HERNE - Ook uitvaartsector in de problemen door het corona-virus

HERNE - Ook uitvaartsector in de problemen door het corona-virus

Dsc06988
HERNE - Ook uitvaartsector in de problemen door het corona-virus - © Deschuyffeleer
 
Dsc06986
HERNE - Ook uitvaartsector in de problemen door het corona-virus - © Deschuyffeleer
 

Het coronavirus is niet meer uit de media weg te denken. Elke overheid doet zijn best om de verspreiding van het virus in te dijken. Ook de uitvaartsector met in de gemeente het Funerarium Luypaert doet het nodige om alle maatregelen na te leven.

Nancy Luypaert: “Tijdens uitvaarten komen heel wat mensen bij elkaar. Dit zowel bij een kerkelijke dienst met een begraving op het kerkhof als bij een uitvaart in de ruimtes van een funerarium. De kans dat het corona-virus zich kan verspreiden is dan ook reëel.  In ieder geval wordt het handgeven, het kussen, knuffelen en omhelzen ten stelligste afgeraden. Bij een begroeting kunnen deze vormen van sympathiebetoon en medeleven perfect worden vervangen door een hoofdknik. Het gebruik van de wijwaterkwast wordt sowieso geweerd. We zien dat heel veel mensen het daar moeilijk mee hebben. Troost bieden doen we erg vaak nog met een aanraking en net dat moeten we nu afraden”.
Elk funerarium heeft naast de richtlijnen vanuit de kerkelijke overheid ook al kennis genomen van de richtlijnen vanuit zijn beroepsfederatie en nu ook van de overheidsmaatregelen.
“Horeca wordt verboden, dus koffietafels kunnen niet plaatsvinden. De Kerk laat uitvaarten in onze regio in strikt intieme kring nog wel toe. Nu is uiteraard de vraag wat betekent een intieme kring en wat doen met engagementen die reeds dagen geleden werden aangegaan. Zoals het in onze regio gangbaar is worden familie, vrienden en kennissen uitgenodigd om een uitvaart bij te wonen via een doodsbrief. Voor de uitvaarten van morgen en de eerste dagen van volgende week, en dat zijn er  in ons funerarium drie, werden de overlijdensberichten overigens al sinds het begin van deze week verstuurd. Het is dan ook absoluut geen sinecure om de naaste familie, naast hun verdriet, ook nog te confronteren met deze noodgedwongen te volgen richtlijnen”.
“Showrooms en ontmoetingsplaatsen moeten volgens de instructies van de regering tijdens het weekend sluiten. Ze dienen ook regelmatig te worden ontsmet tijdens de week. In die zin plaatsten wij op cruciale plaatsen houders met vloeibare ontsmettende en reinigende zeep. Ook affiches aan de inkom maken de bezoekers attent op hygiënemaatregelen die het verspreiden van het virus moeten tegengaan. En ook de lokalen en het gebruikte materiaal moeten nog meer dan anders grondig worden schoongemaakt”.
“Zowel het brengen van een groet aan een overledene als de uitvaartdienst zelf is de komende crisistijd  alleen nog voorbehouden aan naaste familie en beste vrienden. De ceremoniën zullen ook beperkt worden in tijd. Mensen boven de 70 jaar of met een zwakke gezondheid worden afgeraden er aan deel te nemen. Een eerbetoon is nog altijd mogelijk op een later tijdstip na afloop van deze crisis”.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mrt 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 30 mrt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 28 mrt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 27 mrt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 23 mrt 2020

archief