HERNE – Lezing over het leven en werk van kunstschilder Constantin Meunier

HERNE – Lezing over het leven en werk van kunstschilder Constantin Meunier

Boek_c_meunier_deblander__lezing
HERNE – Lezing over het leven en werk van kunstschilder Constantin Meunier - © Deschuyffeleer
 

De kruisweg geschilderd door Constantin Meunier hangt 150 jaar in de St-Pieterskerk van deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle. Sindsdien maakt dit monumentale kunstwerk deel uit van het cultureel patrimonium en is het de trots zowel van de lokale als van de ganse Pajottenlandse gemeenschap. Dat was dan ook reden genoeg voor Urbain Deblander, Hernse ereschepen en zelf inwoner van Sint-Pieters-Kapelle, om met de publicatie van zijn boek ‘Constantin Meunier, zijn leefwereld, zijn werk, zijn kruisweg’ een uitermate betekenisvolle bijdrage te leveren tot het scheppen van een ruimere belangstelling voor die kunstschat van wereldformaat. De auteur houdt nu op donderdag 22 november om 20u in de bib een lezing over het leven en het werk van de kunstschilder.

Dat de 14 staties van de kruisweg van Constantin Meunier aan de muren van de dorpskerk werden opgehangen is volgens de auteur van het boek alvast een klein mirakel. Urbain Deblander studeerde Germaanse filologie en economie aan de UCL en de KUL. Een van zijn eindwerken ging over het taalgebruik en de evolutie van de taalgrens rond Edingen sinds de 13de eeuw. Later werd hij in Herne schepen voor onder meer cultuur en was hij ook medeoprichter van de heemkring ‘Het Oude Land van Edingen en Omliggende’, beter bekend als HOLVEO, van ‘Het Genootschap van de Hernse Kartuis’ en van de kunstkring Hernia.
Het waardevol naslagwerk biedt alvast antwoorden op steeds wederkerende vragen zoals ‘Wie is deze Brusselse Constantin Meunier?’, ‘In welke kunstperiode moeten we hem situeren en welke kunststromingen hebben hem beïnvloedt?’, ‘Wat waren de economische, sociale en politieke achtergronden die de periode waarin hij de kruisweg schilderde typeerden?’, ‘Hoe en vooral waarom is dit topwerk in de Sint-Pieterskerk terechtgekomen?’ en ‘Wie gaf er de opdracht voor en door wie werd het betaald?’
Het boek ‘Constantin Meunier, zijn leefwereld, zijn werk, zijn kruisweg’ van Urbain Deblander in een uitgave van het Herns gemeentebestuur, de cultuurraad en Hernia, telt 90 blz. en is te koop op het gemeentehuis en in de openbare bibliotheek Petrus Naghel. Het kost 18 euro.
De lezing is toegankelijk voor iedereen.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 nov 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 19 mei 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 04 mei 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 03 mei 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 02 mei 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 01 mei 2019

archief