HERNE maakt werk van bermen en grachten

HERNE maakt werk van bermen en grachten

Grachten_ruimen_2020_ep__3_
HERNE maakt werk van bermen en grachten - © Deschuyffeleer
 
Grachten_ruimen_2020_ep__4_
HERNE maakt werk van bermen en grachten - © Deschuyffeleer
 
Grachten_ruimen_2020_ep__5_
HERNE maakt werk van bermen en grachten - © Deschuyffeleer
 

Sinds enige tijd is men in de gemeente druk bezig met het reinigen van de grachten langsheen het gemeentelijk wegennet. Vandaag was zo de Ekkelenbergstraat aan de beurt. Door het verwijderen van het slib en het wegwerken van afkalvingen moeten die werken zorgen voor een betere afwatering en netheid van die wegen. Goed gereinigde grachten leveren ook een positieve bijdrage op in het domein van wateroverlast en geurhinder. Privé- en perceelsgrachten moeten wel door de aanpalende eigenaars worden onderhouden.

De gemeentewerkmannen maken gebruik van een nieuwe rupskraan en een nieuwe werktuigentransporter. Voor het uitschrijven van een aankoopopdracht van dit zwaar materiaal gaf de gemeenteraad een paar maanden geleden groen licht. In totaal werd hiervoor een budget voorzien van goed 130.000 euro.
Lieven Snoeks, schepen voor openbare werken: “Het aanschaffen van een kraan en van een aangepaste transporter bleek noodzakelijk om reden de twee bestaande  graaf/laadcombinaties buiten dienst werden gesteld. Buiten het reinigen van grachten laat deze machinerie de technische dienst ook toe veel beter en meer doeltreffend grondwerken uit te voeren, sleuven te  trekken en zware goederen te tillen en/of te  verplaatsen.
We hebben ongeveer een kleine 140 km aan gemeentelijk wegen met nagenoeg 250 km aan te onderhouden grachten. De bedoeling is om deze grachten straat per straat gefaseerd aan te pakken. Samen met het ruimen van de gracht zelf willen we ook de gedeelten tussen de straat en de gracht nivelleren naar de gracht toe zodat het water sneller in de gracht kan lopen. Hierdoor is de straatverharding sneller vrij van water. Een bijkomend voordeel is dat de straat minder snel verslijt.
Dit alles is een werk dat over meerdere jaren wordt gespreid en in een grachtenplan wordt bijgehouden zodat duidelijk is welke gracht wanneer werd gereinigd. Dit voorjaar staan er samen met de Ekkelenberg en de Barakkenberg nog zo’n tiental andere straten op het programma”, aldus schepen Lieven Snoeks.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mrt 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 30 mrt 2020
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 28 mrt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 27 mrt 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 23 mrt 2020

archief