HERNE - De Bloesem wil zijn leerlingen meer aanzetten tot lezen

HERNE - De Bloesem wil zijn leerlingen meer aanzetten tot lezen

1_de_bloesem_2019-2020__6_
HERNE - De Bloesem wil zijn leerlingen meer aanzetten tot lezen - © Deschuyffeleer
 
De_bloesem_2019-2020__1_
HERNE - De Bloesem wil zijn leerlingen meer aanzetten tot lezen - © Deschuyffeleer
 
De_bloesem_2019-2020__2_
HERNE - De Bloesem wil zijn leerlingen meer aanzetten tot lezen - © Deschuyffeleer
 
De_bloesem_2019-2020__3_
HERNE - De Bloesem wil zijn leerlingen meer aanzetten tot lezen - © Deschuyffeleer
 
De_bloesem_2019-2020__4_
HERNE - De Bloesem wil zijn leerlingen meer aanzetten tot lezen - © Deschuyffeleer
 
De_bloesem_2019-2020__5_
HERNE - De Bloesem wil zijn leerlingen meer aanzetten tot lezen - © Deschuyffeleer
 

De dagen korten in, de vakantiekiekjes zijn opgeborgen, de velden zijn bijna geschoren en de schoolpoorten staan terug open. September deed zijn intrede en een nieuw schooljaar is dan ook aangebroken. Een tikkeltje schrik, een vleugje emotie, een snuifje nieuwsgierigheid, een hoop verwachtingen en een berg goede voornemens zijn de ingrediënten voor iedere start van een nieuw schooljaar, dat inmiddels toch al enkele dagen op gang is getrokken. Voor de leerkrachten, het schoolpersoneel, de leerlingen, de kleuters en de peuters van de scholen in Bever en in Herne was het dan ook niet anders, zo ook in de vrije basisschool De Bloesem in het centrum van Herne.

Wie boekt die wint
Met het jaarthema ‘wie boekt die wint’ is het in de vrije basisschool De Bloesem in het centrum van Herne duidelijk dat ‘lezen’ het ganse schooljaar een centrale plaats toebedeeld krijgt. Directeur Geert Van Damme: “Net zoals in alle andere scholen wordt ook bij ons vastgesteld dat de leescultuur van onze schoolgaande jeugd er beslist niet op vooruitgaat. Een te groot deel van onze kinderen leest een boek alleen als het moet. Om de zin voor lezen en de daaraan gekoppelde leesvaardigheid op te krikken gaat onze school dit jaar meer ruimte en tijd maken voor lezen in de klas en hebben wij ons ook voorgenomen het ganse jaar door het leesplezier van onze kinderen te stimuleren, te motiveren en te voeden”.
Bij de start van dit schooljaar is De Bloesem goed voor 270 kinderen waaronder 104 kleuters en 156 leerlingen met een duidelijke meerderheid van meisjes. Om al dat jong volkje een degelijk en volwaardig basisonderwijs te garanderen krijgt directeur Geert Van Damme de medewerking van 21 leerkrachten , 3 administratieve medewerkers, 3 zorgcoördinatoren en 1 poetsvrouw. Voor de voor- en naschoolse opvang dan weer doet De Bloesem een beroep op Infano vzw. Infano betekent ‘kind’ in het Esperanto en is de toepasselijke naam voor de grootste sociale ondernemer op de markt van kinderopvang in België.
Nu toch al twee jaar heeft De Bloesem het busvervoer afgezworen. “Wij zijn thans nog de enige basisschool in Herne-centrum”, verduidelijkt de directeur hieromtrent. “Dat betekent dat het overgrote deel van onze leerlingen dan ook niet veraf woont. Een ophaaldienst veronderstelt een grote financiële inbreng. Niet alleen de autocar maar ook een chauffeur dienen betaald te worden. De berekening van de kosten en baten die voortvloeien uit de organisatie van leerlingenvervoer heeft voor onze school duidelijk gemaakt dat de investering van deze gelden in andere segmenten heel zeker - en beter - ten goede komt én aan de school én aan al onze kinderen”.
Nog bouwplannen
“Uiteraard is er de jongste jaren hier in De Bloesem heel veel veranderd. Daar waar er tot 2016 nog diende les te worden gegeven in uiterst afgeleefde gebouwen kunnen onze leerkrachten en onze leerlingen thans genieten van een splinternieuwe infrastructuur met alle mogelijke pedagogische nieuwigheden. Wij hebben er heel lang moeten op wachten maar het resultaat mag er beslist zijn”, reikt de directeur met enige trots nog aan. “Maar stilstaan is achteruitgaan en nog voor de huidige nieuwbouw werd gerealiseerd heeft onze school terug al een subsidiedossier ingediend om de bestaande infrastructuur uit te breiden met nog eens vier klaslokalen. Onlangs ontvingen wij vanuit de overheid een schrijven dat vroeg om een actualisering van het project. Hieruit concluderen we, weliswaar met de nodige voorzichtigheid, dat de intentie om ook dat dossier te behandelen wel degelijk bestaat. Dit betekent dan ook dat De Bloesem binnen een paar jaren allicht terug zal kunnen worden uitgebreid. Rekening houdend dat die uitbreiding al bij de vorige bouwwerken min of meer werd ingecalculeerd valt te verwachten dat wij er deze keer geen 8 à 10 jaar zullen moeten op wachten”.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 sep 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 26 jun 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 25 jun 2020

archief