HERNE – Fondatelsite neemt afscheid met een opendeur

C21

HERNE – Fondatelsite neemt afscheid met een opendeur

Fondatelsite_
HERNE – Fondatelsite neemt afscheid met een opendeur - © Deschuyffeleer
 
Fondatel_localisatie
HERNE – Fondatelsite neemt afscheid met een opendeur - © Deschuyffeleer
 
700_jaar_kartuis_fondatelsite__30_
HERNE – Fondatelsite neemt afscheid met een opendeur - © Deschuyffeleer
 

Toekomende zaterdag 22 september kan de Fondatelsite aan het station een laatste keer bezichtigd en bezocht worden tijdens een laatste opendeur. Binnenkort start immers de afbraak van het complex dat jarenlang mee het markant beeld van de stationsomgeving uitmaakte. De site krijgt naar de toekomst toe een residentieel karakter.

 Fondatel was jarenlang een begrip in Herne en omstreken als een Belgische gieterij die bijzonder actief was is in de sector van de wegenisgieterijen. De ijzergieterij vestigde zich eind van de 19de  eeuw in de gemeente en verschafte al die tijd werk aan honderden mensen uit de regio. Na aanhoudende klachten van buurtbewoners en een overname verhuisde de ijzergieterij in 2010 naar Andenne, waar zusterbedrijf Fonderies Lecompte gevestigd is.
 
De site van de voormalige ijzergieterij maakt binnenkort plaats voor een zone met residentieel karakter en bijhorend park. Er zullen tot 107 nieuwe woonentiteiten in diverse vorm kunnen gebouwd worden. Eveneens zullen er, samen met de sociale huisvestingsmaatschappij Providentia, een aantal sociale woningen gerealiseerd worden. Het gemeentebestuur rekent bij dit alles toch ook op een symbolische verwijzing naar de ijzergieterij.
 
Rondleiding en plannen inkijken
 
Tijdens de opendeur kan men van 12u tot 15u een rondleiding meemaken en genieten van een hapje en een drankje. Er vindt ook een voorstelling plaats over het verleden van de ijzergieterij. Tevens worden de toekomstplannen rond de site toegelicht. De eigenaars van Fondatel nemen daarbij het initiatief om iedereen de kans te bieden die plannen in te kijken alvorens de verkavelingsvergunning in te dienen. De opendeur maakt dan ook een unieke kans uit om voor een laatste keer de Fondatelsite in zijn historische gedaante te bezichtigen.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 sep 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Godelieve Deschuyffeleer | 26 nov 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief