HERNE – Lichtwandeling moet Maria Lichtmis weer en meer in herinnering brengen

HERNE – Lichtwandeling moet Maria Lichtmis weer en meer in herinnering brengen

Lichtmis_20190001
HERNE – Lichtwandeling moet Maria Lichtmis weer en meer in herinnering brengen - © Deschuyffeleer
 

Maria Lichtmis op 2 februari wordt her en der gevierd met kaarsen en pannenkoeken. Dat gebruik is ook de vereniging 'Herne Leeft!' niet ontgaan. Maar om de traditie van Lichtmis nog van wat meer kleur te voorzien koppelen gangmakers Veerle Van der Steen en haar teamgenoten daar nu alvast ook nog een winterse avondwandeling aan vast.

Lichtmis wordt in onze contreien nog steevast gelinkt aan het einde van de winter. Na de donkere maanden december en januari keert het licht langzaam terug en bloeit het leven terug open. Van de metsers wordt daarbij gezegd dat dan hun één oog opengaat. Een eeuwenoude traditie wil dat er met de viering van Maria Lichtmis ook pannenkoeken gegeten worden. Dat gegeven is overigens nog steeds terug te vinden in het gezegde 'Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt met Lichtmis haar pannetje warm'.
Fakkels en theelichtjes
Op zaterdag 2 februari om 19u wordt er dan ook gezamenlijk vertrokken vanuit het Dominicanessenklooster aan de H. Geeststraat op de grens met Edingen voor een leuke avondwandeling van een drietal km. Iedereen is daar dan ook welkom om er samen, gewapend met fakkels en theelichtjes, op uit te trekken. De route is goed begaanbaar voor jong en minderjong. Warme kledij, een fluohesje en goede stapschoenen zijn wel aangewezen. Ook een zaklamp of een betrouwbare fakkel kunnen van dienst zijn.
Pannenkoeken
Na de wandeling kan er dan in het klooster gesmuld worden van lekkere pannenkoeken. Wie graag enkel van de pannenkoeken wil genieten kan zijn bestelling alvast al op voorhand plaatsen. De pannenkoeken (5 stuks voor 3€) worden dan aan huis geleverd. Dit is enkel geldig voor inwoners van Herne. De bestelling doen en afspraken maken kan via herneleeft@gmail.com .
Wie wil deelnemen aan de wandeling wordt verzocht vooraf 5€ per deelnemer - pannenkoek en warme drank inbegrepen - over te schrijven op BE28 3631 8243 5620.
De opbrengst gaat naar een ‘pot’ waarvan de inhoud op latere datum door Herne Leeft! aan een lokaal goed doel wordt geschonken.
Meer info op deze Facebookpagina .
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 jan 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 17 jan 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 10 jan 2019
Sam Herremans | 01 jan 2019

archief