HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit

HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit

1_jaarlijkse_prijzen_cultuur_en_solidariteit_overhandigd_2018__14_
HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit - © Deschuyffeleer
 
Jaarlijkse_prijzen_cultuur_en_solidariteit_overhandigd_2018__10_
HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit - Wim Suys - © Deschuyffeleer
 
Jaarlijkse_prijzen_cultuur_en_solidariteit_overhandigd_2018__4_
HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit - Viviane Grisez - © Deschuyffeleer
 
Jaarlijkse_prijzen_cultuur_en_solidariteit_overhandigd_2018__2_
HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit - Luc Roobaert - © Deschuyffeleer
 
Jaarlijkse_prijzen_cultuur_en_solidariteit_overhandigd_2018__3a_
HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit - Sarah Copriau - © Deschuyffeleer
 
Jaarlijkse_prijzen_cultuur_en_solidariteit_overhandigd_2018__5_
HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit - vzw MeeGaan - © Deschuyffeleer
 
Jaarlijkse_prijzen_cultuur_en_solidariteit_overhandigd_2018__6_
HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit - Sigrid Devleminck - © Deschuyffeleer
 
Jaarlijkse_prijzen_cultuur_en_solidariteit_overhandigd_2018__7_
HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit - Ghislain Verkens - © Deschuyffeleer
 
Jaarlijkse_prijzen_cultuur_en_solidariteit_overhandigd_2018__8_
HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit - Frank Nevens - © Deschuyffeleer
 
Jaarlijkse_prijzen_cultuur_en_solidariteit_overhandigd_2018__9_
HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit - Godelieve Deschuyffeleer - © Deschuyffeleer
 
Jaarlijkse_prijzen_cultuur_en_solidariteit_overhandigd_2018__11_
HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit - Marie-Louise Devriese - © Deschuyffeleer
 
Jaarlijkse_prijzen_cultuur_en_solidariteit_overhandigd_2018__12_
HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit - Schepen Marie-Louise Devriese en burgemeester Kris Poelaert - © Deschuyffeleer
 
Jaarlijkse_prijzen_cultuur_en_solidariteit_overhandigd_2018__13_
HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit - Eddy Peremans - © Deschuyffeleer
 
Jaarlijkse_prijzen_cultuur_en_solidariteit_overhandigd_2018__1_
HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit - Eddy Peremans - © Deschuyffeleer
 
Jaarlijkse_prijzen_cultuur_en_solidariteit_overhandigd_2018__17_
HERNE – Cultuurraad en Herne Solidair reikten hun jaarlijkse prijzen uit - © Deschuyffeleer
 

De uitreiking van de jaarlijkse prijzen van de cultuurraad en Herne Solidair voor het werkjaar 2017 vond plaats in de kerk van Kokejane. Special gast hierbij was Eddy Peremans, zelf een geboren en getogen inwoner van het gehucht. Niet alleen stond hij in voor de behaaglijke muzikale intermezzo’s maar hij werd overigens ook bekroond als de verdienstelijke winnaar van de cultuurprijs. De prijsuitreiking was tevens een ideale gelegenheid om ook Marie-Louise Devriese als uittredend schepen van onder meer cultuur en ontwikkelingssamenwerking te lauweren voor haar jarenlange geestdrift, toewijding en inzet.

