HERNE – Probusclub Pajottenland-Heyde zette Bruegel in de kijker tijdens Nationale Dag

HERNE – Probusclub Pajottenland-Heyde zette Bruegel in de kijker tijdens Nationale Dag

1_dsc_4764
HERNE – Probusclub Pajottenland-Heyde zette Bruegel in de kijker tijdens Nationale Dag - © Baisier/Boland
 
2_dsc_4781
HERNE – Probusclub Pajottenland-Heyde met voorzitter Walter Groessens zette Bruegel in de kijker tijdens Nationale Dag - © Baisier/Boland
 
Collage_1
HERNE – Probus Nationale Dag - Katrien Lichtert, Roel Jacobs en Luc Ooghe - © Baisier/Boland
 
Collage_2
HERNE – Probusclub Pajottenland-Heyde zette Bruegel in de kijker tijdens Nationale Dag - © Baisier/Boland
 
Dsc_4868
HERNE – Probusclub Pajottenland-Heyde zette Bruegel in de kijker tijdens Nationale Dag - © Baisier/Boland
 
Dsc_4920
HERNE – Probusclub Pajottenland-Heyde zette Bruegel in de kijker tijdens Nationale Dag - © Baisier/Boland
 

Probusclub Pajottenland-Heyde met haar zetel in Herfelingen organiseerde in Salons Waerboom in Groot-Bijgaarden de tweejaarlijkse Nationale Ontmoetingsdag voor de leden van alle clubs in het land. Met twee lezingen, één in het Nederlands en één in het Frans, en muzikale intermezzo's op doedelzak stond de bijeenkomst deze keer in het teken van 'Breugel'. Ruim 300 Probussers zakten naar het gebeuren af. Naast het aanzwengelen van de Probus kenmerkende vriendschapsbanden genoten zij dan ook met volle teugen van het cultureel hoogstaand gehalte en van de bijhorende culinaire geneugten van het event.

Probus
 
Probus, dat staat voor 'Association of Retired Professional and Business People', verenigt onder het motto 'Vriendschap en Tolerantie' over de ganse wereld gepensioneerde of semi-gepensioneerde 55-plussers die in een vorig leven op professioneel, zakelijk of maatschappelijk vlek ruimschoots hun strepen hebben verdiend. Vriendschap, verdraagzaamheid, samenwerking, een pluralistische ingesteldheid en wederzijds begrip voeren de leden, mede door toedoen van hun clubs, hoog in het vaandel. De clubs komen op regelmatige basis in een gemoedelijke sfeer samen om te genieten van de aangeboden sociale contacten en activiteiten. De meeste clubs staan open voor zowel heren als dames. Probus België telt momenteel 116 clubs verspreid over 6 regio's in ons land.
 
Het was reeds de tweede keer in haar achtjarig bestaan dat Probusclub Pajottenland-Heyde, die gecharterd werd in 2011, de Nationale Ontmoetingsdag opzette. De vorige keer was dat in 2015 in het prachtig kader van het park van Edingen. En het jaar daarvoor had de vrij jonge club ook al uitgepakt met het organiseren van de Regionale Ontmoetingsdag voor de regio Limburg/Vlaams-Brabant eveneens in Edingen. Vooral de centrale ligging in het land en het dynamisme van het clubbestuur maken dat de club geregeld tot éénieders voldoening het organiseren van een ontmoetingsdag op zich neemt.
 
Bruegel de kunstenaar
 
Het was dr. Katrien Lichtert die 'Bruegel de kunstenaar' in de schijnwerpers zette. Ondanks haar nog vrij jonge leeftijd is deze kunsthistorica inmiddels al uitgegroeid tot een gerenommeerde Breugelexperte. Als jong meisje speelde zij al veelvuldig rond de kapel van Sint-Anna-Pede die afgebeeld staat op het welbekende meesterwerk 'De Parabel van de Blinden' van de meester. Zij promoveerde in 2014 tot dr. in de Kunstwetenschappen met een proefschrift over 'Pieter Bruegel de Oude en de voorstelling van het landschap'. Zij wist de aanwezigen alvast aan te tonen dat Bruegel veel meer is dan eten, drinken en feesten.
 
Bruegel en Brussel
 
Roel Jacobs, auteur van een tiental boeken en talloze artikelen over de geschiedenis van Brussel, roept de Brusselse cultuurwereld geregeld op meer aandacht te besteden aan zijn eigen geschiedenis. Hij legde in zijn lezing, doorspekt met allerlei gedurfde en guitige maar bijwijlen ook rake opmerkingen, dan ook de nadruk op de Brusselse periode van grootmeester Bruegel, die er dan de meeste van zijn meesterwerken schilderde en waarbij hij zich dan eveneens inspireerde op het landschap van het Pajottenland. Van hem vernamen de aanwezigen dan ook dat Breugel niet alleen als een 'Vlaamse' primitief dient beschouwd te worden maar ook als Brusselse kunstenaar zijn sporen heeft verdiend, ongeacht zijn voorafgaande Antwerpse periode.
 
Doedelzak
 
Om ook muzikaal in de sfeer van Bruegel te blijven was het docent muziekgeschiedenis en muziekcultuur, musicoloog en master Vlaamse doedelzak Luc Ooghe die de muzikale intermezzo's verzorgde. Hij is titularis-organist van de Sint-Bartholomeuskerk in het centrum van Geraardsbergen. Zijn studies musicologie volbracht hij aan de universiteit in Leuven. Zijn master doedelzak en barokmusette dan weer behaalde hij aan het Lemmensinstituut eveneens in Leuven. Naast de intermezzo's hield hij enkele muziekinstrumenten uit de tijd van Bruegel tegen het licht.
 
Ereteken
 
De Nationale Ontmoetingsdag werd ook bijgewoond door burgemeester Kris Poelaert, die kwam en zag dat de Probusclub met haar zetel in zijn gemeente bijzonder hoog staat aangeschreven zowel bij de nationale als de regionale Probusleiding. Daarnaast waren ook nog delegaties van de nationale leidingen van Probus Frankrijk en Probus Nederland naar het gebeuren afgezakt. Eregenodigde Mark Bosmans, huidig gouverneur van het Rotarydistrict 2170, van zijn kant bracht de waardering vanuit Rotary voor Probus over. Tijdens de academische zitting werd door nationaal Probus-coördinator Gauthier De Brabandere het in Probuskringen fel gegeerd en uitzonderlijk verleend ereteken George Dick uitgereikt aan Probuslid Godelieve Deschuyffeleer, de coördinator van het organisatiecomité. Zij kreeg dit kleinood toegekend 'omwille van haar onverdroten inzet, haar nooit tanend enthousiasme en haar spontane en bereidwillige medewerking ten bate van de Probusgemeenschap'.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mei 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Paul Baisier & Dorus Boland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 19 sep 2019
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 14 sep 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 13 sep 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 10 sep 2019

archief