HERNE – Vandalen vernielen beeld van Kindje Jezus in de kerststal

HERNE – Vandalen vernielen beeld van Kindje Jezus in de kerststal

Dsc02574
HERNE – Vandalen vernielen beeld van Kindje Jezus in de kerststal - Wilfried Vierendeel - © Deschuyffeleer
 
Dsc02583
HERNE – Vandalen vernielen beeld van Kindje Jezus in de kerststal
 
Kerststal_25_dec_2019
HERNE – Vandalen vernielen beeld van Kindje Jezus in de kerststal
 

De nacht van oud naar nieuw heeft het beeld van het Kindje Jezus dat sinds kerstnacht samen met de beelden van Jozef en van Maria en een stel levende dieren deel uitmaakte van de fraaie gemeentelijke kerststal in het centrum niet overleefd. Iets na 23 u deed Wilfried Vierendeel van De Egelantier die bedroevende ontdekking. Een arm en vele kleinere brokstukken van het Jezusbeeldje lagen her en der verspreid op een parcours dat begon bij de stal en leidde naar de parking aan het gemeentehuis. Geschokt, droevig en verontwaardigd meldde hij zijn belevenis aan burgemeester Kris Poelaert, die van de feiten een proces-verbaal gaat laten opstellen.

Een groep jongeren
En van Wilfried én van andere buurtbewoners kon worden vernomen dat kort voordien een groep jongeren het dorpsplein teisterde met veel jolijt, lawaai en kabaal. In één zin werd er aan toegevoegd dat er op dat moment in het Jeugdhuis een fuif aan de gang was. Er wordt wel à priori met geen boze vinger gewezen naar de fuifgangers maar toch is de buurt er van overtuigd dat de dader(s) in die richting dienen gezocht te worden.
Wilfried Vierendeels doet het verhaal: “Gisterennacht om 23u 15, nog net vóór de jaarwisseling, ging ik eventjes naar buiten. Ik stapte van aan ons restaurant in de richting van de Kerkstraat en voelde daarbij gekraak onder mijn voeten. Ik keek rond en zag meteen ook ‘iets’ wit liggen ter hoogte van de buurwoning. Als ik dichter kwam zag ik dat het ging over een armpje in witte kunststof. Genoeg om onmiddellijk het verband te leggen met het beeld van het Kindje Jezus in de kerststal. Om zeker te zijn wandelde ik verder tot aan de stal en kon ik vaststellen dat het Kindje verdwenen was en dat er tussen de beide omheiningen die het hebben en houden van de stal moeten vrijwaren van onheuse praktijken ernstige sporen van vernieling te zien waren. Ik heb verder gezocht naar overige gedeelten van het beeldje maar ik heb enkel nog kleinere brokstukken gevonden. Daarbij stel ik mij de vraag of de vandalen het restant van het beeldje niet over de ene of andere poort of muur hebben gegooid om zo hun wandaden uit het zicht te houden”.
Het was eind 2018 dat particulieren drie waardevolle beelden schonken aan de gemeente om de kerststal met de nodige luister te kunnen versieren. Zij werden aangekocht bij de speciaalzaak De Wildeman in Scherpenheuvel.
Respectloos
Een ontgoochelde burgemeester Poelaert: “Op zulke boodschap zat ik helemaal niet te wachten. Ik kan absoluut ook de beweegredenen van de dader(s) noch vatten noch volgen noch plaatsen. In eerste instantie maakt het een trieste schending van de symboliek rond Kerstmis uit. Het is diefstal en vernieling van openbaar goed en getuigt bovendien en vooral van bijzonder onbehoorlijk gedrag en van een niet goed te praten gebrek aan respect tegenover de schenkers en onze dorpsgemeenschap. Bewoners of toevallige passanten die enige informatie of tips kunnen geven over de mogelijke daders of over hetgeen er in het centrum op oudejaarsavond tussen 22u45 en 23u15 gaande was worden vriendelijk doch met aandrang verzocht de politie of mij hiervan op de hoogte te brengen (0475/47.50.03 – kris.poelaert@herne.be). Ik garandeer volledige discretie”.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 jan 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 01 okt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020

archief