Traditiegetrouw staan de cultuuradviesraad met voorzitter Wim Suys en de vereniging Herne Solidair met Viviane Grisez als gangmaker er op om ieder jaar een aantal verdienstelijke inwoners te lauweren voor het enthousiasme, de toewijding en de ijver die zij aan de dag leggen om het Groene Kwadrant en zijn inwoners van dienst te zijn in het domein van respectievelijk cultuur en solidariteit.
Fotowedstrijd
Voor de jaarlijkse fotowedstrijd ging de hoofdprijs naar Luc Roobaert uit Sint-Pieters-Kapelle. De winnende foto werd genomen op de Edingsesteenweg en sierde de voorpagina van de zomereditie van het gemeentelijk infoblad ‘Herne in de Kijker’.
Jong Talent
Voor de attentie van Jong Talent kwamen de organisatoren terecht bij de afgestudeerden van de Hernse afdeling van de Gooikse academie voor Muziek, Woord en Dans. De bijzondere kundigheden van de jonge dames Lone Carlier, Justine De Deken, Juliette Dehin en Anne-Charlotte Dewez werden toegelicht door directeur Sarah Copriau. Een minpunt was evenwel dat geen enkele van deze jonge talenten aanwezig was om het hen verleend eerbetoon in ontvangst te nemen.
Solidariteitsprijs
De solidariteitsprijs was weggelegd voor de vzw Meegaan. Als voorzitter van Herne Solidair onderstreepte Viviane Grisez hierbij de intentie van die vzw om in de nabije toekomst in het Dominicanessenklooster een tewerkstellingsproject voor volwassen personen die (nog) niet of niet meer aan de slag kunnen op de reguliere arbeidsmarkt verder uit te bouwen. De vzw wil zo komen tot het opzetten van een ervaringscentrum waar de doelpersonen vertrouwen kunnen opdoen in hun eigen talenten en waar zij extra vaardigheden kunnen aanleren. Het ultiem doel is de leden van de doelgroep volwaardig te laten deelnemen aan het maatschappelijke leven op basis van hun competenties. Het waren de initiatiefneemster Sigrid Devleminck evenals haar dochter Megan en een paar van haar vrienden die de prijs in ontvangst mochten komen nemen.
Carrièreprijs
Voor de carrièreprijs werd in eerste instantie gedacht aan Ghislain Verkens voor zijn jarenlange inzet om met zijn camera markante momenten en gebeurtenissen in de gemeente visueel vast te leggen. Beslist een mooie en creatieve hobby, waar overigens niet alleen Ghislain veel plezier aan beleeft. “Filmen is leuk, maar de videohobby krijgt pas echt vorm als je besluit om uit dat oerwoud van beelden een leuke film te maken”, aldus Ghislain. Het was ook hier Viviane Grisez die de cineastencarrière van Ghislain toejuichte en hem beschreef als een waardevolle schakel in de bewaring van merkbare dorpsmomenten die deel uitmaken van ons dorpspatrimonium.
Een tweede carrièreprijs werd toebedeeld aan Godelieve Deschuyffeleer. Zij werd voorgedragen door het gemeentebestuur. Al ruim 12 jaar volgt zij als journalist voor www.editiepajot.com nauwgezet alles op wat er reilt en zeilt in de gemeente. Het was Frank Nevens die namens dat  bestuur niet alleen haar gedrevenheid als lokale journalist maar ook als persoon in beeld bracht: “Als men alle artikels over Herne van de hand van Godelieve verzamelt dan komt men tot een gedetailleerde en waardevolle kroniek van Herne zowel in woord als in beeld”. Ook wist Frank nog de boodschap mee te geven dat de toekenning van de carrièreprijs niet als een eindpunt diende gezien te worden. Zijn besluit was dan ook “je doet dat goed en het is goed dat je dat doet”.
Uittredende schepen
Namens de cultuuradviesraad was het voorzitter Wim Suys die een hartelijke dankuwel uitsprak aan het adres van uittredend cultuurschepen Marie-Louise Devriese. Hij beklemtoonde haar extreme betrokkenheid, haar engagement, haar alom vertegenwoordiging en haar inzet om ‘cultuur’ niet alleen voor de intellectuele elite weggelegd te zien worden. Voorts onderstreepte hij ook haar ijveren voor het scheppen van een voedingsbodem en het kansen geven aan het groot en klein verenigingsleven en dat los van wat ‘kwaliteit’ genoemd wordt. Verder riep de voorzitter het toekomstig gemeentebestuur op om verder gedegen werk te maken van een broodnodige infrastructuur voor podiumkunsten. ”Het zou het werk van Marie-Louise op een gepaste wijze vervolledigen”, luidde het. Viviane Grisez vanuit Herne Solidair wist vooral de ‘dienstbaarheid’ van de schepen te waarderen waardoor Marie-Louise de voorbije jaren alle verenigingen wist mee te trekken in hun inspanningen ten gunste van talrijke goede doelen.
Cultuurprijs 
De cultuurprijs was weggelegd voor Eddy Peremans. Hier was het schepen en wijkgenoot Marie-Louise Devriese zelf die de merkwaardige culturele loopbaan van Eddy mocht duiden.
Eddy Peremans (1956) is een gedreven gitarist, singer-song writer en componist. In Anderlecht behaalde hij de regeringsmedaille Klassieke Gitaar met grootste onderscheiding. Eind jaren ’70 volgde hij een meestercursus bij Oscar Ghiglia te Siena (Italië). In 1980 behaalde hij het Hoger (solisten) Diploma aan het KMC te Gent. Sindsdien is hij een vaste waarde en doorkruist hij alleen of in een formatie Vlaanderen en Nederland. Als lesgever is Eddy Peremans verbonden aan de muziekacademies van Aalst, Geraardsbergen en Dilbeek. Hij werd ook de vaste gitarist van Jan De Wilde. In 1999 maakte de Kokejanenaar met de cd 'Pyromaan' zijn debuut als singer-songwriter onder de naam Per & Mans. In 2002 vormde hij samen met Kries Roose het duo Peremans & Roose en vierde hij die geboorte met de single 'Kokejane'. Verder componeerde hij eveneens kindermusicals waaronder Duet met valse Noten (Bart Moyaert), Oliver Twist (naar Charles Dickens), Wonderlijke Nachten (naar Godfried Bomans) en Alice in Wonderland. Lokaal is het vooral met KOKhER, een samentrekking van Kokejane en Herne, en met het album '4 maten' dat Peremans muziekminded Herne uitermate wist te bekoren.
Samen met Soetkin Baptist vormt hij thans het duo Duo Dès. Zo bewandelen ze beiden een eigen weg doorheen zes eeuwen muziek. Op hun route gaan ze van Dowland tot Schubert, van Brahms tot Bob Dylan. Ook Linda Rondstad, de Beatles en uiteraard eigen composities vervolledigen het plaatje van Eddy's Godingitaar en Soektin's welluidende mezzosopraanstem.
Uit de handen van schepen Marie-Louise Devriese mocht de winnaar dan ook het gebruikelijk kartuizerbeeld in ontvangst nemen. Dat aandenken is een kunstwerk van de Aalsterse kunstenaar Etienne Bauwens.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 okt 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 18 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 15 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 03 okt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 01 okt 2020

archief