HERNE vierde de 100-jarige Jeanne Eeckhoudt

HERNE vierde de 100-jarige Jeanne Eeckhoudt

Jeanne_eeckhoudt_100__0_
HERNE vierde de 100-jarige Jeanne Eeckhoudt - © Deschuyffeleer
 
Jeanne_eeckhoudt_100__1_
HERNE vierde de 100-jarige Jeanne Eeckhoudt - Burgemeester Kris Poelaert -© Deschuyffeleer
 
Jeanne_eeckhoudt_100__5_
HERNE vierde de 100-jarige Jeanne Eeckhoudt - Een bloempje voor de jarige - © Deschuyffeleer
 
Jeanne_eeckhoudt_100__6_
HERNE vierde de 100-jarige Jeanne Eeckhoudt - Als cadeau een paar waardebonnen te verzilveren bij de lokale handelaars - © Deschuyffeleer
 
Jeanne_eeckhoudt_100__7_
HERNE vierde de 100-jarige Jeanne Eeckhoudt - Haar beste vrienden Liliane en Alfons Michiels uit de Leenstraat - © Deschuyffeleer
 
Jeanne_eeckhoudt_100__8_
HERNE vierde de 100-jarige Jeanne Eeckhoudt - © Deschuyffeleer
 
Jeanne_eeckhoudt_100__11_
HERNE vierde de 100-jarige Jeanne Eeckhoudt - © Deschuyffeleer
 

Jeanne Eeckhoudt, een kranig oudje uit de Kapellestraat, behoort vanaf morgen tot het zeldzaam kransje van eeuwelingen. Jeanne zag het daglicht immers op dinsdag 17 juni 1919. Het gezin van haar toeverlaten, kleindochter Sofie (Arijs) en partner Samuel, zorgde er dan ook voor dat die 100ste verjaardag van grootmoeder Jeanne niet onopgemerkt voorbijging. Vooral vrienden, buren en goede kennissen werden in de feestzaal De Egelantier getrakteerd op een warm familiefeest. Ook het gemeentebestuur met burgemeester Kris Poelaert behoorde tot de genodigden. Sinds enkele dagen verblijft Jeanne nu wel in het rusthuis De Zwaluw in Vollezele.

Kapellestraat als thuishaven 
Jaar en dag waren Jeanne evenals haar echtgenoot Frans Arijs († 2003) gevestigde waarden niet alleen in de Kapellestraat, hun thuishaven, maar ook in het dorpscentrum. Jeanne was naast huisvrouw en moeder indertijd ook nog een tijdje tewerkgesteld in de drukkerij Delwart in Edingen. Verder was zij ook nog een paar jaar keukenprinses in de vergane rijksmiddenschool, destijds gevestigd in de gebouwen van het huidige gemeenschapsonderwijs aan de Edingsesteenweg. Verder was Jeanne ook nog actief in de lokale toneelvereniging en hield zij van zingen. Haar man Frans was jarenlang chauffeur bij een Lettelings autocarbedrijf. Hij overleed in 2003. Samen waren zij de trotse ouders van Liliane († december 2018) die huwde met Noël († 2015) en die op hun beurt het leven schonken aan kleindochter Sofie (34).
Gelukkig terug in eigens streek 
Sinds het overlijden van dochter Liliane eind vorig jaar zorgde kleindochter Sofie er voor dat Jeanne in kortverblijf in het herstelverblijf Crombeen in Burst terechtkon. Burst ligt immers dichtbij Herzele, de thuishaven van Sofie en Samuel. Maar na haar kort oponthoud in Burst is Jeanne thans maar al te gelukkig dat ze sinds begin deze maand terug in haar eigen streek kan verblijven. Zij is immers sindsdien een gelukkige resident in het rusthuis De Zwaluw in Vollezele waar zij het bijzonder aangenaam vindt terug veel bekende gezichten te mogen ontmoeten. Zo wordt het de eerstkomende dagen voor Jeanne druk, druk, druk. Zo is nu al geweten dat zij volgende donderdag op de maandelijkse vergadering van Vief, de sociaal-culturele vereniging van en voor 50-plussers en gepensioneerden van blauwe signatuur, heel speciaal gaat in de bloempjes gezet worden.
Eén en al lof

In naam van het gemeentelijk bestuur was het burgemeester Kris Poelaert die aan Jeanne de beste wensen en de felicitaties mocht overbrengen. In zijn gelegenheidstoespraak was hij één en al lof voor de kersverse eeuwelinge: “Jeanne, je hebt vooral veel en hard gewerkt, je bent een bron van inspiratie en een voorbeeld voor menigeen, je bent iemand die genoot van de kleine dingen en de eenvoud van het leven, je vertegenwoordigt de schoonheid van een rijk leven, je getuigt van een innerlijke kracht waar je kleinkinderen en achterkleinkinderen trots mogen op zijn. Wij zijn vandaag mee trots en dankbaar voor alles wat je voor zovelen hebt betekend”. Voor hen die van jaartallen houden dit leuk weetje: Jeanne is geboren in het zelfde jaar als Nat King Cole, de Zangeres zonder Naam en wielrenner Fausto Coppi.
Geen bijzonder recept
Dat Jeanne de kaap van de 100 haalde is haar echt niet aan te zien. Behalve wat moeite met het stappen heeft zij alsnog geen last van bijzondere kwalen. “Om lang te leven heb ik geen speciaal recept”, vertelt Jeanne. “Ik ben geboren een paar maanden na de laatste kanonschoten van de Eerste Wereldoorlog. Ik heb niet alleen mijn man maar ook onze dochter en onze schoonzoon ten grave gedragen. Ons gezin bleef niet gespaard van kommer en zorg. Ik heb ook veel gewerkt én om den brode maar ook om vrienden en kennissen een plezier te doen. Maar wat voorbij is, is voorbij. Wat ik thans wens is nog een tijdje met mijn volle verstand van ons Sofie, haar man Samuel en Nefré (8) en Noan (3), hun twee schatten van kinderen, te mogen genieten. En wie weet komt er zo ook nog een 101 en waarom niet ook nog een 102”, waarmee ze duidelijk maakt dat, als het van haar afhangt, het einde beslist nog niet in zicht is.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 jun 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 11 okt 2019
Godelieve Deschuyffeleer | 03 okt 2019

archief