HERNE – Dienst Maatschappelijk Welzijn op de nieuwjaarskoffie bij Zonnestraal

HERNE – Dienst Maatschappelijk Welzijn op de nieuwjaarskoffie bij Zonnestraal

Dsc03345
HERNE – Dienst Maatschappelijk Welzijn op de nieuwjaarskoffie bij Zonnestraal - © Deschuyffeleer
 

Net zoals de jongste negen jaren brachten ook nu een ruime delegatie van de dienst Maatschappelijk Welzijn met voorzitter Sandra De Ro, secretaris Patrick Sergooris en leden van het Bijzonder Comité bij de aanvang van het Nieuwe Jaar een bezoek aan de residenten van Zonnestraal, het gedecentraliseerd tehuis in het centrum van Herfelingen dat woon-, leef- en dagondersteuning biedt aan personen met een beperking. Zoals steeds werden zij er bijzonder warm onthaald.

Goed ingeburgerd
Het Zonnestraalcomplex, dat werd ingehuldigd op 26 september 2009, verschaft thans verblijf aan 18 bewoners met voor elk een slaapkamer met individuele sanitaire ruimte, drie gemeenschappelijke woonruimtes, een zitruimte, een onthaalruimte, een gemeenschappelijke badkamer en twee activiteitenruimten. In die 11 jaar is Zonnestraal een begrip geworden dat samen met Bunny onlosmakelijk deel uitmaakt van de dorpskern. De 18 dagdagelijkse bewoners zijn met hun Herfelingse thuis dan ook meer dan in hun nopjes.
Begeleidster Karen geeft enige toelichting: “Iedereen hier in en buiten het centrum van Herfelingen heeft ooit al kunnen kennismaken met één van onze bewoners. Katrien, Wouter, Jessica, Eddy, Chrisje, Yannick, Norbert, Maggy, Carine, Jan, Imelda, Rina, Greet, Jennifer, Herman, Kris, Els en Daniel zijn dan ook al lang geen vreemden meer. Het merendeel van hen verblijft hier al van bij de opening van de leefgroepwerking. Heel sporadisch komt er iemand nieuw bij die dan de plaats inneemt van een resident die voor de ene of de andere reden weg is gegaan. De jongste resident is 26 en de oudste 71 jaar”.
“Om dat volkje het volledig naar zijn zin te maken heeft Zonnestraal 10 werknemers in dienst. Dit zijn Sonja, Pieter, Riet, Vanessa, Zoë en Perla, Ikzelf werk deeltijds bij de leefgroep en deeltijds verzeker ik ook samen met Frieda en Andy de nachtdiensten”, vertelt Karen verder.
Snoezeltuin
Op het programma van 2020 staat uiteraard heel wat. Een uitschieter daarbij is toch wel de opbouw van een snoezeltuin. “Ook wij ervaren dat bij onze bewoners het contact met de wereld vaak via zintuiglijke waarneming verloopt. Kijken, luisteren, voelen, ruiken en proeven spelen een grote rol die vaak ook de verbale communicatie ten goede komt. Van onze patio willen we dan ook een plek maken met een therapeutische meerwaarde die de levenskwaliteit van iedereen hier in huis ten goede komt”, aldus nog Karen.
Vakantieweken
Het voorbij jaar mag dan een goed jaar geweest zijn, toch verloopt niet altijd alles zoals men zou wensen dat het verloopt. Zo werden de gezamenlijke en meerdaagse uitstappen geschrapt. “Dat is een spijtige beslissing, maar mits een beetje creativiteit en een flinke portie inzet hebben wij voor het wegvallen van deze meerdaagse activiteiten een oplossing gevonden. Zo lassen wij drie keer per jaar een ‘vakantieweek’ in. In die weken trekken we er telkens voor één dag en in groep met ons busje op uit naar locaties die tijdens de bewonersvergaderingen werd weerhouden. Voor zij die niet mee gaan wordt er die weken niet buitenshuis gewerkt en voorzien wij thuis een resem aan activiteiten waarbij de vakantiestemming ook heel duidelijk aanwezig zal zijn”, weet Karen nog.
Vrijwilligers steeds welkom
Om het comfort en de gezelligheid in het tehuis te optimaliseren ziet het team maar al te graag   ook nog een aantal bijkomende vrijwilligers tegemoet. Met een kwinkslag voegt begeleidster Karen er aan toe dat “voor wie vrijwillig en ongedwongen wat tijd en zin heeft om samen met de bewoners een kaartje te leggen, een gezellige babbel te slaan, een gezelschapsspel te spelen, een wandeling te maken of wie gewoon wat hulp in het huishouden wil bieden de deur van Zonnestraal altijd wagenwijd open staat”.
Op nieuwjaarsbezoek gaan zonder cadeautje is uiteraard niet gebruikelijk. Daarom mochten alle residenten vanwege de bezoekers, naast de welgemeende nieuwjaarswensen, ook nog een geschenkpakje ontvangen met een assortiment koekjes en een Druivelaar, de meest populaire Belgische dagscheurkalender met voor elke dag een blaadje en een mopje.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 jan 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 11 aug 2020
Marc Colpaert | 07 aug 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 16 jul 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 26 jun 2020

archief