HERNE – Zuivelfabriek Olympia stelt water ter beschikking van de Groendienst

HERNE – Zuivelfabriek Olympia stelt water ter beschikking van de Groendienst

1_olympia_watertekort_groendienst__6_
HERNE – Zuivelfabriek Olympia stelt water ter beschikking van de Groendienst - Foto ingezonden
 
1_olympia_watertekort_groendienst__10_
HERNE – Zuivelfabriek Olympia stelt water ter beschikking van de Groendienst - © Deschuyffeleer
 
1_olympia_watertekort_groendienst__7_
HERNE – Zuivelfabriek Olympia stelt water ter beschikking van de Groendienst - Waterzuiveringsstation Olymia - © Deschuyffeleer
 
1_olympia_watertekort_groendienst__9_
Water ter beschikking van de Groendienst - Waterzuiveringsstation Olympia - © Deschuyffeleer
 
1_olympia_watertekort_groendienst__8_
Water ter beschikking van de Groendienst - Waterzuiveringsstation Olympia - Wim De Spiegeleer - © Deschuyffeleer
 

De zuivelfabriek Olympia stelt voortaan dagelijks en gratis 2500 liter gezuiverd afvalwater ter beschikking van de groendienst van de gemeente. Deze tegemoetkoming is voor deze dienst een geschenk uit de hemel dat er moet voor zorgen dat de nieuwe aanplant van bomen en struiken die eerder dit jaar werd gedaan niet tevergeefs zou zijn geweest.

Via de uitvaardiging van een politiebesluit is er al vanaf maandag 23 juli in de Pajotse gemeenten een verbod op onnodig verbruik van water uit het publieke leidingnet van kracht. Tevens werd een captatieverbod voor het oppompen van water uit onbevaarbare waterlopen ingesteld.  Activiteiten waarbij niet-leidingwater zoals putwater en regenwater wordt gebruikt mogen slechts gebeuren tussen 20 en 8 uur.
Nu toch al enkele dagen beginnen de werknemers  van de ‘Groendienst’ Geert, Henk en Frank dan ook al vanaf 6 u met een waterverdeling aan de meest kwetsbare bomen en planten. Het gaat hier vooral over de beplanting rond het kunstgrasvoetbalveld in de Hernekouter, de rotonde in Kokejane, de jonge bomen aangeplant langs de Van Cauwenberghelaan en de Lindestraat en deze die eerder dit jaar werden vervangen langs de Stationsstraat en de Edingsesteenweg.
Damien Allert, coördinator van de gemeentelijke technische dienst: “Als we de nieuw geplante struiken, planten en bomen niet voorzien van water dan kunnen zij deze ultra droge periode niet overleven. Hun worstelstructuur is nog niet genoeg gegroeid en uitgedijd om voldoende water uit de ondergrond te kunnen opnemen. Om goed te zijn zou iedere aangeplante boom zo’n 200 liter per week moeten krijgen. Wij houden het nu wel bij ‘juist genoeg’ om de overleving te garanderen”.
Wim De Spiegeleer, operations manager bij Olympia: “Hier bij Olympia hebben wij per dag een paar honderdduizenden liter water nodig. Dat water halen we voor de helft via twee boorputten uit de grond. Alvorens het gebruikte water wordt afgevoerd in de openbare riolering wordt het ter plekke eerst opgevangen in een reservoir waar het biologisch wordt gezuiverd. Al het water wordt gemengd met miljoenen bacteriën en andere micro-organismen. Daarenboven wordt de slibmassa voorzien van grote hoeveelheden zuurstof om zo het natuurlijk zuiveringsproces na te bootsen. Een volgende stap is dan de bezinking waardoor het slib naar de bodem zakt en het gezuiverde water zachtjes over de rand van de tank loopt. Gedurende gans het proces wordt alles minutieus via hightech-meetapparatuur in het oog gehouden. De kwaliteit van het gezuiverde water dat bij Olympia in de riolering verdwijnt is perfect gezond en geschikt voor het onderhoud van groen en gewassen. Al enige tijd is Olympia trouwens druk in de weer om in zijn waterzuivering nog een stap verder te gaan. Men wil van dit biologische zuiver water komen tot drinkwater”.
Voor Olympia is het technisch onhaalbaar om binnen de muren van de zuivelfabriek nog anderen toe te laten om water te komen halen. Hier rijden bestendig vrachtwagens op en aan die allen hun taak volgens een strikt en vooraf bepaald tijdschema dienen af te werken. Indien zij in die taak zouden gehinderd worden komen zowel de veiligheid als het goed functioneren van het bedrijf in gevaar.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 aug 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020

archief