HERNE – Erfgoedcel zoekt nog vrijwilligers voor opmaak kerkinventaris

HERNE – Erfgoedcel zoekt nog vrijwilligers voor opmaak kerkinventaris

Editiepajot_kerk_herne_foto_deschuyffeleer_1
HERNE – Erfgoedcel zoekt nog vrijwilligers voor opmaak kerkinventaris - © Deschuyffeleer
 

Voor het opmaken van de kerkinventaris in de Sint-Petrus en Pauluskerk in Herne is de erfgoedcel Pajottenland Zennevallei nog op zoek naar vrijwilligers om haar medewerkers bij te staan. Het verzoek houdt uitermate boeiende en leerrijke activiteiten in rond het kerkelijk historisch erfgoed. Enige voorkennis is niet vereist. Interesse, nauwgezetheid en leergierigheid volstaan.

 

De activiteiten spitsen zich vooral toe op het beschrijven en het opmeten van de objecten. De leden van de erfgoedcel leren de vrijwilligers gaandeweg de kneepjes van het vak. Het vrijwilligersteam komt elke dinsdagnamiddag samen in de kerk en dit tot en met november. Regelmatige aanwezigheid wordt wel verlangd.

 

Weg van God

 

Met het project 'Weg van God' focust de erfgoedcel op de zorg voor kerkelijke collecties. Met haar inventaristrajecten wil de cel steeds komen tot professionele en gedigitaliseerde erfgoedinventarissen. Zo'n inventaris bevat van elk object een foto, een beschrijving, de afmetingen, de toestand en (kunst)historische gegevens. De inventaris dient onder meer als kwaliteitsvol basisdocument voor wanneer men een kerkinboedel op een verantwoorde manier wil beheren of herbestemmen. Het biedt ook veel mogelijkheden naar ontsluiting en onderzoek toe. Het is tevens nuttig bij het afsluiten van verzekeringen.

 

Kerkenbeleidsplannen

 

De opmaak van de kerkinventarissen past zeker ook in de kerkenbeleidsplannen. Van de 70 parochiekerken die de streek rijk is werden er de jongste tijd al 3 onttrokken aan de eredienst. Tevens zouden daarvan nog eens 18 kerkgebouwen in aanmerking komen voor her- of nevenbestemming. “Het belang van een goede kerkinventaris is dan ook groter dan ooit”, weet de erfgoedcel Pajottenland Zennevallei. “En bovendien blijken de mensen ook steeds minder vertrouwd te zijn met het oorspronkelijk gebruik van religieuze voorwerpen”.

 

Wie zich geroepen voelt om aan zijn of haar medewerking aan het project in de kerk van Herne te verlenen kan hieromtrent meer informatie bekomen bij projectmedewerkster Birgit via birgit@erfgoedcelpz.be (0492/18.32.69) of op www.erfgoedcelpz.be/gezocht-vrijwilligers-inventarisatie-kerk-herne .

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 aug 2019
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Christian Menschaert/Godelieve Deschuyffeleer | 03 feb 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 02 feb 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 31 jan 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 26 jan 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 26 jan 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 24 jan 2020

archief