HERNE – Het voetbal is nu aan een lange rustperiode toe

HERNE – Het voetbal is nu aan een lange rustperiode toe

Fc_herne_2
HERNE – Het voetbal is nu aan een lange rustperiode toe - Yvan Ricour - © Deschuyffeleer
 

Het coronavirus heeft ook hard toegeslagen in het voetbal. Zoals van hogerhand opgelegd besliste ook het bestuur van FC Herne met voorzitter Yvan Ricour op 12 maart al op basis van de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad alle wedstrijden en trainingen voor alle ploegen af te gelasten in de periode tot en met 31 maart. Maar recent, op vrijdag 27 maart, besliste de crisiscel van de Belgische voetbalbond nu definitief een streep te trekken onder de competitie van het seizoen 2019/2020 in het jeugd- en amateurvoetbal.

De moeilijke maar stilaan onvermijdelijke beslissing om de competitie vroegtijdig stop te zetten kwam er uiteraard in het belang van de volksgezondheid. Er werd ook beslist dat de stand van 12 maart meteen ook het sportief eindklassement bepaalde. Zo mag de dan eerst gerangschikte in iedere reeks nu al pronken met de kampioenstitel. En voor tal van ploegen onderaan in de rangschikking leverde dat zo ook meteen het geruststellend bericht op dat het behoud verzekerd was. Zo ook voor FC Herne dat ook komend seizoen 2020/2021 derhalve in tweede provinciale zal kunnen blijven uitkomen. Een hele geruststelling overigens voor voorzitter Yvan Ricour die ons nu reeds de toekomst van de roodgroenen in de post-corona periode mee laat beleven.
 
Gemengde gevoelens
 
“De beslissing van de voetbalbond stemt ons tot gemengde gevoelens. Enerzijds zijn wij gelukkig dat het behoud in tweede provinciale nu toch verzekerd is. Het laat ons nu toe in alle rust de transfermarkt op te gaan. In de wetenschap dat een aantal spelers allicht onze rangen zullen verlaten kijken ook wij uit naar enkele inkomende versterkingen. Ons behoud in tweede provinciale maakt het ons gemakkelijker om spelers aan te trekken. Anderzijds moeten wij vanaf nu wel al onze ploegen geruime tijd in de kou laten staan en kunnen wij onze spelers en speelsters haast gedurende twee maanden niet langer hun geliefkoosde en gezonde sportbeoefening aanbieden. Naast de competities zijn immers ook alle trainingen en toernooien niet meer aan de orde. Anders liepen de activiteiten met onder meer ook nog enkele pinkstertoernooien voor onze 13 jeugdploegen door tot eind mei.
 
Afbetalingen
 
Financieel weegt de beslissing ook wel door. Zo ontberen wij nu geruime tijd de inkomsten van onze kantine en van enkele randevenementen zoals ons VIP-diner. Anderzijds houdt het stopzetten van de competitie ook wel in dat wij geen uitgaven meer hoeven te verrichten voor de spelers van onze hoofdploegen om reden zij vergoed worden op basis van hun prestaties. Wij moeten nu echter wel op zoek naar alternatieve wegen om onze verbintenissen met het gemeentebestuur en het autonoom gemeentelijk bedrijf te kunnen nakomen. Dat houdt onder meer de jaarlijkse betaling in van de concessie van de kantine en van de aflossing van ons deel in het aangelegd nieuw kunstgrasveld.
 
Een moeilijk seizoen achter de rug
 
Onze ploeg heeft wel een moeilijk seizoen achter de rug. Na de euforie van het behalen van de kampioenstitel in derde provinciale en de aanvankelijke veelbelovende start in september is de motor begin oktober, mede door enige aanpassingsmoeilijkheden in de hogere reeks voor enkele spelers, enigszins beginnen te sputteren. Twijfel sloop in de ploeg, wij zaten in een negatieve flow en de resultaten bleven ondermaats. Zo behaalden wij in de heenronde slechts 11 punten en waren wij tot haast op de bodem van het klassement gezakt. Mede hierdoor en ook door enkele andere omstandigheden werd er in het begin van het jaar in onderling overleg overigens afscheid genomen van onze hoofdtrainer Maarten Dedobbeleer. Met het onmiddellijk aanstellen van de nieuwe trainer Bart Van Onsem, wiens profiel uitermate matchte met onze club, laaide het vuur in de spelerskern van het fanionelftal meteen opnieuw op. Iedereen wilde zich opnieuw bewijzen aan de nieuwe coach. En dat resulteerde dan in een positieve flow waarin wij in de terugronde in slechts 9 wedstrijden 14 punten wisten te sprokkelen. Zo eindigden wij nu in het weliswaar enigszins onthoofd eindklassement op de 13de plaats met 25 punten en dat blijkt nu voldoende voor het behoud.
 
Sereniteit
 
Het vroegtijdig stopzetten van de competitie laat ons overigens nu toe in alle sereniteit het komend seizoen voor te bereiden. Mede door mijn drukke bezigheden in mijn twee bedrijven werd onze kern voor het sportief beleid nu uitgebreid met sportief manager Philippe Nerinckx, die zo na een succesrijke periode als hoofdtrainer enkele jaren terug, thans opnieuw de vertrouwde stal opzoekt. Wij hebben alle vertrouwen in hem. Hij kent én de club én de vijver aan spelers die ons mogelijks zullen komen versterken. Het is hij dan ook die de besprekingen rond de transfers leidt. Wij blijven echter ook onze basisfilosofie naar onze jeugdspelers toe trouw. Zoals ieder seizoen zal ook nu een aantal jeugdspelers overgeheveld worden naar de kern van de eerste ploeg. Wij voelen ons sterker gewapend en hopen alleszins komend seizoen een meer rustgevend verloop van de competitie te mogen beleven. En afhankelijk van de nog te nemen beslissingen rond het zakken en het stijgen in de reeksen mogen wij mogelijks in onze reeks opnieuw twee heuse streekderby's tegemoetzien. Het zou immers kunnen dat Kester-Gooik uit eerste provinciale zakt en dat Galmaarden opnieuw vanuit derde provinciale onze reeks binnenkomt. Onze penningmeesters kunnen er alleen maar goed bij varen”.

Nadere info op deze website   
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
31 mrt 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 01 sep 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 30 aug 2020

archief