Shotokan Karateclub HERNE de hoeksteen van succesrijke Dynamic Cup

Shotokan Karateclub HERNE de hoeksteen van succesrijke Dynamic Cup

1_dynamic_cup_herne_2019__ep__10_
Shotokan Karateclub HERNE de hoeksteen van succesrijke Dynamic Cup - Luc De Smet en Jean-Pierre Meert - © Deschuyffeleer
 
2_dynamic_cup_herne_2019__ep__7a_
Shotokan Karateclub HERNE de hoeksteen van succesrijke Dynamic Cup - Hoofdtrainer Didier Van Heymbeeck, hulpcoah Thomas Bilterys, Luc De Smet en Sien, Laura, Patrick, Nicolas, Marvin en Elikiah van Shotokan Karateclub HERNE - © Deschuyffeleer
 
3_dynamic_cup_herne_2019__ep__9_
Shotokan Karateclub HERNE de hoeksteen van succesrijke Dynamic Cup - Karateka Sien Panneels(links) - © Deschuyffeleer
 
Dynamic_cup_herne_2019__ep__1_
Shotokan Karateclub HERNE de hoeksteen van succesrijke Dynamic Cup - © Deschuyffeleer
 
Dynamic_cup_herne_2019__ep__2_
Shotokan Karateclub HERNE de hoeksteen van succesrijke Dynamic Cup - © Deschuyffeleer
 
Dynamic_cup_herne_2019__ep__3_
Shotokan Karateclub HERNE de hoeksteen van succesrijke Dynamic Cup - © Deschuyffeleer
 
Dynamic_cup_herne_2019__ep__4_
Shotokan Karateclub HERNE de hoeksteen van succesrijke Dynamic Cup - © Deschuyffeleer
 
Dynamic_cup_herne_2019__ep__5_
Shotokan Karateclub HERNE de hoeksteen van succesrijke Dynamic Cup - © Deschuyffeleer
 
Dynamic_cup_herne_2019__ep__6_
Shotokan Karateclub HERNE de hoeksteen van succesrijke Dynamic Cup - © Deschuyffeleer
 
Dynamic_cup_herne_2019__ep__8_
Shotokan Karateclub HERNE de hoeksteen van succesrijke Dynamic Cup - Luc De Smet - © Deschuyffeleer
 

Shotokan Karateclub Herne, de dojo sporthal Hernekouter en boegbeeld karateka Luc De Smet (zwarte gordel 2de Dan) is de trilogie die maakt dat Herne nu toch al enkele jaren ook in karatemiddens hoge ogen gooit. Het gestaag succes van de organisatie van het jaarlijkse nationaal karatetornooi Dynamic Cup is daar alvast het sprekend bewijs van.

Nationaal karatetornooi
Vandaag was het zo al voor de elfde keer ‘prijs’. Het nationale karatetornooi in Herne mag en kan dan ook prat gaan op het behoren tot het kransje van de grootste wedstrijden voor de beoefenaars van de traditionele shotokan karate in ons land. De Dynamic Cup in die zin is een open competitie waarbij de sporters de gelegenheid krijgen om aan verscheidene kampen deel te nemen in kata (stijloefeningen) en kumite (gevecht). De organisatie wordt ondersteund door de Vlaamse Karate Federatie (VKF) die haar 205 aangesloten clubs begeleidt en ondersteunt naar een kwalitatief beoefenen van karate.
Naast de lokale club Shotokan Karateclub Herne zijn ook Karateclub Taisho Lede en Karateclub Hiryu Ninove al co-organisatoren telkens druk in de weer met de organisatie. Wedstrijdverantwoordelijke was 6de Dan Jean-Pierre Meert, tevens en onder meer oprichter van Taisho Karateclub Lede, internationaal referee niveau A Kata en Kumite en verantwoordelijke Jeugdbeleid JKA Vlaanderen.
Japanse vechtKUNST
Sensei Luc De Smet: “De Dynamic Cup is een tornooi waarbij de geest en de regels van de Japan Karate Association met het statement ‘het uiteindelijk doel van karate is niet de overwinning of de nederlaag maar de verbetering van het karakter van de beoefenaar’ van sensei (leraar) Funakoshi Gichin, één van de grondleggers van het karate, onvoorwaardelijk worden nageleefd. Karate is een Japanse vechtKUNST met de letterlijke betekenis van ‘de kunst van het vechten zonder wapens’. In eerste instantie is het een kunst van zelfverdediging. Bij een aanval weert men af om daarna de tegenstander met één tegenaanval uit te schakelen, zodat het gevaar definitief afgewend is. Dit vereist een enorme beheersing van de technieken. Vandaar de strenge gedragscode, zo kenmerkend voor de oosterse vechtkunsten, en zeker de Japanse. Het aanleren van de vechttechnieken moet vergezeld gaan van het eerbiedigen van de gedragsregels. Wie zich niet houdt aan de regels wordt meteen terechtgewezen. Op de Dynamic Cup houden scheidsrechters daar dan ook streng toezicht op. En dat heeft dan als resultaat een competitie waar iedereen graag naartoe leeft. Het is overigens ook één van de weinige wedstrijden voor klein en groot”.
Een volledig dagprogramma
Al vroeg deze morgen togen de pupillen, de préminiemen en de miniemen aan het werk. Na de middag werden de tatami's dan ingepalmd door de kadetten, de scholieren, de junioren en naar het einde toe de senioren. Goed 264 mannelijke en vrouwelijke karateka’s gekoppeld aan zo’n 30 dojo’s uit heel België gingen zo met elkaar de strijd aan en maakten dan ook van deze editie van de Dynamic Cup terecht één karategebeuren van formaat. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat het tornooi telkenmale ook mag rekenen op een ruime publieke belangstelling.
Tijdens de Dynamic Cup krijgen ook de wedstrijden voor jonge en beginnende karateliefhebbers, zij het in een aangepaste competitie, veel aandacht toebedeeld. Hierbij worden dan discipline en sportiviteit hoog in het vaandel gehesen. Voor de iets oudere en geoefende karateka’s dan weer is het tornooi één van de weinige wedstrijden waarin ze zich ook met elkaar kunnen meten.
Tokio 2020
Karate zit duidelijk in de lift. Zo maakt karate toekomend jaar in Tokio voor het eerst deel uit van het olympisch programma. Shotokan Karateclub Herne is erkend door BLOSO en aangesloten bij de Vlaamse Karate Federatie (VKF), een vleugel van de Belgische Karate Federatie (BKF) en de Japan Karate Association (JKA). De club telt thans 27 hoofdzakelijk jonge sporters die wekelijks les krijgen van 6 lesgevers. Ter kennismaking een of meerdere trainingen gratis en zonder verdere verplichtingen bijwonen is altijd mogelijk. De club traint in de bovenzaal van de sporthal De Hernekouter. Hoofdtrainer is 3de Dan Didier Van Heymbeeck. De uitslagen van de Dynamic Cup en nadere informatie met trainingsschema’s zijn eerstdaags terug te vinden op deze Facebookpagina.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 okt 2019
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 26 jun 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 25 jun 2020

archief