HERNE - Ook muziekleraar en podium-artiest Eddy Peremans maakt er het beste van

HERNE - Ook muziekleraar en podium-artiest Eddy Peremans maakt er het beste van

Eddy_peremans
HERNE - Ook muziekleraar en podium-artiest Eddy Peremans maakt er het beste van - © Deschuyffeleer
 

Nu de scholen toch al drie weken zijn gesloten en alle optredens zijn opgeschort of afgelast deelt ook muziekleraar, gitarist en singer-songwriter Eddy Peremans graag zijn bevindingen over hoe musicerend en zingend Vlaanderen in deze beroerde tijden tracht zo niet te overleven dan toch de schade te beperken. Mede uit hoofde van zijn ervaring én als podium-artiest én als lesgever aan de academies van Aalst, Dilbeek en Geraardsbergen laat hij een blik toe in zijn niet al te optimistische gedachtegang. 

Onzekerheid troef in de academies
 
“Leerlingen hebben nu al drie weken geen les meer en de verwachting is dat de lessen zullen uitgesteld worden tot minstens begin mei . Verschillende academies hebben nu al de eindexamens afgelast. Leerlingen krijgen dan evaluaties voor hun werk tijdens het schooljaar.
 
Samen met mijn collega-lesgevers geven wij elke week aan de leerlingen hetzij via mail hetzij via Skype niet te moeilijke opdrachten mee met suggesties om leuk verder te evolueren. Zo is de academie van Dilbeek druk in de weer met online opnames van een corona-song waaraan de leerlingen en de leraars kunnen meewerken. De tekst van dat liedje 'Knorrepot' is van mezelf, de muziek is van Wesley Capiau. Bedoeling is om de ganse academie mee te laten werken aan dit project. Dit kan je ook als een stimulans zien voor én de leerlingen én de leerkrachten. Want ja ook voor de meeste leerkrachten is werken op afstand een haast onbekend terrein en dienen ook zij hun ideeën en opvattingen hieromtrent onderling te evalueren en te beoordelen naar haalbaar- en uitvoerbaarheid.
 
Hoe het verloop van dit schooljaar zich verder gaat uittekenen is nog heel onduidelijk. Iedereen die begaan is met de toekomst van honderdduizenden jongeren zitten nu met de handen in het haar. Of het nu gaat om jongelingen in de academies of elders, iedereen heeft het beste voor maar niets is zeker. Hoe het jaar afsluiten?, hoe het nieuwe schooljaar beginnen?, hoe kunnen wij leerlingen gemotiveerd houden?....
 
Ik denk dat de gemotiveerde leerlingen zullen aanklampen, maar vrees dat de minder begaafden en minder gemotiveerde leerlingen zullen afhaken. Het kaf wordt nu veel sneller van het koren gescheiden. Leerlingen kunnen nu wel zelf snel ontdekken hoe gemotiveerd en leergierig ze zijn. En ook kunnen ze zelf ondervinden hoe zelfstandig ze al kunnen studeren”.
 
De lockdown in de optredens
 
Naast muziekleraar is Eddy ook als gitarist en singer-songwriter een actief podiumartiest die ook met lede ogen toekijkt op de lockdown in de optredens.
 
Alle optredens zijn nu al geschrapt tot eind mei. Ook de festivals in juni en juli staan in vraag en op de helling. Naast solo optredens maak ik ook deel uit van een zestal verschillende groepen met onder andere Jan De Wilde, KOKhER, Emmy Cassiman, Strijkrover, Kris Baert, Insane en Leen Persijn. Ook zij dienen door de maatregelen om COVID-19 te counteren nu werkloos toe te kijken en die toestand, voor sommigen althans, moedeloos te ondergaan.
 
De optredens, waarvan de meeste met Jan De Wilde, worden inmiddels grotendeels verplaatst naar volgend seizoen. Afgelast zijn deze concerten dus niet. Hoe de organisatoren het regelen met de artiesten is een overeenkomst tussen de manager van de artiesten en de organisatoren. Die hebben meestal al een voorschot betaald op het concert. In samenspraak wordt dan beslist of het concert wordt verplaatst of definitief afgelast. In dat geval krijgen ze het geld terug. Maar meestal stelt de organisator voor het concert te verplaatsen naar een latere datum. Voor vele artiesten zijn hun optredens de enige bron van inkomsten. Dat is dan ook financieel een zware aderlating. De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) heeft inmiddels wel laten weten dat ze een financiële tussenkomst wil regelen voor de getroffen artiesten. Velen zijn wel inventief en spelen thans online huisconcerten”.
 
Vrijgekomen tijd nuttig gebruiken
 
“Ik heb nu tijd zat om aan projecten te werken voor komend seizoen zoals liedjes zoeken en schrijven voor de kersttournée van KOKhER met Eva De Roovere evenals voor het voorbereiden van een nieuw programma voor Strijkrover. Ik ervaar de huidige periode volgend op een druk seizoen ook wel enigszins positief: weer even op adem komen, plannen maken, mijn 'kot' op orde zetten, partituren ordenen, nadenken en plannen van nieuwe projecten, dagelijks een tweetal uur gitaar studeren om de techniek wat op te krikken,...
 
Maar de dagen zijn nu ook wel boeiend: wandelen, fietsen, boeken lezen, muziek spelen en schrijven, meer tijd nemen om huiselijke karweitjes op te knappen voor zover deze onhandige Harry dit kan. Zelfs de afwas doen we nu soms samen en gezelschapsspelletjes horen er ook bij.
Tijdens de wandelingen en de fietstochten geniet ik volop van onze streek doch word daarbij hoe langer hoe meer chauvenistisch toch wat de natuur betreft. Zo erger ik me nog wel vaak aan de weinig hartelijke wandelaars of fietsers voor wie een warme 'goeie dag” moeilijk over de lippen kan. Het zal wel de schrik zijn van “speekselbestuiving” zeker?
 
Ik kijk toch ook wel uit naar de dag dat we weer kunnen optreden, samen grollen en grappen en het publiek weer voelen en horen.”
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 apr 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 01 sep 2020

archief