WC De Smurfen - © Deschuyffeleer

Koers_smurfen__14-04__19_
Herfelingen - 26ste Grote Prijs WC De Smurfen - 'After-koers' - © Deschuyffeleer

Koers_smurfen__14-04__20_

Koers_smurfen__14-04__21_

Koers_smurfen__14-04__22_

Koers_smurfen__14-04__23_

Matthisse Grootaert van Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT is de knappe winnaar geworden van de junioreswedstrijd in Herfelingen. Hij toonde zich in de spurt voor de eerste plaats de sterkste van een 11 man sterke kopgroep. Milan Gosseye (Brakiel) van Onder Ons Parike eindigde op de tweede plaats, Liam Slock een andere Oost-Vlaming van Van Moer Logistics Cycling TEA, finishte derde. De streekrenners uit het Pajottenland en de Zennevallei lieten het enigszins afweten en kwamen weinig in het stuk voor. Het was uiteindelijk Sébastien Van Poppel uit Galmaarden die met een 22ste plaats de streekeer redde.

Eerste seizoenszege
Voor Matthisse Grootaert was het meteen zijn eerste seizoenszege. De hardrijder uit Waregem schatte het koersgebeuren bijzonder goed in: “Bij het tot stand komen van de kopgroep tijdens de voorlaatste ronde was ik niet direct mee. Ik zat toen aan de kop van het peloton, schatte het gevaar goed in en kon zo toch nog vrij vlug aanpikken. En toen Maxim Dewulf op het einde van de koers zijn duivels ontbond aarzelde ik geen seconde om in zijn spoor mee te gaan. Het leverde mij de zege op”.
De koers bleef lange tijd gesloten. Met 144 deelnemers aan de start werd er wel steeds een hels tempo aangehouden met een gemiddelde van haast 43 km/u. Het was pas in de voorlaatste ronde dat de beslissende vlucht op gang kwam toen een groepje van elf renners toch het hazenpad kon kiezen en zijn voorsprong stelselmatig kon opdrijven tot 1’10”. De spurt van het peloton voor de 12de plaats werd gewonnen door de Pool Damian Papierski voor Seppe Coveliers en Thibault Dely .
Voor de start was er ook een warm applaus voor de Vlaams-Brabantse commissaris Wilfried Verckens. Na meer dan 35 jaar dienst en het kundig in goede banen leiden van haast 1.400 wedstrijden kreeg hij vrij recent de trofee van Sportverdienste van Herne, de gemeente van zijn woonplaats, toegewezen.
Een minuut stilte
Er werd ook een indrukwekkende minuut stilte in acht genomen ter nagedachtenis van  de in Parijs-Roubaix overleden Michaël Goolaerts en van Theophile Wayteck, een echte steunpilaar en een fel gewaardeerde weldoener voor de organiserende wielerclub De Smurfen. Die laatste werd een dag voor zijn koers in zijn dorp ten grave gedragen.
Dorpsfeest

Wielerclub De Smurfen zette het koersgebeuren doelbewust ook in een breder kader. Met de steun van De Nationale Loterij wilde zij door middel van hun organisatie ook het dorpsleven aanwakkeren en de folklore rond de koers stimuleren. Naast muzikale animatie door de Gooikse burgemeester en tevens Vlaams volksvertegenwoordiger Michel Doomst en zijn medewerker Johan De Mulder werden de dorpelingen van Herfelingen en de medewerkers aan het gebeuren ook nog vergast op hapjes en drankjes. De sfeer was alleszins bijzonder goed. Jammer dat een felle regenbui plots een einde maakte aan het klein dorpsfeest in open lucht en iedereen verplichtte drogere oorden op te zoeken.