Viering 60 jaar Chiro HERNE en zomerkampen staan nog op de helling

Viering 60 jaar Chiro HERNE en zomerkampen staan nog op de helling

1
Viering 60 jaar Chiro HERNE en zomerkampen staan nog op de helling - Foto ingezonden
 
2
Viering 60 jaar Chiro HERNE en zomerkampen staan nog op de helling - © Deschuyffeleer
 
3
Viering 60 jaar Chiro HERNE en zomerkampen staan nog op de helling Foto ingezonden
 

Het was in 2015 dat Chiro Herne een Chiro-familiedag met een lekkere BBQ en tal van randactiviteiten organiseerde. De afdeling bestond toen immers 55 jaar. Nu, vijf jaar later, moest ook 2020 een jaar worden met een speciaal feestelijk tintje. Nog niets is verloren maar toch zoemt er in de breinen van de Chirojongens en -meisjes een stemmetje dat aanzet tot twijfel over het kunnen en mogen opzetten van die feestviering. En ook het al dan niet kunnen doorgaan van hun geplande kampen in de zomermaanden baart hen alsnog zorgen. Komt daarbij ook nog dat Chiro Herne met zijn croque- en spaghettiweekend op 13 en 14 maart de eerste vereniging was die wegens de plotse corona-quarantaine zijn eetfestijn in rook zag opgaan.

Meer dan 100 000 kinderen en jongeren komen bijna wekelijks samen in een kleine duizend Chirogroepen her en der in Vlaanderen. Zo’n 16 000 leiders en leidsters zorgen ervoor dat hun leden dan vele boeiende en leuke momenten kunnen beleven. Vele leidingsploegen worden hierin gesteund door volwassen begeleiders die doorgaans behoren tot de gewezen leiding. Apollo Schoukens is samen met Kristof Bellemans en Liesbeth Imbo zo’n volwassen begeleider die de huidige 37-koppige leidingploeg en de bijna 200 jongens en meisjes met raad en daad bijstaat.
Het Chirogevoel levendig houden

“Het coronavirus heeft natuurlijk ook een enorme impact op onze normale werking. Een Chiro zet, net als iedere andere jeugdbeweging, sterk in op de groepssfeer, samenkomen met vrienden, spelletjes spelen en dat is in deze bizarre tijden natuurlijk zeer moeilijk. Niettegenstaande ook onze zondagse bijeenkomsten in en rond het parochiaal centrum niet meer mogen doorgaan proberen we toch om het contact met onze leden niet los te laten. Iedere week opnieuw posten we op onze Facebookpagina filmpjes en opdrachten om zo onze achterban actief bezig te houden. Ook sporen wij hen aan op zondag hun Chiro-uniform aan te trekken om zó het Chiro-gevoel toch levendig te houden.
Ook financiën in quarantaine

Het noodgedwongen afgelasten van het eetfestijn vonden we natuurlijk jammer. Zeker omdat het voor onze jeugdbeweging elk jaar één van de grootste inkomstenbronnen is. We visten dus zeker naast een groot deel van onze jaarlijkse inkomsten maar veiligheid en gezondheid zijn zeker ook voor ons belangrijker dan geld. We zoeken wel naar een manier om het croque- en spaghettigebeuren alsnog op een andere manier te kunnen laten doorgaan. In de tussentijd proberen we via Trooper, een site die een percentage van bepaalde online aankopen aan een vereniging schenkt, onze rekening enigszins te spijzen. Trooper is een internetplatform dat populair is in sport- en jongerenmiddens. Iedere vereniging kan gratis een pagina aanmaken. Die pagina geeft dan toegang tot links die verwijzen naar webshops. Wie via uw Trooperpagina op die webshops een aankoop doet weet dat de verkoper akkoord gaat om een percentje af te staan aan uw vereniging.
Zomerkampen

Over onze zomerkampen bestaan momenteel eveneens nog grote onzekerheden en dan zeker over ons buitenlands kamp dat eind juli in Spanje zou moeten doorgaan maar waar corona thans nog altijd lelijk huis houdt. Al sinds vorig jaar zijn we samen met de kerels, de tiptiens en de aspi’s aan het sparen en aan het plannen om er een onvergetelijke 10-daagse van te maken. Ook hier zijn we evenwel op de rem gaan staan en werden de voorbereidingen voorlopig on hold gezet. Wij kijken uiteraard met spanning uit naar de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad en ook van Jeka, onze reisorganisator. Realistisch blijven is hierbij wel geboden. Een kamp in Spanje zal deze zomer naar alle waarschijnlijkheid toch niet kunnen doorgaan. We vestigen dan ook onze hoop vooral op het doorgaan van ons kamp in eigen land in Heusden-Zolder van 1 tot 11 juli. 

Ook viering 60-jarig bestaan onzeker 

Ook voor de viering van ons 60-jarig bestaan, dat normaal het hoogtepunt van ons werkjaar zou moeten uitgemaakt hebben, geldt dezelfde twijfel als voor onze zomerkampen. Definitieve beslissingen worden momenteel nog niet genomen en we wachten hoopvol de richtlijnen van de regering af. We zijn er ons wel van bewust dat ook dit evenement eventueel verplaatst zal moeten worden. Desalniettemin kijken we met de leiding hoopvol naar de toekomst. Uitstel is immers geen afstel. Bovendien zijn wij ervan overtuigd dat we hier alleszins samen sterker zullen uitkomen”.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 apr 2020
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 sep 2020
Marc Colpaert | 12 sep 2020
Godelieve Deschuyffeleer | 01 sep 2020

archief