HERNE – Meester Hugo Blaton werd 61 en dat zal hij zich geheugen

C21

HERNE – Meester Hugo Blaton werd 61 en dat zal hij zich geheugen

Hogo_blaton_20_juni_2018__1_
HERNE – Meester Hugo Blaton werd 61 en dat zal hij zich geheugen - Foto ingezonden
 
Hogo_blaton_20_juni_2018__2_
HERNE – Meester Hugo Blaton werd 61 en dat zal hij zich geheugen - Zijn eerste en zijn allicht laatste klas samen op 1 foto - Foto ingezonden
 
Hogo_blaton_20_juni_2018__3_
HERNE – Meester Hugo Blaton werd 61 en dat zal hij zich geheugen - Foto ingezonden
 
Hogo_blaton_20_juni_2018__4_
HERNE – Meester Hugo Blaton werd 61 en dat zal hij zich geheugen - Foto ingezonden
 
Hogo_blaton_20_juni_2018__5_
HERNE – Meester Hugo Blaton werd 61 en dat zal hij zich geheugen - © Deschuyffeleer
 
Hogo_blaton_20_juni_2018__15_
HERNE – Meester Hugo Blaton werd 61 en dat zal hij zich geheugen - © Deschuyffeleer
 
Hogo_blaton_20_juni_2018__16_
HERNE – Meester Hugo Blaton werd 61 en dat zal hij zich geheugen - De initiatiefnemers - © Deschuyffeleer
 
Photo-2018-04-26-19-44-07
HERNE – Meester Hugo Blaton werd 61 en dat zal hij zich geheugen - Zijn eerste klas (1978) - Foto ingezonden
 

Meester Hugo Blaton van de vrije basisschool De Bloesem werd vandaag 61 jaar en gaat over enkele dagen, op 30 juni eerstkomend, na een loopbaan van 40 jaar onderwijzer in éénzelfde school, ook nog met pensioen. Dat alles zal hij zich allicht nog lang geheugen. Niet minder dan 14 van de 18 leerlingen van zijn toenmalig eerste schooljaar bezorgden hem immers, in samenspraak met de huidige directie en het lerarenkorps, meer dan één verrassing van formaat.

De leerlingen van zijn eerste schooljaar
Op de speelplaats kreeg meester Hugo van gans de Bloesem-populatie vooreerst een ‘lang zal hij leven’ aangeboden en dit in een overtuigde versie en in alle toonaarden. Maar dat was lang niet alles. Zo stond hij bij het binnengaan in zijn klaslokaal plots ook nog pardoes voor een ongewoon publiek. Zijn tienjarige leerlingen waren vervangen door flink uit de kluiten gewassen veertigers die hem dan ook meer dan uitbundig onthaalden.  
Het was op maandag 4 september 1978 dat de pas afgestudeerde 22-jarige Hugo Blaton zijn eerste opwachting maakte in de gebouwen van basisschool De Bloesem in de Kapellestraat. De directrice was toen zuster Vianney (geboren Magda Vander Schuren). Nog andere namen die voor meester Hugo verbonden blijven aan die beginperiode als leraar zijn meester Marcel† (Deblander), ‘madame’ Marthe (Colpaert) en ‘madame’ Jacqueline (Dewitte) die overigens ook vandaag mee van de partij was.
Een markante evolutie
Meester Hugo maakte in zijn 40 jaar onderwijzer toch wel een markante evolutie mee zowel van de kinderen als van het onderwijs: “Of de tijd van toen zoveel beter was kan ik beslist niet onderschrijven. De jongelingen van nu zijn veel mondiger en hebben een bredere kijk op nagenoeg alle dingen. Ook het onderwijs is veel veranderd, maar een tienjarige blijft nog altijd een tienjarige. Ik denk dat ze zich bewuster zijn van de wereld. Vroeger had je alleen de school en thuis, en eventueel een tv, nu krijgen ze langs alle kanten informatie voorgeschoteld”.
“De status van en het respect voor de schoolmeester of schooljuf daarentegen hebben in het algemeen moeten inboeten”, gaat meester Hugo door. “Alhoewel ik daar nooit een punt heb van gemaakt. Respect moet je verdienen, niet afdwingen. Ikzelf ben nooit geen grijze mus geweest voor mijn leerlingen. Volgens mij kan met volle goesting en enthousiasme les geven niet anders dan uitmonden in gemotiveerde leerlingen. Verder heb ik er ook altijd een erezaak van gemaakt ook de ietwat minderbegaafden eerder te ‘bemoedigen’ dan ‘aan te moedigen’. Ook heb ik altijd getracht om mij in te leven in de kinderhoofden met hun gaven en gebreken. Ik heb zo voor ieder van die 900 leerlingen die mij in al die jaren werden toevertrouwd telkens en opnieuw het uiterste gegeven om er het beste in en het slechtste uit te krijgen”.
Verhalen, anekdotes en herinneringen van toen 
Na de geslaagde verrassing was er met de directie afgesproken dat meester Hugo ook nog mocht ontvoerd worden. Allen samen trokken zij dan ook naar De Egelantier waar een lekker sterrenontbijt stond te wachten. Onnodig te zeggen dat het een meer dan uitgebreid ontbijt werd dat onophoudelijk werd opgefleurd met verhalen, anekdotes en herinneringen aan de tijd van toen.
Vanaf eind juni is meester Hugo steevast van plan zich vooral nog meer in te laten palmen door zijn drie kleinkinderen Finn(3), Flor (1) en Félice (3). 

Op de groepsfoto: Lieven Snoeks, Geert Stalpaert, Bart Craps, Hugo D'Hooge, Rudy Van de Velde, Jo Van Audenhove, Dominique Cochez, Ann Suys, Sandrine Boutriaux, Gina Vervaele, Guido Maegelinckx, Christine Mertens, Anne Verperre en Johan Vandenneucker. Afwezig: William Lecerf, Rudi Heremans, Danny Jeuris en Sarah Van Audenhove.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 jun 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 12 apr 2024

archief